Defibrilator je ponovno postavljen

defib 2017Po lanski demontaži omarice z defibrilatorjem s trgovine Laura zaradi načrtovane prenove, smo pred dnevi omarico z defibrilatorjem spet postavili in je na voljo vsem za pomoč pri nenadnem zastoju srca, vendar ni postavljen na istem mestu, kot lani. Mesto na trgovini je bilo preveč izpostavljeno vremenu, zato je omarico lani nekajkrat dobro opral dež. Tudi zato smo se odločili, da jo letos postavimo na bolj vremensko zaščiteno mesto. Obenem je na novem mestu tudi stalna internetna povezava in smo to izkoristili za tehnično varovanje defibrilatorja z nadzorno kamero. Preberite članek do konca - na koncu je kratko navodilo za ukrepanje ob nenadnem zastoju srca.

Defibrilator je postavljen blizu prejšnje lokacije, le malo nižje, pod nadstrešek objekta Laura 24, pod parkiriščem ob trgovini.

zemljevid defibrilator laura 2017

Ob cesti nad objektom na defibrilator opozarja znak:

znak defib 

Znak in mesto dostopa do defibrilatorja (rdeča puščica)

znak puscica defib

Tako pa je videti omarica s ceste pri znaku:

defib slikan od znaka

Pomembno! Še preden se zgodi (upamo, da se ne bo), da boste potrebovali defibrilator, si poglejte video navodila in si zapomnite: »Avtomatski defibrilator ni čudežna naprava, ki bo sama od sebe rešila človeško življenje, lahko pa je nepogrešljiv pripomoček v rokah človeka, ki vsaj približno pozna postopek oživljanja. NE BOJTE SE, osebi, ki potrebuje pomoč ne morete škodovati.«


In še kratko navodilo o ravnanju ob nenadnem zastoju srca:

1. Kako spoznamo nenaden zastoj srca?

Oseba sredi dela ali prostega časa med vsakdanjimi aktivnostmi izgubi zavest, pade po tleh ter ne daje več nikakršnih znakov življenja. Ne zaznamo srčnega utripa ne dihanja. 

2. Najpomembnejša sta dva ukrepa:

- takoj začnemo z masažo srca oziroma s Temeljnimi Postopki Oživljanja (TPO - klik za natančen opis) in

- pokličemo pomoč po telefonu na številki 112

3. Nekoga pošljemo po atomatski defibrilator, če vemo, da je v bližini, sami pa nadaljujemo z oživljanjem.

4. Če dobimo defibrilator preden pridejo reševalci, pritisnemo zeleni gumb na napravi, poslušamo in se ravnamo po navodilih v Slovenščini.

 

Po zaključeni uporabi defibrilatorja ga vrnemo v omarico in javimo na +386 51 634 775, ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., da smo ga uporabljali, da društvo takoj naroči nove elektrode, ki so namenjene samo za enkratno uporabo.

 


Upamo, da defibrilatorja ne boste nikoli potrebovali!  Sicer pa bomo veseli in ponosni, če vam bo naprava pomagala ohraniti življenje.

Člani Počitniško - turističnega društva Crveni vrh