Kaj se sme in kaj je primerno..?

kopalke v javnostiPrivlačna rjavolaska bujnega oprsja si je ovila okoli pasu prozorno tančico, skozi katero so bile vidne tangice. Sklonjena nad sadeži in zelenjavo se je dotikala sveže dnevne ponudbe z golo kožo zavito v manjši nedrček. Idealen, skoraj erotičen prizor kot navdih za umetniške variacije, v resnici prizor nad stojalom sadja in zelenjave v Umaški verigi Kaufland.

Trgovka je pristopila k njej in jo tiho opozorila, da je nesprejemljivo in nehigiensko biti tako oblečena, oziroma slečena v trgovini in jo prosila, naj si nadene majico. Zapeljiva brineta je v svojem kombiniranem hrvaško-nemškem jeziku sprva zavrnila namig in na vztrajanje prodajalke, da se obleče - postala arogantna in ji očitala, da ji je nevoščljiva. Obtožila je prodajalko, da ji je to storila iz zavisti zaradi njenega privlačnega videza. Prodajalka jo je nato s tihim tonom še enkrat opozorila, da je kupcem prepovedan vstop v trgovino v kopalkah, a se ni prijelo. Prodajalka nato pokliče varnostnika, ki nadaljuje verbalni dvoboj s samozavestno temnolasko in po grožnji s policijo napol gola turistka končno zapusti Kaufland.

Od varnostnikov iz Kauflanda izvemo, da takšni primeri niso redki in da je največ takšnih gostov iz Slovenije in Rusije. Zato so prisiljeni posredovati in jih prositi, da gredo do svojega vozila po majico. »Marsikdo tega ni vesel, so jezni in arogantni, zato ta opozorila razumejo, kot da jih Hrvati ne marajo kot narod. Najbolj dostojni in prijazni so Nemci in Avstrijci«, pravi varnostnik.

Majhen incident, ki se je v teh dneh zgodil v Kauflandu v Umagu, je sprožil zanimiv pogovor o svobodi gibanja naših turistov v kopalkah okoli mestnega središča, trgovin in drugih krajev. Vsi ti poletni dnevi so bili peklensko vroči, zato se je opazno število gostov odločilo sleči do gole kože in  hoditi v kopalkah tudi na javnih mestih in kulturnem središču mesta.

Čeprav Mesto Umag v določbi o občinskem redu še ni opredelilo prepovedi gibanja v kopalkah na javnih mestih, prevladuje mnenje, da bi moral vsak civiliziran človek kljub odsotnosti uradne prepovedi vedeti, da je takšno obnašanje manj primerno. Mnenja so seveda različna in redkeje bodo kritike neprimernega pomanjkljivega oblačenja deležni tisti, oziroma tiste, katerih postava je prijetnejša očem. Diskriminacija? Vsekakor čisto druga tema za poletne debate..

Vir: Glas Istre