Rdeče obdobje - drugič

rdeca luc 2[Zadnja dopolnitev 22.2.2021] [Objava 15.10.2020->] Po strmi rasti števila okužb z novim korona virusom v Sloveniji v zadnjih dneh in drugih podobno slabih podatkih povezanih s temi okužbami, je vlada sprejela ukrepe, katerih izvedbo in morebitne spremembe bomo spremljali do izboljšanja stanja, predvsem pa vpliv teh ukrepov na možnost lastnikov nepremičnin v hrvaški Istri na potovanje, bivanje in vračanje domov s Crvenega vrha. Ta prispevek bomo ob spremembah in novih informacijah seveda dopolnjevali.

Odlična novica za začetek je, da do nadaljnjega ni nikakršnih ovir, da lastniki iz Slovenije, njihovi družinski člani in tudi prijatelji odpotujejo na Crveni vrh, tam poljubno bivajo in se vrnejo v Slovenijo. Čeprav od petka, 16. oktobra 2020 velja prepoved potovanja prebivalcev rdečih statističnih regij v Sloveniji v druge slovenske regije, ne glede na to, ali je cilj takega potovanja rdeča, oranžna, ali zelena regija, obstaja po besedah ministra za notranje zadeve izjema, kadar oseba samo prečka to regijo ali več regij, torej kadar gre za tranzit preko Slovenije v tujino. Dokument, s katerim lahko oseba dokazuje policistom, ki bi ob nadzoru prometa preverjali osebo iz rdeče regije izven domače regije, da je v tranzitu, je dokazilo o lastništvu nepremičnine v tujini, rezervacija nastanitve v turističnem objektu v tujini, ali vabilo lastnika, da ga na njegovem objektu obišče. Ob tem upoštevajte, da ima od sosednjih držav omejitve pri prehodu državne meja je samo Madžarska, vstop v Avstrijo, Italijo in na Hrvaško pa je trenutno brez omejitev.

Poleg tega svetujemo vsem lastnikom, da do nadaljnjega prijavijo v sistem eVisitor vse osebe, ki bodo v času povečanega števila okužb obiskali svoj počitniški objekt. Za te prijave do začetka naslednje turistične sezone 15. junija 2021 ne bo obračunana turistična taksa.

Če boste imeli pri potovanju, prehodu državne meje ali bivanju v hrvaški Istri težave, oziroma drugačne izkušnje, nam prosim sporočite, da jih zaupamo tudi ostalim.

[Dopolnitev 17.10.2020] Poročajo, da so imeli nekateri težave pri prečkanju državne meje, saj na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško mejni policisti trdijo, da izjeme, predvidene za gibanje izven rdečih statističnih regij v Sloveniji veljajo le za upravičence, ne pa tudi za njihove družinske člane. Po tej razlagi ni težav za lastnike nepremičnin v tujini, ki morajo zaradi nujnih opravil na objektu prečkati mejo, vendar pa ta pravica naj ne bi veljala za družinske člane lastnika. Ta razlaga odpira še več vprašanj, na primer, ali lahko oseba, sorodnik lastnika s njegovim pooblastilom namesto lastnika, ki zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov ne more sam na objekt, prečka mejo in opravi nujna opravila, ali ne sme? Po izkušnjah z dosedanjimi ukrepi in njihovem tolmačenju verjetno da.

Na mejnih prehodih s hrvaško Istro, ki je epidemiološko varnejša, zaenkrat nimamo informacij o težavah s prehajanjem meje tako posameznikov, kot družin. Tudi v tem primeru velja, da bodo lahko vsa mogoča dokazila na meji prišla prav, je pa možno in celo verjetno, da bo v prihodnjih dneh prihajalo tudi do zapletov zaradi sprememb posameznih odlokov, navodil pristojnih v zvezi s tem in sprememb epidemiološkega stanja v Sloveniji in v tujini, kamor potujejo slovenski državljani.

[Dopolnitev 19.10.2020]  Včeraj je bila v Sloveniji za obdobje 30 dni razglašena epidemija, danes pa so predstavniki vlade na tiskovni konferenci sporočili spremembe omejitev v zvezi s širitvijo novega korona virusa in epidemijo, ki veljajo od jutri, 20.10.2020. Lastniki nepremičnin na Hrvaškem, njihovi ožji družinski člani in člani gospodinjstva, v katerem živi tudi lastnik, lahko tudi od jutri naprej še vedno potujejo na Hrvaško zaradi neodložljivih opravil. Minuli vikend na nekaterih mejnih prehodih prihajalo do zapletov pri prehodu meje ob upoštevanju izjave ministra za notranje zadeve, da pri odhodu v tujino ni omejitev pri prečkanju drugih statističnih regij v Sloveniji, mejni policisti pa so v nekaterih primerih kljub temu pustili čez mejo le lastnike nepremičnin v tujini, ker je bil promet na mejnih prehodih bistveno večji, kot so pričakovali.

Zaradi tega so to izjemo sedaj v odloku natančneje opisali in pravica obiska nepremičnine zaradi neodložljivih opravil velja samo za lastnika, njegove ožje družinske člane in člane lastnikovega gospodinjstva. V praksi ta opis verjetno pomeni, da smejo na objekt v tujini v lasti slovenskega državljana poleg lastnika tudi njegovi ožji sorodniki, kar dokazujejo z rojstnim ali poročnim listom, oziroma člani istega gospodinjstva, kar je vidno iz osebnega dokumenta. Omejitev obiska tujine na 48 ur? Po popolni sprostitvi prehoda meja, odkar so bile sosednje države obravnavane po regijah in ne kot celote, je bila predhodna omejitev 48-urnega obiska ukinjena. Pri zadnjem zaostrovanju ukrepov zaradi poslabšanja stanja v Sloveniji nisem zasledil omembe omejitve 48 ur, vendar pa na današnji novinarski konferenci na vprašanje novinarke o tej omejitvi minister Hojs tega ni zanikal. Na to vprašanje zaenkrat nimamo jasnega in dokončnega odgovora, zato morda ni napačna ideja, da ob odhodu v tujino o tem vprašate mejnega policista na slovenski strani.. in nam javite, kaj vam je rekel o tem.

Obenem pa je glede na prejšnje ureditve vsaj ena bistvena sprememba, ki bo morda tudi za koga pomembna, da rezerviran turistični aranžma v drugi statistični regiji v Sloveniji ali v tujini ni več izjema, zaradi katere bi lahko prebivalci Slovenije potovali med regijami, ali v tujino. 

[Dopolnitev 20.10.2020] Kot kaže, pri prehodu meje na Hrvaško trenutno spet velja 48-urna omejitev, kakor so včeraj poročali nekateri slovenski mediji. Ampak ta podatek se zdi v luči vseh ostalih dogodkov manj pomemben. Svež podatek je, da se tudi v Istri stanje dokaj hitro poslabšuje, čeprav je še vedno bistveno boljše, kot v večini drugih delov Hrvaške in seveda neprimerno boljše, kot v Sloveniji. Zato svetujemo vsem lastnikom nepremičnin na Hrvaškem in njihovim ožjim družinskim članom, da možnost obiska svoje nepremičnine uporabijo izključno za to, zaradi česar ta izjema obstaja - zaradi nujnih in neodložljivih opravkov. Vsak lahko odloča le o lastnih dejanjih, zato nima smisla kazati s prstom na tiste, ki še bolj kršijo pravila, saj gre neredko za 'pogumne' posameznike, ki so tudi s tem, da ste jih opazili, dosegli enega svojih ciljev. Množična zloraba izjem pri omejitvah in navajanje izgovorov namesto upoštevanja pravil lahko v najboljšem primeru le bistveno podaljša epidemijo, o najbolj črnogledih scenarijih pa ne bi.. 

[Dopolnitev 22.10.2020] Čeprav je z današnjim dnem tudi Istra v rdečem po merilih, ki jih je za uvrstitev regij glede na stopnjo novih okužb priporočila Evropska komisija, pa po pogovoru z našim čuvajem kaže, da novih okužb na področju Umaga ni. Velika večina novo okuženih v Istri naj bi bili ožji stiki uvoženih okužb s področja Reke in Zagreba v minulih dneh. Tudi v domu upokojencev v Umagu, v katerem je bilo pred poletjem okuženih več varovancev doma, trenutno ne beležijo novih okužb. V primerjavi s stanjem v Sloveniji in ostali Hrvaški je severozahodna Istra v tem času v izvrstni epidemiološki kondiciji. Tudi zato je morda ravno zdaj še pravi čas, da vsi, ki bi morali na svoj počitniški objekt zaradi neodložljivih opravkov, to naredite te dni, še preden se v Sloveniji morda stanje zaostri do te mere, da odhod na Crveni vrh nekaj časa ne bo možen. 

[Dopolnitev 6.11.2020]  Po včerajšnjem sklepu slovenske vlade so vse hrvaške županje glede epidemiološkega stanja v rdečem območju. Tudi Istra. Zato v skladu z odločbami o prehajanju državnih meja veljajo tudi za hrvaško Istro spremenjena pravila. Lastniki nepremičnin in njihovi družinski člani lahko sicer še vedno obiščejo svojo nepremičnino zaradi neodložljivih opravil, a se v skladu z uvrstitvijo na rdeč seznam ta obisk tokrat nedvomno omeji na 48 ur.

Še en pomemben podatek za vse, ki se boste odpravili na Crveni vrh. Ob prestopu meje na Hrvaško in nazaj, pa tudi pri prečkanju občinskih meja v Sloveniji na tej poti morate imeti pri sebi Izjavo za dokazovanje upravičenosti gibanja izven občine prebivališča, ki jo lahko dobite tukaj. Če s seboj ne boste imeli te izjave, vas lahko policisti na meji, ali na poti tja ali nazaj kaznujejo zaradi nedovoljenega potovanja izven meja občine vašega bivališča. Poleg te izjave pa boste pristojnim na njihovo zahtevo predložiti tudi dokazilo o lastništvu (izpisek iz zemljiške knjige) in dokaz o ožjem sorodstvu s sopotniki.  

[Dopolnitev 13.11.2020]  Na seji slovenske vlade dne 12.11.2020 so sprejeli odlok o spremembi omejitev za preprečevanje prenosa okužb korona virusa, ki deloma veljajo že danes, ostale pa s ponedeljkom, 16.11.2020 za obdobje vsaj 14 dni. Za obiskovalce Crvenega vrha iz Slovenije je najbolj pomembna sprememba ukinitev izjeme, ki je omogočala lastnikom nepremičnin na Hrvaškem, paušalne najemnike v kampih in lastnike plovil, da obiščejo svojo lastnino zaradi neodložljivih opravil za največ 48 ur in se vrnejo v Slovenijo brez vročitve karantenske odločbe. Če drži, kar je sinoči povedal minister za notranje zadeve, ki je bil v preteklosti nekajkrat že nezanesljiv v svojih izjavah, potem ta omejitev velja od ponedeljka, 16.11.2020 zjutraj od 0:00. To pomeni, da še vedno lahko odpotujete na Hrvaško, ob povratku pa boste morali v 10 - dnevno karanteno, ki jo lahko tudi nekoliko skrajšate, saj imate možnost ne prej kot 5 dni po vrnitvi opravite samoplačniški covid test in če bo ta negativen, se vam karantena odpravi. V karanteni boste torej morali biti po povratku vsaj 5 dni plus čas, ko boste čakali na negativen izvid in še morebiten dokument o ukinitvi karantene. V praksi to lahko pomeni, da s testiranjem ne boste bistveno skrajšali karantene, če sploh. Vsi, ki boste kljub novim pravilom odšli na Hrvaško, morate še vedno imeti pri sebi nekoliko spremenjeno Izjavo za dokazovanje upravičenosti gibanja izven občine prebivališča, ki jo lahko dobite tukaj. Natančen čistopis novih pravil pri prestopu državnih meja je objavljen na tej povezavi, vendar v času objave te dopolnitve še ni popravljen v skladu z zadnjimi spremembami.    

[Dopolnitev 30.11.2020] "Sprejeta je nova odločba o prepovedi prehoda meje v Republiko Hrvaško, vezana je na evropske regije. Potniki, ki prihajajo iz zelenih regij EU, za vstop na Hrvaško ne potrebujejo PCR testa ali kakršnega koli drugega pogoja. Vsi ostali potrebujejo negativni test PCR, ki ni starejši od 48 ur ali test opraviti ob prihodu na Hrvaško in v izolaciji počakati na rezultat testa. A trenutno je edina zelena regija v EU otok Fasta na Finskem, "je dejal hrvaški minister za zdravje Božinović.

Izjeme pri ukrepih
"Kar zadeva tretje države, potniki iz njih z nekaj izjemami ne morejo prečkati meje. Državljani EU, ki prihajajo iz tretjih držav, lahko na Hrvaško vstopijo z negativnim testom PCR," je dodal Božinović.

Vstop brez negativnega PCR testa za državljane EU je dovoljen, na primer pomorščaki in delavci v prometnem sektorju, ponudniki prevozov, diplomati, osebje mednarodnih organizacij, osebe, ki potujejo iz nujnih razlogov, potniki v tranzitu z obveznostjo, da državo zapustijo v 12 urah in bolniki, ki potujejo zaradi potrebnih zdravstvenih razlogov.

[Dopolnitev 22.2.2021]    Poleg svežega negativnega testa PCR, ki je pogoj za vstop v Republiko Hrvaško za državljane EU, katerih države niso na zelenem seznamu, je po novem dovoljen vstop v Republiko Hrvaško brez napotitve v 10-dnevno karanteno tudi z dokazilom, da ste v zadnjih 3 mesecih preboleli COVID-19. Dokazilo, da ste preboleli COVID-19 je lahko ali potrdilo o pozitivnem PCR testu, ki je staro od 14 dni do 3 mesece, ali potrdilo vašega zdravnika, da ste preboleli COVID-19. Več o omejitvah vstopa v Hrvaško zaradi preprečevanja širjenja okužb korona virusa, si lahko preberete tukaj.