Prijava

         Počitniško-turistično društvo Crveni vrh mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje s politiko zasebnosti in piškotkov Preberite več o tem.

Se strinjam

To spletno stran (“Stran”) upravlja Počitniško - Turistično društvo Crveni vrh, registrirano v Ljubljani.

Prosimo, da to politiko pred uporabo Strani skrbno preberete, saj pojasnjuje, kako bomo uporabljali osebne podatke in piškotke. Uporaba te Strani pomeni, da ste bili predhodno jasno in izčrpno obveščeni o upravljavcu podatkov in piškotkov kot tudi o namenu obdelave podatkov in da se s to politiko strinjate. 


1. Vrste obdelanih podatkov / povezave do drugih spletnih strani

Mi skrbimo za vašo zasebnost. Preko te Strani ne zbiramo in ne obdeluje nobenih osebnih podatkov, razen podatkov zbranih s pomočjo piškotkov kot je pojasnjeno v nadaljevanju te politike.

Ta Stran lahko vsebuje tudi povezave do drugih spletnih strani ali do spletnih strani socialnih medijev. Ob kliku na takšno povezavo do katere od drugih spletnih stran, se morate zavedati, da imajo te spletne strani lastne politike glede varovanja zasebnosti podatkov. Pred uporabo teh strani prosim preverite njihovo politiko varstva zasebnosti. Naša Stran ne sprejema nobene odgovornosti za spletne strani tretjih oseb.

2. Zbiranje in uporaba informacij

Za optimizacijo te Strani v smislu sistemske učinkovitosti, uporabnosti in zagotavljanja koristnih informacij spletni sistem  samodejno zbira in shranjuje informacije. Te vključujejo vaš naslov internetnega protokola (IP), vrsto brskalnika in jezikovno nastavitev, operacijski sistem, ponudnika internetnih storitev (ISP), in datum/čas obiska.

Beleženje osnovnih dostopnih informacij uporabnikov Strani je pomembno tudi zaradi varnosti delovanja, vsebine in  uporabnikov.

Če bomo podatke, ki niso osebni podatki, uporabili skupaj z osebnimi podatki, se bodo taki podatki obravnavali kot osebni podatki vse dokler bodo ostali združeni.

3. Uporaba piškotkov

Ta Stran, e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije lahko za optimizacijo naših storitev uporabljajo »piškotke«

Kaj je »piškotek«?

 »Piškotek« je majhna datoteka, običajno iz črk in številk, ki jo z našega spletnega strežnika pošljemo v datoteko piškotkov brskalnika na trdem disku vašega računalnika. Ta na primer naši spletni strani omogoča prepoznati uporabnikove naprave, ko se vzpostavi povezava med spletnim strežnikom in spletnim brskalnikom. Glavni namen piškotka je, da našemu spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku Strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe.

Kakšne piškotke uporablja ta Stran?

Stran lahko uporablja dve vrsti piškotkov:
Začasni piškotki: to so začasni piškotki, ki so shranjeni v datoteki piškotkov vašega brskalnika do konca vašega obiska brskalnika. Ti piškotki so obvezni za pravilno delovanje določenih aplikacij oziroma funkcionalnosti na tej Strani.
Trajni piškotki: trajne piškotke lahko uporabljamo za izboljšanje uporabniških izkušenj (npr. zagotavljanje optimizirane navigacije). Ti piškotki ostanejo v datoteki piškotkov vašega brskalnika daljše obdobje. To časovno obdobje je odvisno od izbire, ki jo opravite v nastavitvah vašega internetnega brskalnika. Trajni piškotki omogočajo, da se informacije prenesejo na spletni strežnik vsakič, ko nekdo obišče spletno stran. Trajni piškotki so prav tako poznani kot sledilni piškotki.

Za namen pokroviteljev in za optimizacijo naše komunikacije lahko Stran kot partnerje uporablja tretje osebe. Tretje osebe lahko uporabljajo piškotke za merjenje in prilagoditev vsebine.

Če imate kakšna vprašanja, pripombe in zahteve v zvezi s to politiko zasebnosti, nam pišite na .

 

Logo

 

podcrtano

Coln na gaugahMinistrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške je ugotovilo, da so znanja in veščine izdelave dvigal za čolne (gaug) lastnost nematerialne kulturne dediščine in so bile pred kratkim vpisane v Register kulturne dediščine Republike Hrvaške številka Z-7544. 

Poznavanje veščine izdelave gaug za čolne je edinstvena veščina zanesljivega načina shranjevanja plovil, ki se je razvila izključno na obalah severozahodne Istre. Spretnost je pogojena s potrebo lokalnega prebivalstva po čolnih, ki nimajo priveza v varnem pristanišču ali možnosti naravnega zavetja, zaščite pred sunki vetra ob plitvi in ​​skalnati obali, značilni za umaško obalo.

Danes so gauge prepoznaven del ribiške in pomorske tradicije ter dediščina umaške obale. Zato je Muzej mesta Umag leta 2016 začel sistematično raziskovanje te posebnosti, pri katerem je leta 2017 sodelovalo tudi naše društvo. Ker so že prvi graditelji počitniških hiš na področju Crvenega vrha morali poskrbeti tudi za svoje čolne, so se pri reševanju tega problema zgledovali tudi po graditeljih pomolov z lesenimi dvigali za čolne v Bašaniji. Glede na to, da je tu obala popolnoma izpostavljena močnim severnim vetrovom, so se v obdobju dobrega pol stoletja gauge izkazale kot eden najprimernejših in najvarnejših načinov 'parkiranja' manjših plovil. Muzeju mesta Umag smo brezplačno odstopili nekaj slikovnega materiala in za njih zbrali nekaj dodatnih informacij o gradnji gaug na področju Crvenega vrha. 

Na začetku 20. stoletja so nastala prva lesena dvigala za čolne po vzoru jeklenih dvigal, ki jih je zgradila avstro-ogrska uprava za pomorstvo ob svetilnikih ali v večjih pristaniščih. Na našem območju so prvo tovrstno železno dvigalo postavili delavci savudrijskega svetilnika v njegovi neposredni bližini, ki je bil vzor ribičem od Savudrije do Novigrada za izdelavo enostavnejših lesenih dvigal. Za gradnjo so domiselno uporabili les akacije, poceni in lahko dostopen material, ki ga je narava zagotovila v okolici Umaga. Akacija je vitko, hitro rastoče drevo ki daje trd in vzdržljiv gradbeni les, odporen proti škodljivcem. Način priprave se je v domači ribiški skupnosti na umaški obali prenašal iz rodov in je ostal vse do danes. Sčasoma sta se razvili dve vrsti izdelave; savudrijska in umaška.

Mesto Umag nadaljuje s popularizacijo in promocijo nematerialne kulturne dediščine ter širjenjem zavesti o znanju in veščinah izdelave gaug in njihove uporabe, ki se bo s podporo ohranjanja znanja in veščin nadaljevala tudi v prihodnje.