Zaključna dela na promenadi od Špine do Sv. Pelegrina

sprehajalisce spina pelegrinUmaška promenada na odseku Špina - Sveti Pelegrin doživlja zadnjo fazo gradnje in bo kmalu predstavljena občanom in obiskovalcem v polnem sijaju. Znano je, da na celotnem odseku umaške obale že vrsto let obstajajo nezakonito postavljene ovire in s tem uzurpiran javni prostor, bi moral biti dostopen vsem. Občani so že večkrat izrazili nezadovoljstvo z nezmožnostjo dostopa do plaž in obale, zato se je mesto Umag odločilo, da bo začelo projekt ureditve "Umaške promenade", ki bo v prihodnjih letih izvajal v več fazah. To bo najučinkoviteje vsem omogočilo, da pod enakimi pogoji uživajo v najlepših delih svoje obale.

Ta del sprehajališča Špina-Sveti Pelegrin teče vzdolž plaže in vsebuje izključno sprehajalno in kolesarsko pot, na nekaterih odsekih je dodatno urejeno okolje in plaža, dve počivališči s klopcami za počitek v senci in vsi povezani objekti za otroke in odrasle.

Ob promenadi je bila zgrajena 270 m dolga podporna stena, vzdolž celotne poti pa so zasadili nova drevesa, ki so zagotavljala senco ob morju. Projekt vključuje tudi izgradnjo popolnoma nove LED ekološke javne razsvetljave, ki omogoča varno gibanje v večernih urah.

Umaška morska promenada se bo raztezala od Umaškega parka do Crvenega vrha, bo na koncu vsem pod enakimi pogoji omogočila uporabo obale. 40 kilometrov dolga promenada bo eno najdaljših sprehajališč na Jadranu, na kateri bodo lahko uživali tako domačini, kot tudi številni obiskovalci.