Nazaj v rdeče

rdeca luc[Zadnja dopolnitev 28.9.2020] [Objavljeno 20.8.2020]: Še danes lahko brez posebnih težav odpotujete na Hrvaško in se vrnete najkasneje do nedelje, 23. avgusta. Ob tem sicer tvegate, da boste v naslednjih dneh na mejnih prehodih ob povratku v Slovenijo čakali več ur, saj po dose informacijah velja brez izjeme, da bodo vsi slovenski državljani, ki se bodo vračali s Hrvaške od ponedeljka, 24. avgusta naprej morali doma obvezno v 14 - dnevno karanteno. Ta bo veljala tudi za vse, ki se boste na Hrvaško odpravili od jutri, 21. avgusta, ne glede na to, kdaj se boste vrnili. Tako je sinoči povedal slovenski vladni govorec, čeprav bo uradno končni sklep vlade o tem sprejet šele danes.

Jedro sporočila je torej preprosto - če ne nameravate na Hrvaškem ostati do preklica obvezne karantene, ali pa vam 14 - dnevni hišni zapor po vrnitvi domov ne predstavlja večjih težav, je čas, da se odpravite domov. Mnenja o tem so in bodo zopet zelo različna, a tega smo že vajeni. Ga ni junaka, ki bi vse skupaj znal zapakirat v jedrnato in vsem sprejemljivo zgodbo. Morda bi bilo, če se ta čas res iz Hrvaške v večjem številu vnašajo okužbe, dobro uvesti ukrepe malenkost prej in jih ob recimo uspešni zajezitvi posledično čez čas tudi ukiniti prej. Ampak lahko je biti pameten takole od strani in za nazaj. Odločevalci imajo spet težko delo. Ob vsem tem upamo, da so ukrepi pravočasni in primerni in da bodo uspešno zajezili okužbe. 

Počitniško - turistično društvo Crveni vrh bo v naslednjih dneh in tednih spremljalo razvoj dogodkov na tem področju in predvsem o novostih, ki se tičejo članov društva javnost obveščalo preko spletne strani in v primeru nujnih vsebin tudi preko e-novic, ki jih naročniki prejemate na svoj elektronski naslov. Na e-novice se lahko brez omejitev prijavi vsak, ne glede na članstvo v našem društvu preko obrazca na desni strani naslovnice spletne strani www.crvenivrh.com, odjavi pa se lahko s klikom na povezavo v spodnjem delu vsakega sporočila e-novic.

Če imate vprašanje na temo novih vladnih ukrepov, na katerega ne najdete ustreznega odgovora, ali pa imate predlog, nam o tem lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

[Dopolnjeno 21.8.2020]  Sinoči so objavili vsebino sprejetega sklepa slovenske vlade v zvezi z novimi pravili prestopa meje slovenskih državljanov, ki se vračajo s Hrvaške z nekaterimi spremembami glede na predhodno najavljene ukrepe. Najpomembnejše razlike:

  • slovenski državljani, ki so na Hrvaškem in so bili tam že včeraj, 20.8. ali prej, se morajo v Slovenijo vrniti najkasneje do ponedeljka, 24.8. do 24h (prej je bilo najavljeno, da bo rok nedelja zvečer), če nočejo po povratku v obvezno 14-dnevno karanteno. Vsi, ki bi na Hrvaško odpotovali od vključno danes naprej, bodo ne glede na čas povratka v Slovenijo deležni obvezne karantene. Kako bodo obmejni organi vedeli, kdaj ste šli na Hrvaško? Če smo prav razumeli ministra za notranje zadeve, se ob prehodu meje avtomatsko shrani čas prehoda, ko pristojni skenirajo osebni dokument. 
  • izjema, ki jo bodo v času veljave sprejetih ukrepov deležni lastniki nepremičnin, plovil, ali počitniških prikolic v kampih je možnost odhoda in vrnitve s Hrvaške brez uvedbe karantene, če se vrnejo v Slovenijo v največ 48 urah. Na ta način ima vsak možnost, da kadarkoli uredi vse nujne stvari na svojem objektu. Ni pa še jasno, ali bodo lastniki to izjemo lahko uveljavili večkrat v času trajanja ukrepa, ali le enkrat.
  • razveseljiva informacija v zvezi s tem sicer za večino nepriljubljenim, a nujnim ukrepom, je tudi del izjave ministra Hojsa, da bo Hrvaška takoj po izboljšanju epidemiološkega stanja in padcu 14 - dnevne kumulativne incidence okužb pod 40 (trenutno 46,95), spet uvrščena na rumeni seznam in najstrožji ukrepi bodo preklicani.

[Dopolnjeno 25.8.2020] V drugi alineji predhodne dopolnitve smo zapisali, da še ni jasno, ali bodo lastniki izjemo o prehodu slovensko - hrvaške meje za lastnike nepremičnin, plovil, ali počitniških prikolic v kampih in vrnitvi v roku 48 ur brez vročitve odloka o karanteni lahko uveljavili večkrat v času trajanja ukrepa, ali le enkrat. Kot kaže, število tovrstnih prehodov ni omejeno, kot je bilo to večkrat objavljeno v različnih medijih, o morebitni omejitvi števila takšnih prehodov pa ni nič zapisanega tudi v Uradnem listu, kjer je objavljen ta odlok.

[Dopolnjeno 28.8.2020] Nadzor nad 48 urnim obiskom Hrvaške brez vročitve karantenske odločbe ob vrnitvi v Slovenijo izvajajo obmejni policisti. Vendar pa očitno ne na način, kot smo ga pričakovali, da bo sistem za skeniranje osebnih dokumentov potnikov, ki odhajajo iz Slovenije shranjen in bo služil za preverjanje, koliko časa je bil potnik dejansko na Hrvaškem. Dobili smo informacijo od naše članice, da vsaj nekateri mejni policisti ne uporabljajo tega načina. Ob povratku so od potnikov zahtevali vpogled v tisto SMS sporočilo, ki ga oseba dobi, ko pride na Hrvaško. Po tem namreč tudi lahko ugotovijo, kdaj ste zapustili Slovenijo. Pustimo ob strani vse sporne podrobnosti takšnega načina in si zastavimo le eno vprašanje; kako si zagotovimo, da takšno sporočilo res dobimo, če ga bomo ob vrnitvi potrebovali? Nujno morate imeti telefon nastavljen tako, da sam avtomatsko izbira omrežje, na katerega se bo priklopil. V tem primeru boste kmalu po prehodu meje dobili sporočilo svojega operaterja, ki vam potrjuje, da ste obiskali Hrvaško, zraven pa je tudi datum in ura. Če imate telefon nastavljen na ročno izbiro omrežja in imate izbrano slovensko omrežje, potem tega sporočila ne boste dobili. Če se bojite, da vam bo takšna nastavitev povzročila dodatne stroške, potem vam lahko potrdimo, da je strah v veliki večini primerov odveč. Več o obračunavanju mobilnih storitev v državah Evropske unije si lahko preberete v našem članku Skoraj popolna evropska mobilna svoboda.

[Dopolnjeno 7.9.2020] Pretekli vikend sem tudi sam preveril postopek izvedbe 48 urnega obiska Crvenega vrha v času, ko je Hrvaška še vedno globoko na slovenskem rdečem seznamu korona držav. Prehod na Hrvaško kot v najboljših časih. Nihče ni nič vprašal, le skeniranje osebne izkaznice na slovenski strani in dva krat zamah z roko. Uradno je še vedno priporočljivo imeti s seboj potrdilo o izpolnjenem obrazcu na spletnem naslovu entercroatia.mup.hr, ki sem ga imel s seboj, a tega nihče ni zahteval. Ob povratku morate računati na to, da imajo slovenski mejni policisti lahko nekaj več dela pri preverjanju osebnih dokumentov potnikov in ostalih dokumentov, ki dokazujejo, da imate pravico do 48-urnega obiska Hrvaške brez vročitve karantenske odločbe ob vrnitvi, zato se lahko ob nekaj vozilih pred vami na meji lahko zadržite tudi pol ure ali več. Morda je pametno, da ne čakate zadnje minute za vrnitev v Slovenijo, ker ni nujno, da vam bodo pogledali skozi prste, čeprav boste zamudili le 'nekaj minut'. Do sedaj nam še nihče ni javil, da bi imel resnejše težave ob povratku, ali da so mu celo vročili odločbo o 14-dnevni karanteni. Ker se zdi, da policisti nimajo neposrednega vpogleda o točnem času vašega odhoda iz Slovenije, je praktično, če imate še kakšen dokaz o tem, kdaj približno ste odšli čez mejo. Poleg SMS-a iz prejšnjega odstavka lahko pride prav tudi račun iz trgovine ali bencinske črpalke v Sloveniji pred prečkanjem meje, morda tudi kakšen kreativen sebek (ang: selfie - video ali foto posnetek samega sebe, na katerem se da razbrati tudi datum, čas in lokacija posnetka), ali karkoli, kar lahko potrdi čas vašega prehoda meje. Kot kaže, vam v veliki večini primerov ne bo potrebno pokazati teh dokazov, a škoditi ne more, če jih imate.

Verjetno pa je najpomembneje od vsega, da vam vaš nujni obisk lastne nepremičnine na Hrvaškem ne bi prinesel okužbe s koronavirusom, zato pevidno! Najbolje je, da se na Hrvaškem odpoveste vsem nenujnim obiskom, nakupom in ostalim stikom. Obisk lastne nepremičnine na Crvenem vrhu je sam po sebi izredno neproblematičen v smislu možnosti okužb, vse ostalo pa je lahko tudi manj varno. Zato še enkrat priporočilo, da se vsi skupaj obnašamo stanju primerno. Najprej zato, da ostanete zdravi vi in vaši družinski člani, potem zato, da ne pripomoremo k širjenju okužb in tudi zato, da nikomur ne dajemo povoda, da bi zaradi neželenih posledic naših obiskov na Crvenem vrhu omejeval, ali celo ukinjal zelo dobrodošlo možnost 48 urnega obiska, ki ga imamo sedaj.

[Dopolnjeno 14.9.2020] Ni čisto jasno, kaj točno je pomenila izjava vladnega govorca pred dnevi, da ob prihodu v Slovenijo s Hrvaške od včeraj zjutraj velja 10-dnevna karantena za vse. Verjetno je imel mislih vse, ki so na Hrvaško odšli že takrat, ko je valjala 14-dnevna karantena in tiste, ki so odšli tja po sklepu vlade o skrajšanju karantene. Za lastnike nepremičnin na Hrvaškem pa je bolj od točnega pomena zgornje izjave pomembno, da največ 48-urni obisk Hrvaške zaradi nujnih opravkov na svoji nepremičnini še vedno lahko opravijo brez vročitve karantenske odločbe ob povratku. Zaenkrat torej glede izjeme za lastnike nepremičnin na Hrvaškem ni sprememb.

[Dopolnjeno 27.9.2020] Slovenska vlada je na včerajšnji seji sprejela spremembe odloka o prehajanju državnih meja v času širjenja bolezni COVID-19. Dobro za lastnike nepremičnin v tujini je, da 48-urna izjema ostaja nespremenjena, slaba sprememba pa je, da bodo tudi po prehodu Hrvaške iz rdečega na rumeni, oziroma po novem na oranžni seznam ukrepi ostali enaki, kot v času, ko je bila na rdečem seznamu. To terminsko precej odmika možnost za popolno sprostitev prehajanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Sprememb je še nekaj. Celotno besedilo novega sklepa:

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Z novim odlokom se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije. Uvaja se oranžni seznam držav (države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami), ki nadomešča dosedanji rumeni seznam. Države, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (držav s slabimi epidemiološkimi razmerami), so torej uvrščene na oranžni seznam.

Vstop iz držav na zelenem seznamu

Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Po novem pa se šteje, tudi da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo in to lahko izkaže z dokazilom.

Vstop iz držav na oranžnem in rdečem seznamu brez karantene po novem možen tudi le z negativnim testom

Osebi, ki vstopa v Slovenijo in ima prebivališče v državah, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu, ali prihaja iz teh držav, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za obdobje deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Izjeme brez karantene in negativnega testa za vstop iz vseh držav na rdečem in oranžnem seznamu

Določenih je 12 izjem, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa. Vstop iz katerekoli rdeče in oranžne države se tako dovoli:

  1. čezmejnemu dnevnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migrant;
  2. osebi, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza;
  3. osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Slovenijo ali iz nje v gospodarskem prometu ter za tovorni in potniški promet v tranzitu in zapusti Slovenijo v 12 urah po prehodu meje;
  4. osebi, ki potuje v tranzitu čez Slovenijo in jo zapusti Slovenijo najkasneje v 12 urah po vstopu;
  5. osebi z diplomatskim potnim listom;
  6. članu tuje uradne delegacije, ki prihaja v Slovenijo na podlagi potrdila ali uradnega vabila pristojnega državnega organa ali članu uradne delegacije Slovenije, ki se vrača iz tujine;
  7. predstavniku tujega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvršuje uradno nalogo in zapusti Slovenijo takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče;
  8. pripadniku Slovenske vojske, policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbence državnih organov na službeni poti v tujini (mora opraviti testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19) ob prihodu v Slovenijo);
  9. osebi, ki prehaja mejo (dnevno ali občasno) zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali tujini in to izkazuje z ustreznimi dokazili, ter njene starše oziroma druge osebe, ki jih prevaža in se vračajo čez mejo v 24 urah po prehodu meje;
  10. osebi, ki prehaja mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov in to izkaže z ustreznim dokazilom, ter se vrača čez mejo v najkrajšem času, ki je potreben za izvedbo opravila, vendar ne več kot 48 ur po prehodu meje (velja tudi za ožje družinske člane osebe);
  11. osebi, ki je bila prepeljana v Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom in spremljevalnemu zdravstvenemu osebju v tem vozilu;
  12. osebi, ki ima dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v državi članici EU ali schengenskega območja, ter se vrača čez mejo neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu oziroma takoj, ko mu zdravstveno stanje to dopušča (skupaj z njenim spremljevalcem, kadar je ta zaradi zdravstvenega stanja nujno potreben).
    Med ustrezna dokazila za dokazovanje nujnih neodložljivih opravkov iz 10. točke spadajo na primer sodne odločbe ali drugi podobni akti, s katerimi oseba uveljavlja pravice do stikov z otroki.

Osebe, ki imajo s strani mednarodnih organizacij izdan laissez-passer potovalni dokument in z vabilom ali potrdilom, ki ga izda državni organ Republike Slovenije, izkažejo službeni namen svojega obiska v Sloveniji, se obravnavajo enako kot imetniki diplomatskih potnih listov (5. točka).

Vstop iz sosednjih oranžnih ali rdečih držav

Dodatno so določene še tri izjeme, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa. Vstop iz sosednjih držav, ne glede na to, ali je sosednja država na oranžnem ali rdečem seznamu, se tako dovoli:

13. dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del (velja tudi za ožje družinske člane osebe);

14. državljanu Slovenije ali tujcu s prebivališčem v Sloveniji, ki je lastnik nepremičnine ali bivalnega plovila v sosednji državi ali ima na podlagi pogodbe o zakupu oziroma najemu ali drugi pogodbi pravico do uporabe nepremičnine, bivalnega plovila ali parcele v avtokampu v sosednji državi, iz katere vstopa v Slovenijo, in to izkaže z ustreznimi listinami, če se vrača v Slovenijo v 48 urah po izstopu (velja tudi za ožje družinske člane osebe);

15. osebi, ki državljanu Republike Slovenije ali tujcu s prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki je lastnik ali najemnik kmetijske površine v sosednji državi, nudi pomoč pri sezonskem pobiranju kmetijskih pridelkov in to izkaže z ustreznim dokazilom, če se vrača čez mejo v 24 urah po izstopu iz Slovenije.

Vstop iz oranžnih držav članic EU ali schengenskega območja

Dodatno velja še ena izjema brez karantene in negativnega testa, in sicer za:

16. osebo, ki v Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Med karanteno je dovoljeno opraviti testiranje

Oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, lahko v času trajanja karantene opravi testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19). Če je izvid testa negativen, pristojni organ odločbo odpravi.

Uveljavitev odloka

Spremembe začnejo veljati v ponedeljek, 28. septembra 2020.

[Dopolnitev 28.9.2020] Prejšnja dopolnitev, ki smo jo zapisali včeraj, je bila morda v nekaterih določilih protislovna in kot kaže, obstaja možnost za takojšnjo odpravo karantene za tiste, ki bodo v Slovenijo prišli tudi iz Hrvaške Istre. V vladni odločbi, ki smo jo objavili zgoraj med drugim piše: "Osebi, ki vstopa v Slovenijo iz držav, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu, se odredi 10-dnevna karantena...", obenem pa je bila v 16. členu odločbe zapisana izjema za "osebo, ki v Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam." Ker smo danes prebrali, da so "Na oranžnem seznamu so po novem tudi obmejne hrvaške županije, npr. Istra in Primorsko-goranska županija, ki so bile do zdaj štete kot del rdeče Hrvaške...", lahko predvidevamo, da je uvedba karantene za prehod iz hrvaške Istre v Slovenijo odpravljena. Vendar pa potrditev te spremembe še čakamo.