Hrup

prepovedan hrupZvočno onesnaževanje ali onesnaževanje okolja s hrupom je neprijeten človeški, živalski, naraven ali strojno ustvarjen zvok, ki moti določeno dejavnost ali ravnovesje človeškega ali živalskega sveta. V svetovnem pogledu večina zunanjega hrupa izvira iz konstrukcijskih in transpor sistemov, vključno s hrupom, ki ga povzročajo motorna vozila, letala in železnice. Pomanjkljivo urbanistično načrtovanje s postavljanjem industrijskih in stanovanjskih stavb v majhni oddaljenosti, lahko dodatno povzroči zvočno onesnaževanje v stanovanjskih naseljih.

Učinki zvočnega onesnaževanja na zdravje so tako zdravstvene, kot tudi vedenjske narave. Hrup lahko povzroči fiziološke in psihološke zdravstvene probleme. Zvočno onesnaževanje okolja lahko povzroči nejevoljo in jezo, hipertenzijo, stres, slušne motnje, izgubo sluha, motnje v spanju in druge moteče učinke. Poleg tega, sta stres in hipertenzija poglavitna vzroka za nastanek ostalih zdravstvenih problemov, medtem ko slušne motnje lahko vodijo do pozabljanja, resnih depresij in občasno tudi do napadov panike.

V gostih naseljih, tudi počitniških, kot sta Laura in Riva pod Crvenim vrhom, se je izogniti hrupu v celoti nemogoče. Predvsem v času počitnic bomo poleg zvokov, ki jih lahko slišimo vse leto, pogosto obkroženi z zvokom razigranih otrok, zasebnih zabav, večjega števila motornih vozil, morskih plovil, električnega in motornega orodja za urejanje vrtov in podobno. V turistični sezoni naj se glasna gradbena dela ne bi izvajala, razen v posebnih in nujnih primerih, zato v juliju in avgustu na področju Mesta Umag velja prepoved izvajanja tovrstnih del v turističnih naseljih. 

A kljub dokaj jasno postavljenim pravilom, so ljudje pogosto besni na ljudi, ki po njihovem mnenju povzročajo neznosen hrup, ki jim načenja živce in onemogoča počitek. Kot vedno, nekateri od njih imajo prav, ostali pa se motijo. Zato smo sestavili nasvet v treh točkah za vse, ki imate težave s hrupom v naselju:

  1. Najprej globoko vdihnite in štejte do deset. Večina močnejših izvorov hrupa mine hitro in neboleče, zato se največkrat ne izplača živcirati zaradi tega. Sosed mora pokositi travo, fant, ki skače po valovih s hrupnim ski-jetom bo kmalu ostal brez goriva in zabava nekaj hiš stran, kjer abraham s svojim počenim glasom pomaga glasbenikom iz zvočnikov se dogaja zelo, zelo redko.
  2. Prijazna beseda in lepo mesto pa te stvari.. Potrudite se in na način, ki ne izgleda kot začetek prepira, vprašajte tistega, ki povzroča hrup, če se da glasna aktivnost vsaj malo omiliti, oziroma koliko bo še vse skupaj trajalo. Če imate pri roki resničen, ali pa tudi nekoliko prikrojen argument, da je recimo hrup zbudil bolnega otroka, ali pa, da vas osebno tole pravzaprav niti ne moti, ampak se z ženo o tem ne strinjata, zna biti to znatna količina vode na vaš mlin. Kakorkoli že. Najlažje bo, če svoje nezadovoljstvo izrazite povzročitelju na prijazen način, tudi če si tega ne zasluži.
  3. Včasih pa niti čakanje, niti prijazno namigovanje na omejevanje decibelov ne pomaga. V tem primeru poti do rešitve problema ni ravno veliko. Če ste prepričani, da povzročitelj hrupa krši Pravilnik o dopustnem hrupu (povezava: Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave), potem domnevne kršilce prijavite na policijo. Zelo praktično je, če lahko ob prijavi posredujete tudi podatek, kako močan hrup povzroča kršitelj, za kar bi morali imeti merilec hrupa, lahko pa si vsaj za silo in približno meritev pomagate z aplikacijo za vaš pametni mobilni telefon na tej povezavi.

Člani našega društva imate v primeru nadležnega hrupa tudi možnost, da problem prijavite našemu čuvaju, vendar šele takrat, ko ste napravili, kar piše v točkah 1 in 2! Če boste zatožili domnevne povzročitelje pretiranega hrupa društvu ali policiji še preden jih boste na ta problem na primeren način opozorili sami, je dokaj velika možnost, da boste s tem povzročili le dodaten vir hrupa jeznih obdolžencev.

Ne priporočamo.