Kdaj spet na Hrvaško brez omejitev?

hrvaska trogirPred mesecem dni je možnost, da bomo lahko že vsaj v času velikonočnih praznikov v začetku aprila brez večjih omejitev obiskali Crveni vrh, izgledala mogoča in verjetna. A od takrat se je stanje spet zasukalo v napačno smer. Tako v Sloveniji, na Hrvaškem in ostalih državah v okolici so se tre okužb iz padajočih diagramov spet začeli obračati navzgor, poleg tega pa sliko meglijo nove variante virusa, za katere večinoma ocenjujejo, da so bolj nalezljivi, da že cepljeni niso popolnoma zaščiteni proti njim in da se tudi tisti, ki smo že preboleli covid lahko okužimo in ponovno zbolimo. V luči novih dejstev tudi hrvaški odločevalci o varnostnih ukrepih za preprečevanje širitev okužb in prehajanju državnih meja nimajo praktično nikakršnega maneverskega prostora. Če bi se pod pritiskom turističnih podjetij odločili, da v tem času le nekoliko zrahljajo pravila, lahko tvegajo, da se stanje tudi zaradi tega na Hrvaškem še dodatno poslabša in ogrozi glavno turistično sezono, ki je tako ali tako spet pod velikim vprašajem. In celo, če bi Hrvaška omilila omejitve za prečkanje meja je vprašanje, če bi s tem uspeli privabiti omembe vredno število gostov, saj v mnogih državah, iz katerih običajno prihaja največ obiskovalcev, prav tako veljajo stroge omejitve in ljudje zaradi teh praktično ne smejo potovati na počitnice v tujino.

Kakšne so torej naše možnosti obiska Crvenega vrha v kratkem? Najprej je treba poudariti, da ta možnost ves čas obstaja, vendar le s svežim negativnim PCR testom, ki pa stane približno 100 EUR na osebo. Po novem je treba temu strošku prišteti še vsaj 5 dnevno karanteno po vrnitvi v Slovenijo in testiranja doma, če bi se na Crvenem vrhu zadržali dlje, kot je veljavnost opravljenega PCR testa za vstop v Slovenijo. Možnost torej je, ampak draga in nepraktična. Prost prehod meje imajo še vedno tudi vsi tisti, ki lahko s dokazom o pozitivnem PCR testu, ki so ga opravili več kot 2 tedna in manj kot tri mesece nazaj, saj s tem dokazujejo, da so covid preboleli in so trenutno imuni na korona virus.

V zadnjih dneh smo v hrvaških medijih prebrali, da razmišljajo o možnostih množičnega testiranja za turiste s hitrimi testi, ki bi bili morda brezplačni ali pa vsaj bistveno cenejši. Druga možnost, ki bi nam lahko olajšala pot čez mejo in nazaj pa bi bila evropska direktiva, ki bi določala, da bi imeli vsi cepljeni proti korona virusu bolj ali manj prost prehod meja znotraj Evropske unije. Prvi ukrep bi se lahko zgodil kadarkoli, pri drugem pa obstaja, kot kaže, veliko različnih strokovnih in političnih mnenj, pa tudi administrativno se postopek lahko izkaže za zahtevnega, zato je težko pričakovati, da bi se to zgodilo zelo kmalu. Vsekakor lahko upravičeno pričakujemo, da bo Hrvaška vsaj do začetka poletne turistične sezone uvedla postopek enostavnejšega prehoda državne meje za turiste, prej pa, kot kaže, bo zelo težko. A pustimo se presenetiti tudi v pozitivnem smislu!