Rdeče obdobje - tretjič

rdeca luc 3[Dopolnitev 12.6.2021>] To je verjetno zadnja dopolnitev tega prispevka, saj po zadnjih podatkih tako Slovenija kot Hrvaška po evropskih merilih nista več v rdečem območju okužb, zato so omejitve temu primerne, se bodo pa ob nada izboljševanju stanja zagotovo še spreminjale, čeprav, kot je bilo pričakovati, popolne sprostitve vseh omejitev v tej sezoni še ne moremo pričakovati.

Zadnja sprememba, oziroma izjema, ki pri vstopu v Slovenijo velja od danes je, da oseba, ki prihaja z območja v tujini, ki epidemiološko ni obarvano rdeče, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokaz, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Oseba pa mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Torej, osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Še kar zapleteno. Pri tem povejmo, da Primorsko-goranska županija, Liško-senjska županija, Zadrska županija, Šibeniško-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Istrska županija in Dubrovniško-neretvanska županija trenutno niso na rdečem seznamu. Vsi, ki bodo na tem področju bivali v turističnem objektu in zato prejeli račun, ga lahko pri vstopu v Slovenijo uporabijo kot dokazilo. Kaj pa tisti, ki bodo bivali v lastnih objektih? Čeprav oblika dokazila v zadnji določbi ni predpisana, se zdi, da je najbolj primeren dokument potrdilo, ki ga za vsako prijavljeno osebo v zasebnem počitniškem objektu natisnete iz portala eVisitor. Seveda pa lahko poskusite uporabiti tudi vse drugo, kar lahko posredno dokazuje vašo prisotnost na ne-rdečem področju, kot so računi v trgovinah, gostinskih lokalih in podobno.

Pogoji za vstop Slovenskih državljanov na Hrvaško so torej trenutno takšni:

  • negativni PCR test, ki ni starejši od 72 ur (potrdilo na papirju) ali
  • negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur (potrdilo na papirju)  ali
  • zdravniško potrdilo o prebolenem Covidu pred manj, kot 6 meseci ali
  • zdravniško potrdilo o prebolelem Covidu pred več kot 6 meseci in prejeta prva doza cepiva pred več kot 14 dnevi ali
  • prejem obeh doz cepiva pred vsaj 14 dnevi, razen pri cepivih, ki se prejemajo v samo enem odmerku ali
  • potrdilo o prejemu prvega odmerka cepiva Pfizerja, Moderne ali Gamaleya (Sputnik V), s katerim je možen vstop na Republiko Hrvaško v obdobju od 22. do 42. dneva od prejema prvega odmerka cepiva, ali od 22. do 84. dne od prejema prvega odmerka zdravila AstraZeneca.
  • otroci do starosti 12 let lahko vstopijo brez dokazil na Hrvaško s starši, ki imajo zase ustrezna dokazila.
  • če oseba nima nič od zgoraj naštetega lahko vstopi na Hrvaško in bo zanjo odrejena 10 dnevna karantena.

Pogoji za vstop Slovenskih državljanov v Slovenijo iz EU so trenutno takšni:

  • negativni PCR test, ki ni starejši od 48 ur (potrdilo na papirju) ali
  • negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur (potrdilo na papirju)  ali
  • zdravniško potrdilo o prebolenem Covidu pred manj, kot 6 meseci ali
  • prejem obeh odmerkov cepiva COMIRNATY Biontech/Pfizer pred najmanj 7 dnevi ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna pred najmanj 14 dnevi oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca ali cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali cepiva Johnson in Johnson COVID-19 Vaccine Janssen najmanj 21 dni.
  • predložitev dokaza, da je oseba pred vstopom v Slovenijo najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu
  • otroci do starosti 15 let lahko vstopijo v Slovenijo brez dokazil s starši, ki imajo zase ustrezna dokazila.
  • če oseba nima nič od zgoraj naštetega lahko vstopi v Slovenijo in bo zanjo odrejena 10 dnevna karantena.
  • izjema, ki velja za lastnike nepremičnin in njihove družinske člane, lastnike plovil s privezom na hrvaškem in paušalistov v avto kampih je, da lahko zaradi nujnih opravil na svoji lastnini odpotujejo v tujino za največ 72 ur in se vrnejo v Slovenijo z negativnim rezultatom hitrega testa, za katerega bris je bil vzet največ 72 ur pred povratkom v Slovenijo. 

[Dopolnitev 3.6.2021>] Tudi Slovenija še dodatno odpravlja covid omejitve. Včeraj je vlada Republike Slovenije sprejela sklep da bo brez napotitve v karanteno na domu bo lahko v Slovenijo vstopila tudi oseba, ki predloži dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali HAT (hitri antigenski test), ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Novela odloka začne veljati dan po objavi v uradnem listu.[Dopolnitev 2.6.2021>] Vendarle z enodnevno zamudo glede na naša pričakovanja Hrvaška uvaja še eno izjemo pri vstopu v državo brez napotitve v karanteno in sicer potrdilo o prejemu prvega odmerka cepiva Pfizerja, Moderne ali Gamaleya (Sputnik V), s katerim je možen vstop na Republiko Hrvaško v obdobju od 22. do 42. dneva od prejema prvega odmerka cepiva, ali od 22. do 84. dne od prejema prvega odmerka zdravila AstraZeneca.

[Dopolnitev 1.6.2021>] Pričakovanja, da bo Hrvaška z današnjim dnem omilila ukrepe tudi za vstop v državo, se niso uresničila. Pogoji za prehod meje na Hrvaško ostajajo skoraj nespremenjeni. Edina razlika, ki je v veljavi že nekaj dni, je ta, da otroci do starosti 12 let, ki potujejo s starši ali skrbniki, za prestop meje na Hrvaško ne potrebujejo dokazil o neokuženosti ali cepljenju. K sreči za vse tiste, ki to potrebujejo, še vedno velja tudi hitri test, ki ga v Sloveniji lahko opravi vsak na eni izmed točk za brezplačno množično testiranje in si pridobi o negativnem izvidu potrdilo na papirju, ki pa ga lahko tudi zaračunajo. Brezplačno pa si ga lahko na svojem računalniku preko spletnega portala https://zvem.ezdrav.si/ natisnejo vsi tisti, ki imajo kvalificirano digitalno potrdilo. Več o tem, kako do tega potrdila, si preberite na tej povezavi. Za vrnitev v Slovenijo pa so pogoji nespremenjeni, kot so navedeni pri Dopolnitvi iz 1.5.2021 spodaj.

[Dopolnitev 20.5.2021>] Slovenija kot izjemo za pravico vstopa v državo uvaja pogoj, ki ga nekatere druge države, tudi Hrvaška, upoštevajo že nekaj časa. Od sobote, 22. maja 2021 bo Slovenija med izjeme, ki lahko brez napotitve v karanteno in predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus vstopijo v državo, dodala prebolevnike, ki so se najpozneje v osmih mesecih po pozitivnem izvidu PCR testa oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu 19, ki ga priznava Slovenija.

Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu štejeta kombinacija dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali kombinacija dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom in potrdila zdravnika o prebolelem covidu.

Slovenija priznava cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac in Sinopharm ter indijskega proizvajalca Serum Institute/AstraZeneca in rusko cepivo Sputnik V.

[Dopolnitev 1.5.2021>] Spet dva popravka, vendar nič posebej uporabnega. (1) Dodatna izjema, ki lahko na Hrvaško vstopa iz rdečih območij EU je oseba, ki ima zdravniško potrdilo, da je prebolela Covid in je bila cepljena z vsaj enim odmerkom katerega koli cepiva proti Covid (verjetno več kot 14 dni pred prehodom meje, čeprav to v pravilih ni zapisano). Ta dodatek je lahko koristen le za tiste, ki so Covid preboleli pred več kot 6 meseci, sicer zadostuje že to, da je oseba prebolela Covid in cepljenje za prehod meje ni pogoj. (2) Očitno so se med potrdili o negativnih hitrih testih pojavljale tudi vrste testov, ki jih EU ne priporoča, zato sedaj Hrvaška navaja spisek Evropske komisije, na katerem so proizvajalci testov, ki jih bo Hrvaška pri vstopu upoštevala:

  • Abbott Rapid Diagnostics, Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test
  • AMEDA Labordiagnostik GmbH, AMP Rapid Test SARS-CoV-2 Ag
  • Becton Dickinson, BD Veritor System for Rapid Deteciton os SARS-CoV-2
  • Beijing Lepu Medical Technology, SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold immunochromatography)
  • BIOSYNEX SWISS SA, BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS
  • CerTest Biotect S.L., CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST
  • Hangzhou Clongene Biotech, Clungene COVID-19 Antigen Rapid Test Kit
  • Healgen Scientific Limited, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)
  • LumiraDX UK LTd, LumiraDx SARS-CoV-2 Ag Test
  • nal von minden GmbH, NADAL COVID -19 Ag Test
  • Quidel Corporation, Sofia 2 SARS Antigen FIA
  • SD BIOSENSOR, Inc.; Roche, STANDARD F COVID-19 Ag FIA
  • SD BIOSENSOR, Inc.; Roche, STANDARD Q COVID-19 Ag Test
  • Siemens Healthineers, CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test
  • Xiamen Boson Biotech Co, Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test card
  • Zhejiang Orient Gene Biotech Co.,Ltd, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)

[Dopolnitev 26.4.2021>] Dve opombi. (1) Vsi, ki boste v teh dneh odšli na Crveni vrh in mejo prečkali s svežim potrdilom o negativnem hitrem testu, naj vas opozorimo, da so do nas prišle ne čisto do konca preverjene informacije, da rezultat hitrega testa v obliki SMS-a na telefonu včasih ni dovolj, ampak morate imeti potrdilo na papirju. Kako do tega potrdila? Lahko vprašate na mestu testiranja, če ga je možno dobiti pri njih (po naših informacijah ponekod da, ponekod ne), sicer si ga imetniki elektronskega certifikata (Sigen-ca, NLB in podobno) na spletni strani zvem.ezdrav.si natisnete sami. (2) Povratek v Slovenijo brez dodatnih dokazil in potrdil velja za otroke do 15. leta, če potujejo s starši, ki imajo zase potrebna dokazila. Za pot na Hrvaško pa je ta omejitev 7 let. Nismo še dobili informacije, da bi kdo imel s tem težave, a zaenkrat uradno velja ta omejitev.

[Dopolnitev 22.4.2021>] Po kapljicah. Sinoči so na slovenski vladi spet sejali.. Ob izboljšanem epidemiološkem stanju tudi o popuščanju omejitev. A za lastnike nepremičnin v tujini je napredek mogoče spet oceniti za drobno kapljico. Pa še to pogojno. Poleg tistih, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni z drugim odmerkom pred vsaj določenim številom dni, ki se razlikuje za posamezno vrsto cepiva (COMIRNATY Biontech/Pfizer najmanj 7 dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca ali cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali cepiva Johnson in Johnson COVID-19 Vaccine Janssen najmanj 21 dni), ali zdravniško potrdilo, da so Covid preboleli pred največ 6 meseci, lahko lastniki nepremičnin in njihovi družinski člani, ki so na objektu opravljali vzdrževalna dela vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno z največ tri dni starim negativnim (PCR- ali HAT-) testom, če se čez mejo vračajo v največ 72 urah po prehodu meje (do sedaj 48). Ker pa je ob tem zapisano, da mora biti tudi bris za predloženi negativni test ob povratku tudi star največ 72 ur, je čas, ki ga lastnik lahko zares preživi čez mejo največ 72 ur po odvzetem brisu. Spremembe veljajo od ponedeljka, 26.4.2021. 

Spisek lokacij in urnike za opravljanje hitrega testa (HAT) v Sloveniji blizu vašega bivališča lahko najdete na tej strani. S seboj imejte osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Naročanje na testiranje ni potrebno.

[Dopolnitev 15.4.2021>] Portal rtvslo.si je objavil novico, da se vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in z največ tri dni starim negativnim (PCR- ali HAT-) testom dovoli državljanom Slovenije, ki so opravljali vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga imajo v lasti, najemu ali uporabi in se čez mejo vračajo v 48 urah po prehodu meje. Pri tem velja izjema tudi za ožje družinske člane lastnika in druge osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

'Popust' za lastnike torej ni prav velik. Lastniki nepremičnin v tujini lahko namreč ob povratku v Slovenijo pokažejo manj kot 72 ur star negativen hitri test, če je od njihovega odhoda minilo manj, kot 48 ur, vsi ostali, ki še niso bili cepljeni in nimajo dokaza o tem, da so covid preboleli, pa morajo ob povratku predložiti negativen PCR test, ampak se jim ni treba vračati po 48 urah.

[Dopolnitev 12.4.2021>] Čeprav se z današnjim dnem zaključuje takoimenovani 'lockdown', ki je v Sloveniji veljal od 1. do 11. aprila in so se sprostile nekatere omejitve v državi, pa na mejnih prehodih ni sprememb in še vedno tako za vstop, kot izstop iz Slovenije veljajo enake omejitve, kot so navedene v dodatku z 3.4.2021 spodaj. Edina sprememba, ki pa je bila najprej različno tolmačena, potem pa je bilo njeno izvajanje prekinjeno z odločbo Ustavnega sodišča Slovenije je prepoved potovanja v tujino. Ker se epidemiološko stanje na Hrvaškem še vedno hitro slabša, v kratkem ni pričakovati odpravljanje omejitev pri prehodu slovensko - hrvaške meje.

[Dopolnitev 3.4.2021>] Trenutni pogoji za vstop na Hrvaško in vračanje v Slovenijo za osebe, ki ne spadajo med izjeme:

Vstop na Hrvaško:

  • negativni test PCR ali hitri antigenski test - BAT na SARS-CoV-2 ne starejši od 48 ur (od časa brisa do prihoda na mejni prehod) in če gre za hitri antigenski test in oseba ostane dlje kot 10 dni v Republiki Hrvaški mora preskus ponovno izvesti do desetega dne od datuma izdaje prvega testa
  • potrdilo o cepljenju za osebe, ki so pred več kot 14 dnevi prejele drugi odmerek cepiva COVID-19. Izjemoma je v primeru cepiva, prejetega v enkratnem odmerku, potrdilo o prejemu enkratnega odmerka, če je bil odmerek prejet več kot 14 dni pred datumom prehoda državne meje
  • predložiti potrdilo, ki potrjuje, da je imetnik potrdila prebolel okužbo z virusom SARS-COV-2, potem ko je imel predhodno pozitiven PCR ali hitri antigenski test. Potrdilo velja od enajstega dne po opravljenem pozitivnem testu do 180. dneva po opravljenem pozitivnem testu.
  • ali opravite PCR testiranje ali hitri antigenski test - BAT na SARS-CoV-2 takoj po prihodu v Republiko Hrvaško (na lastne stroške), z obveznostjo samoizolacije do prihoda negativne ugotovitve. V primeru nezmožnosti testiranja se določi mera samoizolacije za obdobje desetih (10) dni.

Vstop v Slovenijo:

  • negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja,
  • potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdila o testiranju in potrdila zdravnika iz 2. točke se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja.

[Dopolnitev 31.3.2021>] Portal RTV Slovenija je objavil, da za prehod meje s Hrvaško zadostuje že negativni hitri antigenski test, vendar je na uradni hrvaški strani za informacije o koronavirusu kronavirus.hr zapisano, da z vas s 14 dni starim pozitivnim izvidom PCR testa ali hitrega antigenskega testa dokazujete, da ste covid preboleli in zato brez zadržkov lahko obiščete Hrvaško. Možno je, da da za prestop meje dejansko zadostuje tudi svež negativen hitri test, a to na tej strani zaenkrat ni zapisano.

[Objava 28.3.2021->] Spet se spremembe ukrepov za omejevanje širjenja okužb s korona virusom spreminjajo dnevno. Medtem, ko je Vlada Republike Slovenije danes sprejela ustavitev javnega življenja od 1. do 11. aprila, pa določeni ukrepi veljajo že od ponedeljka, 29. marca. Glede na število vprašanj, ko so naslovljena na naše društvo v tem času, je med temi najbolj pomembno določilo, da so prepovedana so potovanja v države ali administrativne enote na rdečem seznamu, na katerem so vse sosednje države, tudi Hrvaška.

Obenem pa ponovno nastaja zmeda. Med izjeme, ki naj bi kljub prepovedi lahko potovali v rdeče države so tudi že cepljeni in tisti, ki so covid že preboleli. V Sloveniji že velja prepoved potovanja v rdeče regije, med katerimi je tudi obalno - kraška, preko katere bi morali iti, če želimo na Crveni vrh. Pričakujemo, da se bo zmeda z omejitvami, določili in izjemami nadaljevala v prihodnjih dneh in tudi zato vam potovanje na Crveni vrh do popuščanja omejitev odsvetujemo, če to ni absolutno nujno.

Če pa morate nujno obiskati Crveni vrh, pred tem natančno preglejte spletne strani, na katerih so navedene omejitve v Sloveniji in omejitve na Hrvaškem. V primeru odhoda na Hrvaško v tem času lahko pričakujete, da bodo pristojni različno interpretirali in izvajali določbe, ki se lahko tudi zelo pogosto spreminjajo.

V primeru večjih in pomembnih sprememb bomo ta prispevek dopolnjevali, zato vam svetujemo, da občasno obiščete www.crvenivrh.com.

Bo tretji poskus zmage nad virusom uspešen?