Prijava

Crvenivrh com glava m 2017mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje z uporabo piškotkov. Preberite več o tem.

Se strinjam

O piškotkih

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo.

V nastavitvah vašega spletnega brskalnika lahko preprečite uporabo - izključite piškotke na vseh spletnih mestih, ki jih obiskujete, vendar je možno, da nekatere storitve na spletnih mestih ne bodo več delovale, ali pa bo prihajalo do napak.

kanalizacija pokrov POMEMBNO!  Naši člani so nas opozorili na nejasnost v zvezi z obveznostjo priklopa vsakega objekta na kanalizacijo, po tem ko bo ta dokončana. Informacije, ki smo jih dobivali v zvezi s tem od različnih strokovnjakov so bile namreč nekoliko dvoumne in vsaj nekateri od njih so menili, da bodo imeli lastniki izbiro med priklopom na novozgrajeno kanalizacijo in možnostjo lastne atestirane, vodotesne in po predpisih vzdrževane čistilne naprave. 

Zato smo pregledali nekaj podobnih praktičnih primerov in tudi zakonske določbe v zvezi s tem.

V praksi se postopki priklopov lahko zapletajo zaradi vrste razlogov, kar pa ne spremeni dejstva, da Zakon o komunalnom gospodarstvu v 34. členu, ki obravnava obveznost priključevanja na kanalizacijo, piše takole:

'Obveza priključenja i korištenja

Članak 34.

(vidi čl 187 Zakona o održivom gospodarenju otpadom NN 94/13)

(vidi čl. 258 Zakona o vodama NN 153/09)

(1) Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi:

1. odluku o priključenju na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih i oborinskih voda i

2. odluku o obvezatnom korištenju komunalne usluge održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada.

(2) Odlukom iz stavka 1. točke 1. ovoga članka utvrđuje se:

– postupak,

– tehničko-tehnološki uvjeti,

– rokovi za pojedine priključke,

– naknada za priključenje,

– način plaćanja naknade i

– kaznene odredbe,

a odlukom iz stavka 1. točke 2. ovoga članka utvrđuje se:

– postupak i

– kaznene odredbe.

(3) Vlasnik građevine dužan je priključiti svoju građevinu na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda te je obvezan koristiti uslugu održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada.

(4) Građevine izgrađene bez akta na temelju kojeg se može graditi ne smiju se priključiti na komunalnu infrastrukturu, kao i građevine za koje je u tijeku postupak građevinske inspekcije koji se odnosi na obustavu građenja ili uklanjanja građevina prema posebnom zakonu.

(5) Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom iz stavka 1. ovoga članka utvrditi područja na kojima se vlasnik građevine može izuzeti od obveze priključenja na komunalnu infrastrukturu iz stavka 3. ovoga članka, ukoliko je isti na zadovoljavajući način pojedinačno osigurao svoje potrebe.'

 

Če torej razumemo 3. odstavek 34. člena zakona pravilno, je priklop na kanalizacijo obvezen. V 5. odstavku 34. člena sicer obstaja možnost, da organi lokalne oblasti določijo področja, na katerih objektov ni potrebno priključiti, če bodo lastniki na primeren način individualno uredili storitve. Vendar pa bi takšno odločitev lokalnih oblasti lahko pričakovali samo v primeru izredno zapletene situacije za priklop, velike oddaljenosti objektov od kanalizacijskega omrežja in podobno. Poleg tega ocenjujemo, da je strošek izdelave, vzdrževanja in nadzora samostojne čistilne naprave tako velik, da je to res samo izhod v sili, ko priklop na kanalizacijo ni možen.

 

Celoten 'Zakon o komunalnom gospodarstvu' si lahko ogledate tukaj.

 

Iskanje