Gradbeni stroji na Morski promenadi

stroji na obaliPotem ko smo že letos spomladi najavili začetek aktivnosti na obalnem sprehajališču od Špine do Crvenega vrha, so v teh dneh načrte začeli uresničevati tudi z gradbeni stroji. Po načrtih bo projekt zaključen v naslednjih sedmih do osmih letih.

Prejšnji teden so se začela dela na odseku Špina-Sv Pelegrin v okviru "Umaške morske promenade", ki bo vsem Umažanom in številnim turistom ponudila novo in dostopno lepšo dimenzijo mesta, ki so jo vsi nestrpno pričakovali.

Vrednost te faze projekta znaša 2,5 milijona kun, zajemala bo gradnjo promenade od parkirišča v naselju Špina pa vse do cerkve v Svetem Pelegrinu. Pot, ki je dolga skoraj en kilometer, bo vključevala pešpot in kolesarsko stezo ter tri počivališča z mizo, klopmi in stojalom za službena kolesa ter informacijsko tablo.

Ob promenadi bodo zgradili 270 metrov dolgo podporno steno, vzdolž celotne poti pa bodo zasajena drevesa, ki bodo zagotavljala senco ob morju. Projekt vključuje tudi izgradnjo popolnoma nove javne razsvetljave, ki omogoča varno gibanje v večernih in nočnih urah.

Izvajalec je Grafist d.o.o. Koper, nadzor pa bo izvajala Učka Konzalting d.o.o., Pazin.

Umaška morska promenada, katere gradnja bo potekala v več fazah in se bo raztezala od umaškega parka do Crvenega vrha, bo na koncu vsem omogočila, da pod enakimi pogoji uporabljajo najlepše predele umaške obale. Poleg same promenade, ki bo v svoji dolžini potekala vzdolž obale, bodo na nekaterih odsekih predvideni dodatni odseki.

Na odseku od naselja Špina do pomola nekdanje cementarne je v prihodnosti predvidena gradnja plaže v dolžini treh kilometrov z vsemi pripadajočimi objekti. Gre torej za kapitalski projekt vlaganja v novo mestno plažo, ki je na voljo vsem in bo popolnoma spremenil sedanjo podobo celotne cone od Špine do Umaga. Namreč z gradnjo plaže, gradnjo nove promenade do središča Umaga bo ta del obale namenjen preživljanju prostega časa in bivanju tako občanom kot številnim turistom.

Na celotnem odseku predvidene 'Umaške morske promenade' je cilj zgraditi promenado, urediti plaže in okolje z vsemi pripadajočimi objekti za rekreacijo, prosti čas, šport in prosti čas Umažanke in Umažana, pa tudi turistov. Z realizacijo celotnega projekta bo mesto Umag dobilo največjo promenado na Jadranu, kar bo zagotovo dodaten motiv za prihod turistov v Umag. Vsi prebivalci Umaga bodo po 50 letih končno dobili možnost uporabe in bodo imeli prost dostop do celotne obale in pomorskega območja, je dejal župan Vili Bassanese.

Vir: Glas Istre