Poznate izvor imena Savudrija?

Valobran svetilnik Luka SavudrijaNajvečje in najpomembnejše antično pristanišče na hrvaškem Jadranu je bilo v Savudriji, na skrajnem severozahodu Istre. To je bilo dovolj globoko za vse velike ladje, zaradi svojega položaja pa je predstavljalo zadnje varno zavetje na plovni poti proti Ogleju, rimski vojaški koloniji.

V rimskem obdobju sta pristanišče varovala dva simetrično zgrajena valobrana na zahodnem delu uvale. Severni valobran je bil obnovljen leta 1996, na njem pa danes stoji svetilnik. Čisto sveža novica je, da bo luka v bližnji prihodnosti spet deležna posodobitve, saj je hrvaška vlada na današnji seji potrdila investicijo v luko Vrsar in Savudrijo v skupnem znesku nekaj več kot 2 milijona evrov evropskih sredstev. 

V Savudrijski uvali stoji tudi več stanovanjskih stavb. Tu je tudi župnijska cerkev sv. Janeza Evangelista (10.–11. st.), ki je bila obnovljena leta 1826, posebej zanimiv urbani element pa je monumentalen mestni vodnjak iz prve polovice 20. st., ki stoji na vhodu v naselje.

Skrivnost imena Salvore

Leta 1177 je bila pred Savudrijskim polotokom velika pomorska bitka. V tej bitki je bila potopljena kraljeva galeja, na kateri naj bi se po legendi nahajal Otto, sin nemškega cesarja Fridericha I. Barbarose, ki je po srečnem naključju ušel napadalcem in se zatekel na kopno, kjer se je skril v vodnjak in se na ta način rešil. Od teh časov naprej se je mestece začelo imenovati Salvo-Re, kar v prevodu pomeni rešen kralj.

Stancija grande ali Villa Cesare

Nedaleč od pristanišča Savudrija leži Stancija grande oziroma Villa Cesare, pravi dragulj istrske podeželske arhitekture 19. stoletja. Stancija, ki je bila zgrajena za piranskega plemiča Angela Fabrisa zaradi zagona vzreje sviloprejk, je bila po letu 1877 obnovljena in dograjena za drugega lastnika, tržaškega industrialca Carla Cesareja. Danes zajema visoko palačo s stolpom ter gospodarske objekte, ki pa so večinoma v propadajočem stanju. Kompleks podeželske palače je v Registru kulturnih dobrin Republike Hrvaške vpisan na seznam zaščitenih kulturnih dobrin.

Vir: www.coloursofistria.com