Prijava

Crvenivrh com glava m 2017mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje z uporabo piškotkov. Preberite več o tem.

Se strinjam

O piškotkih

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo.

V nastavitvah vašega spletnega brskalnika lahko preprečite uporabo - izključite piškotke na vseh spletnih mestih, ki jih obiskujete, vendar je možno, da nekatere storitve na spletnih mestih ne bodo več delovale, ali pa bo prihajalo do napak.

listi okuzene palmeLani smo dobili informacije o dveh vrstah škodljivcev, ki lahko v kratkem času uničita palme na celotnem področju, zato smo vas v nekaj člankih obvestili o tem in poiskali možne načine zaščite palm. Do letos se je zdelo, da problem še ni preveč razširjen, pomlad pa na žalost kaže tisto, česar smo se bali. Napad škodljivcev, ki so bili očitno prikrito razširjeni že lani, se sedaj vse bolj kaže na tipičnih razjedah na sredini listov (kliknite na sliko), ki se potem kmalu nadaljuje v odmiranje celotne palme. Še enkrat smo poiskali strokovni nasvet, ali imamo še kakšno možnost ukrepanja, a je odgovor zaenkrat negativen. Uspešni postopki in sredstva za uničevanje škodljivcev sicer obstajajo, a so lahko delno uspešna (izvajalec ne daje jamstva za uspeh) samo ob zaščiti večine palm na področju, kar pa ob ceni zaščite ene same, ki lahko dosega ceno blizu sto evrov (odvisno od višine in položaja palme), ne pride v poštev, še posebej zato, ker gre večinoma za zelo razširjeno vrsto pahljačaste palme 'Chamaerops excelsa', ki se pogosto sama širi s poganjki vse povsod in zato nima prave tržne cene.

Pozivamo lastnike, da napadene in propadajoče palme odstranijo. Če pa kdo pozna uspešen način ali sredstvo, s katerim je še možno kaj storiti za že okužene palme, ali vsaj za zaščito na videz še zdravih, pa nam prosim sporočite na .  

Iskanje