Prijava

Crvenivrh com glava m 2017mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje z uporabo piškotkov. Preberite več o tem.

Se strinjam

O piškotkih

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo.

V nastavitvah vašega spletnega brskalnika lahko preprečite uporabo - izključite piškotke na vseh spletnih mestih, ki jih obiskujete, vendar je možno, da nekatere storitve na spletnih mestih ne bodo več delovale, ali pa bo prihajalo do napak.

uhati klobucnjakZa nami je prvi skoraj vroč vikend. Temperatura morja je še vedno vsaj nekaj stopinj pod idealno za ugodno namakanje, a ni več daleč. Kot že nekaj let zapored so obalne vode še pred kopalci obiskali nenevarni uhati klobučnjaki, ki pa po izkušnjah iz prejšnjih let večinoma izginejo, ko se voda ogreje na plavalno temperaturo. Morje je videti bistro in čisto, kar potrjujejo tudi meritve, saj v Piranskem zalivu dva krat mesečno preverjajo kakovost morske vode na obeh straneh zaliva. Na južni strani jemljejo vzorce na štirih lokacijah; pri pomolu Skiper in v na treh mestih Kanegri, na severni strani pa na šestih lokacijah od Kampa Lucija do Hotela Bernardin. Rezultati analiz so objavljeni na spletu in so prosto dostopni.

zemljevid izorPodatke za hrvaško obalo objavlja 'Institut za oceanografiju i ribarstvo' preko spletne strani tukaj. Na desni strani je zemljevid, na katerem s pomočjo drsnika na levi (ali koleščkom na miški) povečajte zemljevid tako, da boste na ekranu dobili povečan Piranski zaliv. Ob Južni obali zaliva so štiri točke, ki predstavljajo lokacijo odjemnih mest za analizo morske vode. Že po barvi lahko razberete kakovost vode ob zadnji opravljeni analizi. Modre točke predstavljajo odličen rezultat, zelene dober, rumene zadovoljiv, rdeče pa stanje, ki zaradi onesnaženja ni primerno za kopanje. Klik na katero od točk na levi strani izpiše podrobnejše rezultate analize na tem mestu. Pregled pokaže, da so razultati analiz na večini paž, kjer preverjajo kakovost odlični, le tu in tam občasno rezultati pokažejo 'samo' dober rezultat, kar pomeni, da so izmerjene vrednosti neželenih snovi v morju še daleč pod dopustnimi vrednostmi. Pravno podlago in razlago podatkov si lahko pogledate v dokumentu tukaj.
zemljevid arsoZa slovensko obalo obstaja na las podobna aplikacija na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za Okolje (ARSO) preko točk objavljenih na zemljevidu tukaj. Do podatkov pridete tako, da s pomočjo drsnika na levi strani (ali koleščka na miški) povečate zemljevid tako, da boste približali Piranski zaliv. S klikom na eno od šestih točk se vam odpre novo okno z informacijo o lokaciji, v katerem zgoraj desno piše 1 od 2 (ali 3). Kliknite puščico desno za drugo podokno (2 od 2, ali 2 od 3) in kliknite na povezavo 'Povezava na tabelo' v tem oknu. Odpre se vam novo okno s podatki zadnjih analiz na tej lokaciji. Več o neželenih substancah si lahko preberete v dokumentu tukaj. Zgornja dopustna meja za Escherichia coli za morsko vodo je 1000/100ml, za Intestinalne enterokoke pa 370/100ml. Po hitrem pregledu zadnjih štirih meritev na vseh šestih lokacijah lahko ugotovimo, da je najvišja izmerjena vrednost Escherichia coli 14, Intestinalnih enterokokov pa 15, vendar so običajno vrednosti bližje ničli. Iz tega izhaja, da je voda na kopališčih na drugi strani zaliva praktično idealno čista, vsaj kar se tiče primesi, ki bi kazale na prisotnost kanalizacijskih odplak v morju.

Iskanje

♥ Največkrat prebrano v zadnjem tednu