Kaj pa če..?

coronavirus maska..se koronavirus začne ponovno hitro širiti? Podobna vprašanja si v teh dneh verjetno zastavlja marsikdo. Tik pred počitnicami so številke o novih okužbah pri nas in državah okoli nas spet postale manj prijazne. Odgovor na vprašanje, ali gre le za 'popotresni sunek', ali za tisti drugi o katerem se vse več govori, bomo dobili v prihodnjih tednih. Zdi se, da nam glavna nevarnost preti s področja republik bivše Jugoslavije, a vsaj za sedaj je Hrvaška po uradnih podatkih vsaj tako varna, kot Slovenija. V resnici se zdi, da je nevarnost kar velika. Mnogi delavci iz Slovenije in drugih zahodnoevropskih držav, ki imajo sorodnike v Bosni in Hercegovini, Srbiji, na Kosovu in Makedoniji, kjer je porast okužb v zadnjih dneh najbolj občutna, bodo predvidoma ravno v prihodnjih tednih izkoristili del dopusta za obisk teh držav in pri tem bodo s svojimi vozili prečkali tako Slovenijo, kot tudi Hrvaško. Verjetno ni prav veliko tistih, ki bi si upali staviti, da ti ljudje ne predstavljajo velike nevarnosti za prenos novih okužb. Kljub karanteni, ki bo obvezna za vse, ki se bodo vračali v Slovenijo iz teh držav.

Kakorkoli že, kot je rekel Švejk, 'samo brez panike'! Zna pa biti zelo uporabno, če vsak ve, kaj mora storiti, če ga nebodigatreba doleti ravno na počitnicah. Ne bomo dolgovezili, le nekaj stvari vam svetujemo:

  • ravnajte samozaščitno - izogibajte se tesnejših stikov z neznanci, predvsem v zaprtih prostorih nosite zaščitne maske in skrbite za higieno rok.
  • pričakujte, da se lahko kadarkoli pojavi zastoj na mejnih prehodih, zato imejte s seboj vse, kar boste morda potrebovali za daljše čakanje v kolonah.
  • spremljajte informacije o stanju okužb in ukrepih v zvezi s tem. Upoštevajte navodila pristojnih služb.
  • za konec pa objavljamo še navodilo, ki ga po elektronski poti prejme vsak, ki se pred odhodom na Hrvaško vpiše na spletnem naslovu entercroatia.mup.hr:

»Dragi potniki, Hrvaška Vam izraža dobrodošlico.
Da bi naredili Vaše bivanje v Republiki Hrvaški čim bolj varno, Vam v priponki pošiljamo nekaj informacij o ukrepih, ki se izvajajo za namen zdravstvenega varstva vseh obiskovalcev in državljanov Republike Hrvaške.
Za vstop v Republiko Hrvaško ni potrebno predhodno testiranje na COVID-19.
Po vstopu v Republiko Hrvaško ni odrejena osamitev.
Izjeme:
Pojav simptoma bolezni med bivanjem v Republiki Hrvaški. Če osebe prestopijo državno mejo in po vstopu v Republiko Hrvaško razvijejo simptome bolezni, ostanejo v svoji namestitvi in se po telefonu javijo svojemu gostitelju, tj. organizatorju njihovega prihoda, ki obvesti pristojnega zdravnika osnovnega zdravstvenega varstva (npr. zdravnika v turistični ambulanti). Zunaj delovnega časa pristojnega zdravnika osnovnega zdravstvenega varstva, gostitelj tuje (uradne) osebe, ki ima bolj izražene simptome bolezni, pokliče nujno medicinsko pomoč.
Vstop v Republiko Hrvaško za osebo, ki kaže znake bolezni. Če pri vstopu v Republiko Hrvaško oseba kaže znake bolezni, bo mejna policija o tem sporočala mejnemu zdravstvenemu inšpektorju in/ali zdravstvenemu inšpektorju, ki bo odredil nadaljnje ravnanje z možnostjo napotitve v pristojno zdravstveno ustanovo na testiranje in zdravljenje.
Gostinski obrati, dodatne vsebine in trgovine so odprti za obiskovalce. Za vse vrste ponudb, so predpisani epidemiološki zaščitni ukrepi, s katerimi se zagotavlja zaščita obiskovalcev in osebja, ter redno razkuževanje prostorov.
Med gibanjem zunaj namestitvenih objektov je priporočljivo uporabljati masko ali pokrivalo za nos in usta, ohranjati fizično razdaljo do drugih oseb (minimalno 1,5 meter) ter redno izvajati higieno rok.
Priporočila in navodila Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo.
 Čim pogosteje umivajte roke s toplo vodo in milom in/ali uporabljajte razkuževalno sredstvo za roke, ki ga je treba dobro vtreti v dlani. Izogibajte se dotiku obraza, ust, nosu in oči.
 Priporočamo izvedbo storitve plačevanja z brezgotovinskim plačevanjem s kartico ali uporabo spletne storitve.
 Priporočamo uporabo lastnega prevoznega sredstva ali rent-a-carja, če pa uporabljate druge oblike prevoza, imejte v mislih ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni (fizično razdaljo, redno ohranjanje higiene, zaščitne maske in rokavice ipd.)
 Priporočamo izogibanje večjim združevanjem z osebami, s katerimi delite namestitev.
 V primeru pojava simptomov akutne respiratorne okužbe (kašelj, bolečine v grlu, povišana telesna temperatura, kratka sapa/oteženo dihanje, izguba vonja in okusa) je treba ostati doma in se javiti gostitelju/pristojnemu zdravniku družinske medicine (npr. zdravniku v turistični ambulanti).
 V primeru nenadnega pojava težkih, življenjsko ogrožajočih simptomov, se oseba mora javiti nujni medicinski pomoči na številko 112.
Priporočamo, da se v primeru potrebe in pojava simptomov javite svojem gostitelju, ki bo za vas stopil v stik z zdravnikom.
Dodatne informacije in pojasnitve lahko poiščete na info-številki 112 ali 113.
Številki nujne medicinske pomoči sta 194 v Zagrebu in 112 zunaj Zagreba.«