Vlom tudi na Crvenem vrhu

vlomilecPo tem, ko smo prebirali članke o vlomih v Zambratiji in Bašaniji, se je pred nekaj dnevi tudi na področju Crvenega vrha zgodil vlom v naseljen počitniški objekt. Storilec naj bi bil Poljski državljan in je že za zapahi. O povzročeni škodi in odtujenih predmetih nimamo informacij, vsekakor pa je dogodek šokiral ljudi, ki so v času vloma spali v objektu in jih je vlomilec zbudil. Policisti so opravili zelo temeljito in uspešno delo, saj so ob tem, da so si ogledali mesto kaznivega dejanja in prijazno ponudili pomoč šokiranim počitnikarjem, zelo hitro našli in zaprli osumljenca. Lastniki se bodo ob odpravljanju škode še nekaj časa trudili, da bi čim prej pozabili ta dogodek.

V takih in podobnih primerih se vprašamo, kaj storiti, če pride do bližnjega srečanja z vlomilci?

  • čeprav bo verjetno večina reagirala podzavestno; ali se bo poskušala zoperstaviti nepridipravu, ali pa se mu zaradi varnosti umakniti, je prav, da v tem trenutku vsak pomisli predvsem na varnost vseh oseb, ki bi jim lastno ukrepanje proti storilcu lahko škodovalo. Ne vemo, ali je vlomilec oborožen in kakšna sredstva je pripravljen in sposoben uporabiti za doseganje svojega cilja - pridobivanje materialne koristi, ali vsaj beg s kraja prizorišča. Zato: V takšnih primerih najprej poskrbite za varnost ljudi!
  • pokličite pomoč po telefonu. Seveda je najboljši naslov policija. Toda! Ker se nahajamo na območju, kjer se naš mobilni telefon lahko poveže na slovensko, hrvaško, ali celo italijansko mobilno omrežje, si je treba poleg telefonske številke policije na Hrvaškem 192 zapomniti tudi, da pred tem vpišemo še pozivno številko za Hrvaško in je torej pravilna številka za policijo +385 192. Po našem mnenju je bolje in enostavneje, da ne glede na to, kje se nahajate v Evropski uniji v primeru vseh urgentnih pozivov pokličete Enotno evropsko številko za klic v sili 112 (brez vseh pozivnih številk). To številko lahko pokličete tudi, če v vašem telefonu nimate več dobroimetja pri predplačniških številkah in celo, če v telefonu sploh ni SIM kartice! Le baterija telefona ne sme biti prazna.

Še naprej vam želimo prijetne in varne počitnice.