Sezona v Umagu nad pričakovanji

kalkulator denarLetošnji turistični rezultati v Umagu so prijetno presenečenje in so presegli vsa pričakovanja turističnih strokovnjakov. Tako je bilo v obdobju od 1. januarja do 19. septembra letos realiziranih 70% prihodov, oziroma 80% nočitev rekordnega leta 2019, leto pred epidemijo, ki je prizadela ves svet in vplivala na velik upad turističnega prometa . Rezultati 330.000 prihodov in 2.075.000 nočitev, ki so jih v omenjenem obdobju realizirali v Umagu, so presegli vsa pričakovanja in Umag se je znova uvrstil med prvih 5 turističnih destinacij v Republiki Hrvaški.

"Še posebej nas veseli dejstvo, da je bilo avgusta realiziranih 8% več nočitev, v prvih 19 dneh septembra pa 11% več kot v enakem obdobju leta 2019. Največ gostov je prišlo iz Nemčije, Slovenije, Avstrije, Češke in Italije. Beležimo absolutno najvišjo rast med nemškimi gosti, ki so dosegli kar 20% več nočitev kot leta 2019, «je povedal direktor zavoda za turizem Umag Milovan Popovič.

Kar zadeva strukturo nastanitve, je bilo največ nočitev realiziranih v hotelih, sledijo kampi, zasebne nastanitve in nekomercialne nastanitve. Manifestacije, ki so motiv za prihod v pred in po sezoni, in ki bi jih glede na razmere in predpisane ukrepe štaba lahko obdržali, so vsekakor pripomogle k doseganju tega rezultata. Spomladi sta bili kolesarski dirki »Umaška trofeja« in »Istrska pomlad«, sledila je vrsta nogometnih turnirjev za mlajše »Umaška trofeja« in evropsko teniško veteransko prvenstvo. Posezono pa začenjamo z dvema septembrskima svetovnima prvenstvima v teniških veteranih ITF, ki sta v Umag pripeljala več kot 1500 igralcev iz 30 držav.

Če k vsemu omenjenemu dodamo še dejstvo, da so Mesto Umag, Zavod Festum, Zavod za turizem Umag, UPT Trst in Italijanska skupnost "Fulvio Tomizza" Umag pripravili umaški poletni koledar, ki je močno popestril bivanje domačih in tujih obiskovalcev, ki gostijo priljubljena imena domače in tuje glasbene scene, potem lahko z gotovostjo trdimo, da je bila letošnja poletna turistična sezona res uspešna.

"Rezultati so vsekakor presegli pričakovanja od začetka letošnjega leta, za kar se še posebej želimo zahvaliti vsem deležnikom turistične ponudbe mesta Umag, ki so k temu rezultatu prispevali s svojim angažmajem in upoštevanjem predpisanih ukrepov," je dejal Popovič .

Priprave na naslednjo turistično sezono, ko vsi upamo na boljše epidemiološke razmere, s tem pa tudi na boljše rezultate turističnega prometa, že potekajo, kar bo Umagu omogočilo ponovno potrditev statusa ene izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij na Hrvaškem.