Foto: Odstranili smo večino naplavljenega stiropora

Cist akc 2018 23Naši člani so na letošnjem zboru marca v Ljubljani na anketnih listih jasno povedali, da je za njih najpomembnejša urejenost in čistoča Crvenega vrha, kar so včeraj na čistilni akciji s svojim delom dokazali tudi v praksi. Vreme nam je bilo naklonjeno, odziv na čistilno akcijo dober, rez pa glede na zbrane odpadke daleč najboljši do sedaj! 

A razlogi za količinsko uspešnost akcije so manj prijetni. V drugi polovici novembra 2017 nas je čuvaj obvestil in nam poslal slike o močnem onesnaženju obale z ostanki stiropora neznanega izvora. Kosi te umetne mase, ki so bili pritrjeni na druge materiale so kazali na možnost, da gre za ostanke nekakšnega splava, ki ga je močan veter pred tem verjetno odtrgal iz bližnjega školjčišča. O tem so bili obveščeni tako na Luški kapitaniji v Umagu, kot tudi na komunalnem redarstvu. Kasneje smo dobili informacijo, da so pristojni prišli in si ogledali stanje, vendar niso poskrbeli za nikakršne ukrepe. Vsak naslednji veter in dež sta odnesla de nesnage. Tisto, kar se je ulovilo v kotanje na obali in med skale, pa je po dobrih petih mesecih še vedno ostalo na istem mestu.

Včerajšnja čistilna akcija se je začela zgodaj. Prostovoljna udeleženca akcije, sicer gosta v železničarski hišici, sta očistila velik pomol in okolico, kjer se je po kotanjah skrivalo tudi nekaj stiropora. Prvič letos smo določili zbirališče udeležencev akcije tudi pri bivšem Delfinu, kjer je vrečke za smeti in rokavice prevzela ekipa mladih udeležencev akcije in so na plaži pod naseljem Riva predvsem z naplavljenimi odpadki napolnili precej vreč. Bravo za Rivo! Največ dela pa je opravila že utečena in stalna ekipa v Ribiškem zalivu, kjer so naleteli pravi »dnevni kop« stiropora.

Rezultat akcije: skupaj smo zbrali in odstranili predvsem z obale več kot 75 velikih vreč odpadkov. Odlično! Obenem upamo, da tega rekorda v prihodnje ne bo potrebno presegati, saj bi to pomenilo, da je obala onesnažena še bolj, kot je bila tokrat. Vsem udeležencem tokratne akcije gre velika pohvala in zahvala za trud in sodelovanje!

Edino, kar nas moti v zvezi z vsebino večine napolnjenih vreč je dejstvo, da je v njih tisto, kar bi pristojne službe Mesta Umag morale odstraniti že pred petimi meseci. Upamo, da smo tudi s to akcijo poleg ostalega lokalnim oblastem pokazali tudi dobro voljo za sodelovanje z njimi tudi v prihodnje.

Oglejte si fotografije s čistilne akcije:

Pomoč:
Klik na male sličice ponudi povečan prikaz.
Nadzor
 prikazovanja:  
- klik na levo stran slike ALI puščica levo na tipkovnici
 --> prejšnja slika
- klik na desno stran slike ALI puščica desno na tipkovnici --> naslednja slika
- klik na znak X desno ALI 
tipka ESC na tipkovnici --> prekinitev projekcije