Prijava

Crvenivrh com glava m 2017mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje z uporabo piškotkov. Preberite več o tem.

Se strinjam

O piškotkih

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo.

V nastavitvah vašega spletnega brskalnika lahko preprečite uporabo - izključite piškotke na vseh spletnih mestih, ki jih obiskujete, vendar je možno, da nekatere storitve na spletnih mestih ne bodo več delovale, ali pa bo prihajalo do napak.

oibOsebna identifikacijska številka (OIB) je trajni identifikator hrvaških državljanov in pravnih oseb, ki se nahajajo v Republiki Hrvaški in se uporablja kot univerzalni identifikator različnih uradnih evidenc. OIB se odobri tudi za tuje fizične in pravne osebe, za katere je nastal razlog za nadzor na ozemlju Hrvaške. OIB je unikaten in nespremenljiv.

Ministrstvo za finance - Davčna uprava (Porezna uprava Republike Hrvatske) po uradni dolžnosti določi in dodeli osebno identifikacijsko številko, ki temelji na podatkih, na katerih pristojni organi vodijo uradne evidence, takoj po prevzemu vnesenih podatkov.

OIB je bil uveden zaradi:

  • splošne informatizacije javne uprave s ciljem povečati učinkovitost državnih institucij ter zmanjšati upravno breme za državljane,
  • avtomatske izmenjave informacij med državnimi organi in drugih državnih institucij, ki bodo državljanom omogočali hitro in enostavno uveljavljanje svojih pravic,
  • boljši nadzor nad lastnino državljanov in pravnih oseb, ter prihodkov in denarnega toka, ki je ključni predpogoj za transparentno gospodarstvo in sistematičen boj proti korupciji
  • usklajevanja hrvaške zakonodaje z Evropsko unijo.

OIB ima enajst cifer, od katerih je v prvih deset naključno izbranih, zadnja cifra pa se izračuna s posebnim izračunom.

Uporaba OIB v Republiki Hrvaški se je začela 1. januarja 2009.

 

Če torej iz katerega koli razloga potrebujete OIB številko, vam jo na osnovi veljavnega osebnega dokumenta (s seboj imejte tudi obojestransko fotokopijo dokumenta) in navedbo razloga, zakaj OIB potrebujete, brezplačno izdajo na katerikoli izpostavi Porezne uprave. Najbližja Crvenem vrhu je v Porezna uprava v Umagu.

Iskanje