Spet višje dajatve za turistične storitve

Strezba hraneTri leta so bile turistične storitve na Hrvaškem obdavčene z nižjim davkom na dodano vrednost (DDV, oziroma na Hrvaškem PDV). Kot ena izmed sprememb na dolgem spisku davčnih določil z začetkom veljavnosti 1. januar 2017, pa se obdavčitev turističnih storitev vrača tja, kjer , kot pra mnogi, bi morala biti že ves čas. Turističnim delavcem namreč očitajo, da pred slabimi tremi leti ob znižanju davka ni nihče niti pomišljal, da bi zato spustil končno ceno, medtem ko sedaj zatrjujejo, da jih bodo zaradi sprememb primorani zvišati.

Država bo v naslednjem obdobju pomagala kmetijstvu z znižanjem davka na semena, sadike in gnojila. Spreminjajo se olajšave državljanov pri obračunu dajatev na njihove dohodke, hkrati pa se povečujejo dajatve za honorarna dela. Nekako v skladu z globalnimi smernicami o omejevanju porabe sladkorja so mu v prihajajočih spremembah povišali davek, za naše člane pa bo bolj zanimiv in dobrodošel podatek, da se znižujeta dajatvi na odvoz odpadkov in na promet z nepremičninami. Pri slednjih bo po novem davek 4, namesto sedanjih 5 odstotkov.

Za leto 2018 Hrvaška načrtuje znižanje obeh stopenj davka na dodano vrednost za eno odstotno točko. Nižji bo iz sedanjih 13 padel na 12, višji pa iz 25 na 24 odstotkov.