Gauge

Coln na gaugahMinistrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške je ugotovilo, da so znanja in veščine izdelave dvigal za čolne (gaug) lastnost nematerialne kulturne dediščine in so bile pred kratkim vpisane v Register kulturne dediščine Republike Hrvaške številka Z-7544. 

Poznavanje veščine izdelave gaug za čolne je edinstvena veščina zanesljivega načina shranjevanja plovil, ki se je razvila izključno na obalah severozahodne Istre. Spretnost je pogojena s potrebo lokalnega prebivalstva po čolnih, ki nimajo priveza v varnem pristanišču ali možnosti naravnega zavetja, zaščite pred sunki vetra ob plitvi in ​​skalnati obali, značilni za umaško obalo.

Danes so gauge prepoznaven del ribiške in pomorske tradicije ter dediščina umaške obale. Zato je Muzej mesta Umag leta 2016 začel sistematično raziskovanje te posebnosti, pri katerem je leta 2017 sodelovalo tudi naše društvo. Ker so že prvi graditelji počitniških hiš na področju Crvenega vrha morali poskrbeti tudi za svoje čolne, so se pri reševanju tega problema zgledovali tudi po graditeljih pomolov z lesenimi dvigali za čolne v Bašaniji. Glede na to, da je tu obala popolnoma izpostavljena močnim severnim vetrovom, so se v obdobju dobrega pol stoletja gauge izkazale kot eden najprimernejših in najvarnejših načinov 'parkiranja' manjših plovil. Muzeju mesta Umag smo brezplačno odstopili nekaj slikovnega materiala in za njih zbrali nekaj dodatnih informacij o gradnji gaug na področju Crvenega vrha. 

Na začetku 20. stoletja so nastala prva lesena dvigala za čolne po vzoru jeklenih dvigal, ki jih je zgradila avstro-ogrska uprava za pomorstvo ob svetilnikih ali v večjih pristaniščih. Na našem območju so prvo tovrstno železno dvigalo postavili delavci savudrijskega svetilnika v njegovi neposredni bližini, ki je bil vzor ribičem od Savudrije do Novigrada za izdelavo enostavnejših lesenih dvigal. Za gradnjo so domiselno uporabili les akacije, poceni in lahko dostopen material, ki ga je narava zagotovila v okolici Umaga. Akacija je vitko, hitro rastoče drevo ki daje trd in vzdržljiv gradbeni les, odporen proti škodljivcem. Način priprave se je v domači ribiški skupnosti na umaški obali prenašal iz rodov in je ostal vse do danes. Sčasoma sta se razvili dve vrsti izdelave; savudrijska in umaška.

Mesto Umag nadaljuje s popularizacijo in promocijo nematerialne kulturne dediščine ter širjenjem zavesti o znanju in veščinah izdelave gaug in njihove uporabe, ki se bo s podporo ohranjanja znanja in veščin nadaljevala tudi v prihodnje.