Prazen peskovnikPrejšnja leta smo v tem času bolj ali manj uspešno iskali in objavljali podatke o tem, kam se greste lahko zabavat ob toplih poletnih večerih, letos pa tega ne počnemo vsaj iz dveh razlogov; prvič, zaradi večje verjetnosti okužbe s koronavirusom na takšnih dogodkih in drugič, ker vsaj uradno teh dogo skoraj ni. Organizatorji tradicionalnih druženj in rednih dogodkov pogosto sicer objavijo napovedi, potem pa ga morajo tik pred izvedbo odpovedati. Ta usoda je doletela tudi večino prireditev v okviru Umagičnega poletja, ki je pretekla leta na obalo Umaga pripeljalo prijetne zvoke, slastne okuse in vonjave, predvsem pa veliko sproščenih dopustnikov od vse povsod.

Vprašanje, ki si ga mnogi zastavljajo iz dneva v dan, je še vedno povezano z dilemo, ali jim bo to turistično sezono uspelo uspešno pripeljati do konca brez prevelikih tveganj in prisilnih prekinitev. Stanje se že nekaj časa giblje neudobno blizu zgornje meje dopustnih meja. Te dni je Nizozemska Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. Čeprav se 14-dnevno povprečje novo okuženih še vedno giblje v podobnih številkah, kot pred tedni, pa je skrb zbujajoče, da se je število okužb nesorazmerno zelo povečalo v območjih poletnega obalnega turizma, kot sta istra in dalmacija.

Neprestano se šušlja o tem, da zaradi poslovnih interesov ne smemo popolnoma verjeti številkam, ki jih pristojni na Hrvaškem objavljajo vsak dan o novih okužbah in varnosti turistov v zvezi s tem. Vsekakor je prav, da slepo ne verjamemo nobenemu podatku v zvezi s korona pandemijo, če že ne zaradi drugega, vsaj zato, ker se vsaj zaenkrat tudi pristojni med seboj ne strinjajo o pomembnih medicinskih, epidemioloških in drugih vidikih tega globalnega problema. Zdi se, da Hrvaška vsaj zaenkrat uspeva brez neposrednega potvarjanja podatkov držati statistiko v mejah še sprejemljivega z manjšim številom testiranj, kar pa s stališča zagotavljanja varnosti posameznikov ni nujno slabo. Če epidemiologi uspejo najti večino tesnejših stikov potrjeno okužene osebe, lahko v nadaljevanju napravijo dvoje; ali tudi njih testirajo, ali pa jih v prvem koraku dajo v samoizolacijo in jih testirajo le, če se pri njih pojavijo bolezenski simptomi. Oba ukrepa sta podobno uspešna, kar se tiče preprečevanja nadaljnjih okužb, je pa druga možnost prijaznejša do statistike, saj vsi, ki morda okuženi preživijo samoizolacijo brez bolezenskih znakov, niso nikoli vključeni v statistiko okuženih.

Trenutno smo na pol poti do konca sezone in še vedno se zdi, da bo poleg vseh ukrepov potrebno tudi veliko sreče, da se konec sezone ne bi zgodil predčasno zaradi velikega števila novih okužb. Vendar gremo, korak za korakom, dan za dnem. Glede na to, kako nor je danes ves svet, nam lahko celo uspe!