Do interneta preko satelita

satelitski internetVsem tistim, ki morda niste zadovoljni s sedanjim  načinom in hitrostjo dostopa do interneta na Crvenem vrhu, danes predstavljamo še eno možnost. Res da gre za precej drago možnost, vendar gre po drugi strani za tehnično zelo kakovostno rešitev, ki lahko uporabnikom ponudi bistveno več.
Govorimo o napravi Starlink, ki spada v skupino pestrega nabora storitev in izdelkov podjetij v lasti Elona Muska, od katerih je morda najbolj poznan električni avtomobil Tesla.
Kot verjetno veste, je na Crvenem vrhu do interneta možno dostopati na več načinov. Na žalost tista najbolj običajna in najbolj stabilna možnost, to je po kablu, na Crvenem vrhu na žalost ni možna, oziroma je ta možnost omejena z zastarelim omrežjem, ki je v preteklosti služilo le telefonskim povezavam, v zadnjih nekaj deset letih pa to omrežje bolj ali manj propada. Možnost priklopa interneta preko žične povezave torej teoretično obstaja, je pa izredno nezanesljiva in počasna.
K sreči je za večino lastnikov in obiskovalcev Crvenega vrha najbolj pomembno, da se svojimi mobilnimi telefoni lahko neposredno povežejo v omrežje v slovenskih mobilnih operaterjev in na ta način izkoristijo tudi možnost dostopa do interneta preko teh naprav. Količina mesečnega prenosa podatkov je pri večini paketov zelo razkošna in uporabnikom tak 'brezplačen' dostop do interneta popolnoma zadostuje. Vendar ne čisto vsem. Zato se nekateri odločajo za naročilo dodatnih storitev mobilnega dostopa do interneta s posebnimi paketi, ki po svoji funkciji zamenjujejo klasični priklop na hišni internet. Cene teh dostopov so konkurenčne in predvsem tisti, ki jih želijo imeti internet v svojem objektu tudi takrat, ko sami niso na Crvenem vrhu, si s takšnim paketom bi lahko rešijo problem.
Starlink, oziroma tehnologija, ki jo to ime predstavlja, bi lahko bila v prihodnje ena izmed teh dopolnilih možnosti dostopa do interneta. In kako deluje ta tehnična rešitev?
Povezava s svetovnim spletom se v primeru uporabe Starlinka vzpostavi izključno preko satelitske povezave. Podrobnosti tega delovanja so impresivne. Zaradi zagotavljanja hitre odzivnosti internetne povezave in tudi zaradi drugih razlogov je odpadla možnost povezovanja prek tako imenovanih geostacionarnih satelitov na višini , ker so preprosto predaleč. Zato so bili v ta namen v bistveno nižje orbite nameščeni sateliti, ki služijo temu namenu. A če so geostacionarni sateliti nameščeni 35.786 kilometrov nad ekvatorjem v tako imenovano geostacionarno orbito in so za opazovalca na zemljski površini (ali satelitsko anteno) navidezno pri miru, se Starlink sateliti na višini 550 kilometrov gibljejo in zemeljske antene jih morajo natančno zasledovati, da z njimi obdržijo povezavo in vsakih nekaj minut preklopijo povezavo iz enega satelita na naslednjega, brez da bi uporabnik dostopa do interneta to opazil, oziroma da bi tak preskok bistveno vplival na hitrost prenosa podatkov.
Ta storitev še ni dostopna po vsem svetu, za nas pa je pomembno le to, da storitev v večini Evrope deluje brez motenj, kar velja tudi za Slovenijo in Hrvaško. Hitrosti, ki jih takšna internetna povezava dosega, je deloma odvisna od točne geografske lokacije uporabnika, deloma pa tudi od motečih dejavnikov v bližnji okolici, kot so drevesa, stavbe in druge motnje. V grobem je hitrost v smeri proti uporabniku preko 100 megabitov na sekundo, kar je za brezžično povezavo vsekakor odličen podatek. Odhodna hitrost se vrti tam okoli 10 do 20 megabitov na sekundo ker je tudi zelo spodobno. Tudi podatek o odzivnosti omrežja, ki ga merimo v milisekundah je več kot zadovoljiv in je med 10 in 30.
So pa tudi težave. Prva med njimi je v tem, da cena takšnega načina pristopa do interneta nikakor ni nizka. Lahko pa bi rekli, da niti ni pretirano visoka glede na karakteristike, ki nam jih ponuja, vendar približno 50 - 60 eurov na mesec ni ravno nizka naročnina. Poleg tega je potrebno kupiti še opremo za satelitski dostop do interneta, ki nas bo stala od 350 - 500 eur. Je to vse? Skoraj. Ker mora biti naprava za povezavo z internetom ves čas povezana s sateliti preko katerih se prenašajo biti in bajti, to pomeni tudi relativno veliko porabo elektrike, ki pri sedanjih napravah znaša približno 70 vatov, takole čez prst to pomeni kilovatno uro in pol na dan, kar je sedanjih cenah še dodatnih osem evrov na mesec za elektriko, če pa bodo šle tudi cene elektrike še navzgor, kar lahko pričakujemo, pa se bo tudi ta strošek še sorazmerno povečal.
Zakaj bi se torej kdo odločal za Starlink, če ima tudi druge, cenejše in primernejše možnosti? No, dodatna možnost je na nek način vedno dobrodošla. Če ne drugega, kot rezerva. Po drugi strani pa so hitrosti dostopa do interneta na ta način precej višje, kot so v praksi izmerjene hitrosti drugih možnosti dostopa. Če je komu hitrost pomembnejša od v priročnosti in nizke cene, potem se mogoče odloči tudi za to. Takšen način povezave z internetom bi si lahko cenovno ugodno delilo več objektov. Hitrost dostopa namreč več kot zadostuje za recimo pet hiš skupaj, kar pa bi že pomenilo tudi cenovno rešitev, ki je bistveno nižja kot so konkurenčne.

Kdorkoli bi se odločal za ta način dostopa do interneta, pa mu svetujem natančno informiranje o vseh podrobnostih. Po hitrem pregledu objav tistih, ki so novo možnost preizkusili, lahko zasledimo tudi manj prijetne podatke, ki kažejo morda tudi v smer, da želi ponudnik po eni strani kot osnovno možnost za debele novce prodati zelo oskubljeno verzijo in bo treba za prilagoditev našim potrebam še marsikaj dokupiti, po drugi strani pa se s pogodbo o nakupu opreme in uporabi storitev tudi dokaj na slepo zaklenemo v njihovo ponudbo, brez jasnih navodil, postopkov in s tem povezanih stroškov, kako lahko morda čez čas prenehamo uporabljati in predvsem plačevati to storitev. Tako recimo najnovejši paket opreme ne vsebuje več možnosti neposrednega priklopa na Starlink napravo preko žične mrežne povezave, možna je samo brezžična. Lahko pa žično dokupimo..! Prav tako je še nekaj nejasnosti glede postopka prodaje opreme in prenosa plačil mesečne naročnine na drugo osebo.
Verjetno nihče ne pričakujejo ravno velikega navala na Starlink povezave v zgoščenih naseljih. Glede na tehnične možnosti je bolj primeren in celo edini način priklopa na odročnih lokacijah in pa povsod, kjer običajne internetne povezave niso zanesljive, ali so celo nemogoče. Ob tem je morda zanimivo tudi to, da je ravno Starlink zagotovil stalno in kakovostno internetno povezavo tudi v Ukrajini, kjer so zaradi vojne tudi internetne povezave vedno vprašljive.
Za vse tiste, ki vas ta tehnologija ali pa ponudba bolj zanima si lahko spodaj pogledate videoposnetek s podrobno obrazložitvijo kako ta sistem deluje, če pa bi si radi takšno povezavo omislili tudi osebno, pa lahko vse skupaj naročite preko naslednje povezave: https://www.starlink.com/.

{youtube}v=qs2QcycggWU{/youtube}

In še zanimivost. Ko sem poskusno izbral slovenski naslov za namestitev opreme, mi je sistem izračunal strošek nabave opreme 350 evrov in mesečno naročnino 60. Ko pa sem napisal Crveni vrh oziroma Hrvaško, pa je cena opreme Poskočila na 3800 kun kar je več kot 500 eur, mesečna naročnina pa je padla na 370 kun ker pa je malenkost manj kot 50 evrov. Zakaj je tako.. kdo bi vedel.