PLacilni nalog BICNa plačilnih nalogih najdemo tudi okence za vpis BIC (včasih tudi BIC-Swift) kode. Pri položnicah za mesečne račune je ta podatek že izpolnjen in se s tem plačnikom ni traba ukvarjati. Včasih pa prejmemo račun brez plačilnega naloga, ki ga moramo izpolniti sami, ali pa podatke iz računa v n v obrazec za elektronsko plačilo. Vendar ni težav, saj večina računov vsebuje tudi podatek BIC. Se pa najdejo izjeme. Kaj pa takrat? Je BIC obvezen? Kje ga najdemo?

Kaj sta BIC in SWIFT?

Praviloma je BIC koda obvezen del plačilnega naloga samo v primeru, če plačujemo na račun v banki v tujini, torej za tako imenovana čezmejna plačila. SWIFT je kratica za Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (Družba za svetovne medbančne finančne telekomunikacije) in je omrežje, ki ga finančne institucije uporabljajo za prenos informacij in navodil s pomočjo standardiziranega sistema oznak. SWIFT dodeli vsaki finančni organizaciji unikatno BIC oznako, ki lahko vsebuje 8 ali 11 črk in številk. BIC je kratica za Bank Identifier Code (oznaka banke).

Kje najdemo BIC, če bomo račun plačali iz tujine, prejemnik pa ga v svojem računu (ali na plačilnem nalogu) ni zapisal?

BIC lahko preko spleta dobimo za vsak bančni račun (=IBAN - International Bank Account Number -> Mednarodna številka bančnega računa) na spletni strani www.iban.com. V okvirček, kjer piše 'Type IBAN...' vpišemo (ali skopiramo) celotno IBAN številko ( npr SI56..., ali HR67...) in kliknemo gumb na desni 'Validate IBAN'. Ob pravilnem vpisu se bodo spodaj poleg banke izpisali tudi ime, naslov in nekateri drugi podatki banke, pri kateri je račun, ki ste ga vpisali.

Upam, da je zgornje navodilo koristno tudi za vas.