Gremo na morje!

gremo na morje[Sprememba 2.6.20] Povratne informacije nekaterih izmed vas, ki ste nam sporočili učinek izpolnjevanja spletnega obrazca, za kar se vam zahvaljujemo, potrjujejo izboljšave pri hitrosti prehajanja mejnih prehodov in posledično skrajševanja čakalnih dob. Tisti, ki ste pred odhodom na Crveni vrh izp obrazec na naslovu https://entercroatia.mup.hr/ ste povedali, da so vas na meji le vprašali po tem in ko ste jim potrdili, da ste svoje podatke in podatke sopotnikov vnesli v obrazec, so vas brez dodatnih vprašanj takoj spustili naprej. To pomeni tudi, da praviloma ne potrebujete več dokazil o lastništvu in potrdil o sorodstvu z lastnikom. Nič pa ne bo narobe, če te papirje še nekaj časa vozite s seboj. Za vsak slučaj. Tisti, ki pri bodočih prehodih do ukinitve spletnega obrazca ne boste izpolnili pred odhodom na Hrvaško, tvegate možnost, da bo postopek na meji nekoliko daljši, saj mejni policisti lahko od vas zahtevajo vse podatke, ki bi jih sicer vpisali v spletni obrazec.

[Sprememba 28.5.20] Za pospešitev mejnih prehodov so na Hrvaškem napravili spletno aplikacijo na naslovu https://entercroatia.mup.hr/. Potrebno je vpisati kar veliko podatkov, tako osebnih o potnikih, kot odgovorov na vprašanja o zdravstvenem stanju, naslovu in predvidenem času bivanja. V najavi je priporočeno, da potniki izpolnijo spletni obrazec že doma pred odhodom na Hrvaško, sicer ga bodo morali izpolnjevati na mejnem prehodu. Po oddaji, oziroma potrditvi podatkov v spletnem obrazcu bo izpolnjevalec prejel potrditveno elektronsko sporočilo. Trenutno je obrazec na voljo v angleškem in hrvaškem jeziku, pripravljajo pa prevode še v nekaj drugih jezikov, tudi v Slovenščino. Možno je, da bodo na mejnih prehodih določili posebne vstopne pasove samo za tiste, ki so že oddali spletni obrazec in ki se bo zaradi tega pomikala bistveno hitreje od drugih pasov. Prosimo vse, ki boste v naslednjih dneh potovali na Hrvaško in pred tem izpolnili spletni obrazec, da nam sporočite svoje izkušnje in morebitne zaplete v zvezi s tem na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., da bomo vaše izkušnje lahko posredovali drugim. Hvala!

[Sprememba 26.5.20] Ena bolj problematičnih situacij pri trenutnem prestopu meje iz Slovenije na Hrvaško za lastnike nepremičnin je prehod meje ožjega družinskega člana lastnika, kadar lastnik ni zraven. V takšnih primerih se je v preteklih dneh dogajalo, da posamezniki celo niso smeli na Hrvaško. 17. maja smo zato poslali vprašanje hrvaški policiji in dan zatem dobili odgovor iz poštnega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., ki je zapisan v odstavku Sprememba 18.5.20. Sedaj pa smo dobili še en odgovor, očitno od tistih, ki se pri hrvaški policiji ukvarjajo neposredno s temi vsebinami iz Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., v katerem piše: »Kot ožji družinski član lastnika nepremičnine, morate ob vstopu v Republiko Hrvaško predložiti lastninsko listino (ki se glasi na ožjega družinskega člana osebe, ki vstopa na Hrvaško) in dokazilo o sorodstvu (rojstni list), če nimate istega priimka.«  Torej v primeru, če mejo prestopate ožji družinski člani lastnika brez lastnika še enkrat: potrebujete izpisek iz zemljiške knjige in kopijo rojstnega lista.

[Sprememba 18.5.20] V zvezi s problemom prestopa meje na Hrvaško, ki so ga imeli redki posamezniki, ki niso lastniki nepremičnin, ampak ožji družinski člani lastnikov, smo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. poslali vprašanje, kakšne dokumente mora imeti ožji družinski član lastnika za prestop meje. Odgovor hrvaške policije: »Tuji državljani, ki so lastniki nepremičnin v Republiki Hrvaški, lahko vstopijo z dokazilom o lastništvu. Člani njegove ožje družine lahko vstopijo z dokazilom o sorodstvu (poročni list, rojstni list), vendar le skupaj z lastnikom.« Po tistem, kar smo izvedeli na podlagi povratnih informacij, večina potnikov, ki niso lastniki, so pa ožji družinski člani, nimajo težav pri prestopu meje ob predložitvi dokumentov, ki dokazujejo sorodstveno vez z lastnikom, je pa prav, da se zavedate, da se lahko tudi zaplete.

[Sprememba 16.5.20] Dobili smo povratno informacijo o neuspešnem poskusu prehoda Slovensko - Hrvaške meje. Gospod, sin lastnika, je imel vse dokumente, izpisek iz zemljiške knjige in celo pooblastilo lastnika, a so mu menda rekli, da to ne zadostuje. Ženi lastnika bi menda s takšnimi papirji pustili čez, sinu pa ne. Opozarjamo, da gre zaenkrat za osamljen primer in ne za pravilo. Ker gre pri sorodstveni zvezi sin, oziroma žena v obeh primerih za ožjega sorodnika, ne vidimo razloga, zakaj bi v enem primeru prehod dopustili, v drugem pa ne. Če ste pri prehodu meje imeli tudi sami težave, vas prosimo, da nam na info@crvenivrh sporočite vsebino zapleta, da o tem obvestimo druge. Hvala!

[Sprememba 15.5.20 ob 13:30h] Ob odprtju mejnih prehodov s Hrvaško tudi za lastnike nepremičnin se je močno povečal promet na mejnih prehodih pri izstopu iz Slovenije in posledično tudi čakalna doba za izstop iz Slovenije, ki se danes vrti tam okoli 1 do 2 uri! Policisti na hrvaški strani prehoda morajo zaradi ukrepov proti prenosu okužb natančno pregledati potnike in zabeležiti njihove podatke. Zgoščen promet pri izstopu lahko pričakujemo še vsaj jutri, medtem ko naj bi bil postopek pri vstopu v Slovenijo bolj tekoč.

[Sprememba 15.5.20] Medtem, ko ste verjetno že spali, so v slovenski vladi sinoči odstranili še zadnje administrativne ovire za tako željen obisk lastnih nepremičnin na Hrvaškem in predvsem povratek domov brez zapletov. Epidemija koronavirusa v Sloveniji je preklicana in s tem, kar je za lastnike najbolj pomembno, tudi 7-dnevna karantena ob povratku domov. Aplavz! Točno po voznem redu. V najboljšem primeru smo namreč lahko pričakovali možnost obiska lastnih nepremičnin v drugi polovici maja.

Kakšno je torej sedaj stanje pri prehodu meje na Hrvaško? Na Hrvaškem epidemija, nekatere omejitve in ukrepi še vedno veljajo. Vendar pa od konca prejšnjega tedna lahko tudi posamezniki, ki ob prihodu na Hrvaško mejnim organom dokažejo, da so lastniki nepremičnin na Hrvaškem, ali njihovi ožji družinski člani, obiščejo svojo nepremičnino zaradi neodložljivih vzdrževalnih opravil na objektu, plačevanja računov in podobno. Dokumenti, s katerimi mejnim organom dokazujete lastništvo, so lahko izpisek iz zemljiške knjige, računi v zvezi z nepremičnino, potrdilo o prijavi v eVisitor in podobno. Hrvaškim organom boste morda morali povedati, kje boste bivali, predvidoma koliko časa, na katerem telefonu boste dosegljivi, morda pa boste od njih dobili še dodatna navodila v zvezi z omejitvami, ki se jih morate držati. Pri povratku, ne glede na to, koliko časa boste ostali na vikendu, je zaradi odprave epidemije vstop za državljane Slovenije prost in brez dodatnih obveznosti in omejitev.

To je vse. Od zdaj naprej le upamo, da se tako na Hrvaškem, kot v Sloveniji stanje z okužbami COVID-19 ne bi bistveno poslabšalo, saj bi to lahko pomenilo ponovno uvedbo omejitev. Zato vam svetujemo, da upoštevate vse nasvete in predpisane postopke za preprečevanje širjenja bolezni. Ostanite zdravi in srečno pot!

[Sprememba 14.5.20] Uradnega preklica 7-dnevne karantene po vrnitvi v Slovenijo še vedno ni. Dobivamo sicer informacije od ljudi, ki so te dni bili na Hrvaškem, da jim po vrnitvi niso določili karantene, zato ne trdimo, da se je karanteni nemogoče izogniti, še manj pa da vam v tem času lahko kdorkoli jamči, da zanesljivo ne boste morali v karanteno po vrnitvi. Če so ob prehodu na slovenski strani zabeležili vaše podatke, je možno, da obvestilo o uvedbi karantene dobite tudi nekaj dni po vrnitvi po pošti. Čeprav tudi navodila za prečkanje meje iz Slovenije na Hrvaško niso čisto natančno določena in jasna, so poslovni razlogi, po možnosti z dokazili o cilju poslovne poti, že nekaj časa dovolj dober razlog za prehod meje na Hrvaško, medtem ko je za pot na vikend poleg dokazil o lastništvu, kot so izpisek iz zemljiške knjige, ali sveži računi za plačevanje stroškov v zvezi z vikendom je dobro, da mejnim organom poveste, da tja potujete zaradi nujnih vzdrževalnih del ali popravil. Dopustovanje in obisk počitniškega objekta za počitek in zabavo trenutno ni primeren vzrok za obisk Crvenega vrha. Zdi se, da je uvedba karantene manj verjetna, če se vrnete v Slovenijo še isti dan. 

[Sprememba 13.5.20] Potem, ko smo pričakovali, da bo tudi slovenska vlada morda danes sprostila del omejitev za državljane Slovenije, ki bi za krajši čas odpotovali na Hrvaško in tam bivali na svoji nepremičnini, vsaj zaenkrat do tega popuščanja ni prišlo. Na novinarski konferenci smo slišali, da celo Hrvaška še ni popolnoma uveljavila sklepa o možnosti prečkanja meje lastnikov nepremičnin na Hrvaškem in da so navodila obmejnim organom zelo nejasna, zato lahko pride tudi do težav pri prehodu meje na Hrvaško. Večji in zelo jasen pa ostaja problem po povratku državljanov v Slovenijo, ki morajo najprej v 7-dnevno karanteno in potem še obvezno na testiranje za okužbo COVID 19. Šele po ugodnem izvidu testiranja je takšna oseba osvobojena karantene. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, seveda preučujejo tudi nekatere bolj prožne predloge za ureditev problema prehoda meje za lastnike nepremičnin na Hrvaškem, vendar je pogojev za uvedbo milejših ukrepov več, eden od njih pa vsekakor argumentirana strokovna ocena, da je epidemiološko stanje v obeh državah dobro in med njima ni velikih razlik.

[Sprememba 11.5.20] Med slovensko vlado, NIJZ in hrvaškim zavodom za javno zdravje poteka dogovarjanje glede operativnih možnosti prehajanja meje s Hrvaško. Pričakujemo oblikovanje predloga, da karantena ob povratku v Slovenijo morda ne bi bila potrebna, če bo bivanje na Hrvaškem krajše od 72 ur. Do sprejetja in uveljavljanja takšne uredbe velja, da morajo posamezniki po povratku iz tujine v 7 dnevno karanteno na naslovu stalnega bivališča.

[Sprememba 10.5.20] Od danes popoldne vsi slovenski mediji poročajo o 'odpiranju' hrvaške meje tudi za lastnike nepremičnin na Hrvaškem. Hrvaški viri niso tako jasni. Predvsem način dokazovanja lastništva ob prehodi meje ni jasno določen. Vsekakor je svež izpisek iz zemljiške knjige med bolj primernimi, vendar se lahko zaplete, kadar čez mejo ne gre lastnik, ampak družinski člani. V tem primeru bo izjava lastnika na listu papirja, da dovoljuje obisk nepremičnine družinskim članom, kateremu sledi spisek z osnovnimi osebnimi podatki, primeren dodatek izpisku. Za vsak slučaj. Mi svetujemo vsem, da se že pred odhodom od doma preko sistema eVisitor prijavite na objektu in si natisnite potrdilo. Ta dokument lahko pomaga pri dokazovanju lastništva, saj se v ta sistem na naslov zasebnih objektov za počitek lahko vpišejo samo lastniki. Problem zaenkrat ostaja obvezna samoizolacija na naslovu stalnega bivališča po povratku v Slovenijo, kar po trenutnih pravilih pomeni, da obisk Crvenega vrha za konec tedna pomeni obvezen dopust v tednu zatem. Upamo in računamo na to, da bodo slovenske oblasti v skladu z novimi hrvaškimi določili v najkrajšem času prilagodile, oziroma ukinile tedensko karanteno po vrnitvi iz Hrvaške.

  • Ob pridobitvi novih informacij v zvezi z možnostjo odhoda na Hrvaško bo ta prispevek dopolnjen.
  • Prosimo vse, ki bodo v prihodnjih dneh odšli na Crveni vrh, da nam sporočijo, ali so mejo prečkali brez težav in ali so pristojni od njih zahtevali še kaj drugega.
  • Za pridobitev svežih izpiskov iz zemljiške knjige, reševanju težav pri vpisu v eVisitor in drugimi težavami pri pridobivanju dokazil o lastništvu se izključno članice in člani lahko obrnete na društvo za brezplačno pomoč.
  • In še enkrat; do preklica je obvezna prijava vseh oseb, ki na Hrvaškem bivajo začasno, da se preko eVisitorja prijavijo tudi v izvensezonskem času!