Droni tudi na Crvenem vrhu

droneDroni, oziroma brezpilotne letalne naprave so se pred kakšnim desetletjem začele pojavljati kot sodobni čudež, ki ga dokaj enostavno upravlja vsak in z njim napravi izvrstne posnetke iz zraka. To so bili romantični časi, ko teh elektronskih čmrljev še ni bilo veliko, saj so bili v začetku tudi dokaj dragi in bistveno manj zanesljivi, kot so danes, obenem pa zakonsko njihova uporaba še ni bila omejena. Kmalu so se začele pojavljati tudi storitve podjetij, ki so za različne namene profesionalno posnele dogodke iz zraka in celo neposredni televizijski prenosi so uporabljali sliko iz teh letečih kamer.

Potem pa je se je zgodilo konec leta 2015, da je profesionalni dron skoraj usodno zadel avstrijskega slalomista Marcela Hirscherja med slalomsko vožnjo za svetovni pokal in dal tudi širši javnosti praktičen primer, da so lahko te čudežne naprave tudi izredno nevarne. V tem času so pristojni v različnih državah že pripravljali zakonske okvire, predvsem pa omejitve za uporabo dronov, ki so danes določeni z evropsko direktivo, povzemajo pa jih zakoni in pravilniki v posamezni državi. Ob kategorijah, težah, namembnostih, licencah in podobno, je poseben problem tudi dejstvo, da je večina dronov opremljena s kamerami in posledično prelet drona nad zasebnim zemljiščem lahko pomeni nedovoljen vdor v zasebnost.

Na Hrvaškem letenje dronov ureja Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova. Poleg vseh podrobnosti, ki so navedene v tem pravilniku pa poudarimo le to, da je na Hrvaškem letenje dronov v naseljih in nad njimi prepovedano, strogo pa je prepovedano vsako snemanje iz zraka tudi izven naselij, razen v primerih, ko takšno snemanje odobri Državna geodetska uprava Republike Hrvaške. 

Stanje z droni tudi na Crvenem vrhu je na eni strani zakonsko popolnoma urejeno in izredno omejeno, v praksi pa ste nam nekateri sporočili, da se na vašem področju pojavljajo kar pogosto. Če vas prisotnost dronov moti in ste zaskrbljeni zaradi nevarnosti, ki jih predstavljajo, ali vdora v vašo zasebnost, ki jo predstavljajo kamere na dronih, lahko najprej poskusite opozoriti lastnika drona, da vas to moti in ali ima dovoljenje za let drona nad naseljem, za kar je verjetnost praktično nična. V primeru, da lepa beseda ne bo zalegla, pa poskusite zbrati dokaze o prepovedanih poletih dronov in jih v obliki prijave posredujte policiji.

Vsem ponosnim lastnikom sodobnih dronov pa najprej osebno priznanje avtorja tega zapisa, da razumem vaše navdušenje nad zmožnostmi teh naprav, saj sem se tudi sam odločal za nakup drona, vendar se na koncu ravno zaradi zelo strogih omejitev nisem odločil za to. V praksi bodo amaterski navdušenci poleg področij, kjer jim bodo ljudje kljub kršenju omejitev pogledali skozi prste, odrinjeni na nenaseljena in neurbanizirana področja, kjer morebitna izguba nadzora nad letalnikom ali strmoglavljenje v najslabšem primeru pomeni le materialno škodo na dronu, ne pa splošne nevarnosti. Po drugi strani pa se bo profesionalna raba dronov za snemanje, transport in ostale poslovne storitve ob pridobitvi posebnih dovoljenj in zagotavljanja zelo visoke stopnje varnosti v bistveno višjem cenovnem rangu zagotovo v prihodnje še zelo razvijala in širila. 

Zato prosimo vse lastnike dronov na Crvenem vrhu, da ne uporabljajo brezpilotnih letalnikov v naselju in da v največji meri poskrbijo za varnost svojega početja. Še posebej pa vam priporočamo, da brezpogojno upoštevate mnenje posameznikov, če vas opozorijo, da jih vaš dron moti in da se čutijo ogrožene, če vaš dron leti blizu njih. 

Hvala!