In zelena je postala rumena

rumena luc.. kar zaenkrat za slovenske turiste na Hrvaškem ne predstavlja posebnih težav. Zaenkrat. Uvrstitev Hrvaške na slovensko listo držav, ki po oceni strokovnjakov in politikov niso več varne, hkrati pa še tudi ne izrazito nevarne, kar se tiče korona okužb, vsaj za slovenske državljane v prvem koraku ne pomeni bistv sprememb. Še vedno lahko:

  • neomejeno potujemo na Hrvaško in tam preživljamo počitnice
  • po oceni zdravstvenih delavcev ob upoštevanju njihovih nasvetov o varnem obnašanju ni verjetno, da bi se med počitnicami okužili s korona virusom
  • se vrnemo v Slovenijo brez obveznosti, da bi morali ob vrnitvi v karanteno, ali kako drugače dokazovati svojo neokuženost

Ampak.. Čisto nedolžno pa kljub vsemu ni. Prejšnji teden smo se pogovarjali o tem, da glede na razvoj dogodkov v Sloveniji in njeni okolici, ter dejstvu, da je čas počitnic in dopustov tudi čas nadpovprečnih migracij ljudi na počitniške destinacije in za mnoge, ki delajo v tujini, tudi obisk domačih, da bo prijetno in manj pričakovano presenečenje, če se že v naslednjih dveh tednih ne bo stanje bistveno poslabšalo. Rumena barva na žalost potrjuje negativen trend in čeprav, kot lahko slišite v vseh novicah, se s soboto, 4. julija 2020, ko začne veljati uvrstitev Hrvaške na rumeno listo, za slovenske državljane v praksi ne spreminja nič pomembnega, bo vseeno:

  • ob povratku v Slovenijo na zahtevo mejnih policistov potrebo dokazati, kje na Hrvaškem ste bili. Lastniki počitniških objektov, ki svojega bivanja ne bodo mogli potrditi z računom iz hotela ali kampa, bodo to lahko storili z dokazovanjem lastništva (izpisek iz zemljiške knjige) ali recimo potrdilom o prijavi začasnega bivališča iz sistema eVisitor in podobno.
  • zaradi povečanega nadzora ob prestopu meje v Slovenijo lahko pričakujemo daljše čakalne vrste pred mejnimi prehodi.
  • rumena lahko postane tudi rdeča. Ob morebitnem poslabšanju stanja okužb bodo pristojni prisiljeni še zaostriti pravila ob odhodu v tujino in vračanju nazaj in to lahko pomeni tudi karanteno, ali celo prepoved prehoda državne meje v tujino. Zato spremljajte informacije v zvezi s tem in bodite pripravljeni na to, da se boste morali z dopusta vrniti prej, kot ste načrtovali.

Ampak zaenkrat je varnostno stanje vsaj v hrvaški Istri po vseh informacijah, ki so nam na voljo, zelo dobro. Okuženih je malo ljudi, novih okužb praktično ne beležijo, če pa upoštevamo še to, da boste verjetno bivali na Crvenem vrhu v zasebnem počitniškem objektu, kjer praktično ne boste imeli tesnejših stikov z drugimi ljudmi, potem so počitnice na Crvenem vrhu ne samo eno najprijetnejših dejavnosti v tem času, ampak tudi najvarnejših. Zato vam želimo prijetne in čim bolj dolge počitnice!