Hvala vsemogočnemu za olimpijado

olimpijske igrePa ne samo zaradi super uspešnosti naših predstavnic in predstavnikov na tej soparni prireditvi, ampak tudi zato, ker uspejo mediji tako lepo in s prijaznimi vsebinami napolniti vsebinske centimetre in minute, da nam je v pregovornem času konzerviranih novic, kislih kumaric in podobnega, prihranjeno tu pretirano recikliranje vsebinsko identičnih novic o covid scenarijih, projekcijah, analizah in ostalih dokaj praznih vsebinah. O tem namreč, hočeš nočeš, vemo že bistveno več, kot se spodobi. Kar pa ne pomeni, da smo se že naučili kaj zares uporabnega. V letu in pol je iz tega korona virusa nastala nepregledna godlja vsega mogočega in nihče ne trdi, da nekje v vsem tem ne plava tudi nekaj pametnih in uporabnih reči. Če pa koga vprašate po tem, vam bo vsak pokazal na nekaj drugega, kar je odvisno tudi od tega, kateri politični veljaki so mu bližje srcu. Za ogromno večino torej v teh kvazi informacijah ni nič uporabnega, zato še enkrat; Živela olimpijada!

Če pa zaradi bledega poskusa upoštevanja resnosti stanja kljub temu poskusimo oceniti možnosti uresničevanja različnih scenarijev razvoja še vedno žive covid pandemije v bližnji prihodnosti, smo pred vedno težjo nalogo. Pozno poletje zares, če malo pobrskate po številkah, lahko pomeni tudi eksplozijo delta različice kljub vsem preventivnim ukrepom in cepljenim procentom. Kaj bi to pomenilo tudi za letošnjo turistično sezono, prometne tokove in življenje na splošno, ni več nobena skrivnost. Je pa zanimivo vprašanje, ali bo vsaj cepljeni del populacije v resnici v tem primeru lahko delal in živel kaj bolj neovirano, kot vsi ostali.

Ne dvomim, da nas večina še vedno upa in pričakuje, da ne bo tako hudo. Da bodo vsa prizadevanja in napori vseh nas pomenili vsaj občutno izboljšanje, četudi še ne bo čisto dobro. Da bi jesen prinesla predvsem krompir za ozimnico, sladko trgatev in otroke v šolah, ne pa neko ultra novo omega različico korone, ki se bo z lahkoto širila tudi preko mobilnih telefonskih pogovorov.. 

Zaenkrat se nam je življenje zaradi trenutnih številk, ki so se iz zelenih spremenile v rumenkaste, že malenkost zakompliciralo, saj pri prehodu državnih meja, obisku javnih prireditev in gostinsko turističnih objektov že veljajo nekoliko bolj zaostrena pravila. Na splošno velja, da je za tiste, ki izpolnjujejo PCT (ali preboleli, ali cepljeni ali testirani) pogoje še skoraj vse po starem, razen da morajo ponekod izpolnjevanje PCT dokazati z ustreznim dokumentom. Kaj pa nam prinaša mesec avgust, v katerem se je lani zaradi covida poletna turistična sezona predčasno končala, pa nas bodo obvestili takoj po naslednjem vikendu. Zakaj ravno takrat? Ker bo takrat konec olimpijade..