Upanje umre zadnje

Maska svetNočem sejati slabe volje, vendar zadnje novice o širjenju korona virusa od vseh nas zahtevajo največjo mero previdnosti v vseh primerih možnosti okužbe. Istra je še vedno, vsaj po objavljenih rezultatih testiranj, vsaj tako varna, kot Slovenija, kjer pa se stanje tudi pospešeno slabša. Vendar so se po daljšem ob ko v Istri ni bilo novih okužb, v zadnjih dnevih začele spet pojavljati. Pogled na stanje v celotni Hrvaški pa je še bistveno bolj zaskrbljujoč. Današnja vrednost števila okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev se je iz včerajšnjih 24,22 dvignila na 25,56. Rdeča meja je pri številki 40. Seveda je možno, da je trenutno stanje tudi posledica predolgo popolnoma odprte meje med Bosno in Hercegovino in Hrvaško in izvedba parlamentarnih volitev v nedeljo, 5. julija. V resnici je v primerih novih okužb vse težje zanesljivo določiti krivca. Danes je novih primerov okužb kar rekordnih 140 in če bi dnevno število novih okužb ostalo v prihodnjih dneh enako, kot danes, potem po slovenskih kriterijih Hrvaška postane nevarna država približno v tednu dni. Če pa bo število dnevnih okužb še raslo, pa bo mejna vrednost dosežena še prej. Kaj to pomeni kar se tiče nadaljnjih ukrepov tako v Sloveniji, kot na Hrvaškem, lahko samo ugibamo, vsekakor pa bi v primeru strme rasti okužb dopustovanje v Istri postalo silno naporno, če bi bilo sploh še možno.

Šele od ponedeljka bo na Hrvaškem obvezna uporaba zaščitnih mask v trgovinah, gostilnah, javnem prometu in zdravstvenih ustanovah. Vendar so maske, kot je zapisano v odloku ministrstva za notranje zadeve Republike Hrvaške, obvezne le za zaposlene!

Se torej poletna turistična sezona na Hrvaškem letos že počasi zaključuje? Odgovor je v naslovu tega prispevka. Vsekakor želimo vsem dopustnikom poleg vseh običajnih sladkosti poletnih počitnic  in da bi trajale čim dlje, predvsem to, da ostanejo neokuženi in zdravi.