Prijava

Crvenivrh com glava m 2017mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje z uporabo piškotkov. Preberite več o tem.

Se strinjam

O piškotkih

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo.

V nastavitvah vašega spletnega brskalnika lahko preprečite uporabo - izključite piškotke na vseh spletnih mestih, ki jih obiskujete, vendar je možno, da nekatere storitve na spletnih mestih ne bodo več delovale, ali pa bo prihajalo do napak.

Savudrija svetilnik zgodovinaSam avstrijski cesar Franc I. je prižgal luč v prvem svetilniku na Jadranu  17. aprila 1818. Zanimivo je dejstvo, da je to prvi svetilnik na svetu, ki je za razsvetljavo uporabljal plin, proizveden z destilacijo premoga, izkopanega v rudniku kamnitega premoga z območja Labina. V primeru okvare na plinski napeljavi je bila omogočena tudi alternativna rešitev in so za razsvetljavo uporabljali tudi olje.

Načrt za svetilnik je izdelal arhitekt Pietro Nobile na podlagi naročila tržaške "Deputazione di Borsa" in pod pokroviteljstvom avstrijskega cesarja Franca I., kar je navedeno v napisu na podnožju zgradbe. Pri gradnji so uporabili kamen z bližnje obale, streha svetilnika pa je pokrita s strešniki, ki tehtajo do 70 kg, in tako kljubuje jo najmočnejšim vetrovom.

Tržačanom je bila postavitev svetilnika zaradi zagotavljanja varne plovbe proti tržaškemu pristanišču še kako pomembna. Svetilnik se namreč vidi z Opčin nad Trstom in je včasih predstavljal pomemben del komunikacije – ladje so z zastavicami najavile, da nameravajo vpluti v pristanišče, to pa je zagotovilo dovolj časa, da so bile izvedene potrebne priprave za njihovo pristajanje.

Prvemu prižiganju svetilnika v letu 1818 je prisostvoval avstrijski cesar, ki je takrat potoval mimo Savudrije v Dalmacijo. S tem je povezana še ena zanimivost. Zaradi te poti je imel Cesar namen mimo grede obiskati tudi Postojno, da bi si z ženo, cesarico Karolino Avgusto, ogledal Postojnsko jamo. Luka Čeč, slovenski jamar, je je postal znan, ko je 14. aprila 1818 odkril pot v do takrat neznani del Postojnske jame. Odkril ga je po naključju. Med pripravami na pomemben obisk so gostitelji želeli jamo osvetliti in okrasiti. V pripravah so čez podzemno reko položili lestev, da bi na skalah postavili piramido s prosojnim napisom. Čeč je splezal na skale in tam našel vhod v globino jame. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

Iskanje