Prijava

         Počitniško-turistično društvo Crveni vrh mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje s politiko zasebnosti in piškotkov Preberite več o tem.

Se strinjam

To spletno stran (“Stran”) upravlja Počitniško - Turistično društvo Crveni vrh, registrirano v Ljubljani.

Prosimo, da to politiko pred uporabo Strani skrbno preberete, saj pojasnjuje, kako bomo uporabljali osebne podatke in piškotke. Uporaba te Strani pomeni, da ste bili predhodno jasno in izčrpno obveščeni o upravljavcu podatkov in piškotkov kot tudi o namenu obdelave podatkov in da se s to politiko strinjate. 


1. Vrste obdelanih podatkov / povezave do drugih spletnih strani

Mi skrbimo za vašo zasebnost. Preko te Strani ne zbiramo in ne obdeluje nobenih osebnih podatkov, razen podatkov zbranih s pomočjo piškotkov kot je pojasnjeno v nadaljevanju te politike.

Ta Stran lahko vsebuje tudi povezave do drugih spletnih strani ali do spletnih strani socialnih medijev. Ob kliku na takšno povezavo do katere od drugih spletnih stran, se morate zavedati, da imajo te spletne strani lastne politike glede varovanja zasebnosti podatkov. Pred uporabo teh strani prosim preverite njihovo politiko varstva zasebnosti. Naša Stran ne sprejema nobene odgovornosti za spletne strani tretjih oseb.

2. Zbiranje in uporaba informacij

Za optimizacijo te Strani v smislu sistemske učinkovitosti, uporabnosti in zagotavljanja koristnih informacij spletni sistem  samodejno zbira in shranjuje informacije. Te vključujejo vaš naslov internetnega protokola (IP), vrsto brskalnika in jezikovno nastavitev, operacijski sistem, ponudnika internetnih storitev (ISP), in datum/čas obiska.

Beleženje osnovnih dostopnih informacij uporabnikov Strani je pomembno tudi zaradi varnosti delovanja, vsebine in  uporabnikov.

Če bomo podatke, ki niso osebni podatki, uporabili skupaj z osebnimi podatki, se bodo taki podatki obravnavali kot osebni podatki vse dokler bodo ostali združeni.

3. Uporaba piškotkov

Ta Stran, e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije lahko za optimizacijo naših storitev uporabljajo »piškotke«

Kaj je »piškotek«?

 »Piškotek« je majhna datoteka, običajno iz črk in številk, ki jo z našega spletnega strežnika pošljemo v datoteko piškotkov brskalnika na trdem disku vašega računalnika. Ta na primer naši spletni strani omogoča prepoznati uporabnikove naprave, ko se vzpostavi povezava med spletnim strežnikom in spletnim brskalnikom. Glavni namen piškotka je, da našemu spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku Strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe.

Kakšne piškotke uporablja ta Stran?

Stran lahko uporablja dve vrsti piškotkov:
Začasni piškotki: to so začasni piškotki, ki so shranjeni v datoteki piškotkov vašega brskalnika do konca vašega obiska brskalnika. Ti piškotki so obvezni za pravilno delovanje določenih aplikacij oziroma funkcionalnosti na tej Strani.
Trajni piškotki: trajne piškotke lahko uporabljamo za izboljšanje uporabniških izkušenj (npr. zagotavljanje optimizirane navigacije). Ti piškotki ostanejo v datoteki piškotkov vašega brskalnika daljše obdobje. To časovno obdobje je odvisno od izbire, ki jo opravite v nastavitvah vašega internetnega brskalnika. Trajni piškotki omogočajo, da se informacije prenesejo na spletni strežnik vsakič, ko nekdo obišče spletno stran. Trajni piškotki so prav tako poznani kot sledilni piškotki.

Za namen pokroviteljev in za optimizacijo naše komunikacije lahko Stran kot partnerje uporablja tretje osebe. Tretje osebe lahko uporabljajo piškotke za merjenje in prilagoditev vsebine.

Če imate kakšna vprašanja, pripombe in zahteve v zvezi s to politiko zasebnosti, nam pišite na .

 

Logo

 

podcrtano

high securityStvar je lahko skoraj smrtno resna. K sreči zelo redko. Je pa tudi volk.. in ovce. Vse skupaj je super zapleteno, če bi se lotili obravnave vseh možnih nevarnosti in pogleda na njih z zornega kota različnih uporabnikov, zato bomo namenoma površni. Samo, da boste tisti, ki o tem ne veste čisto nič, izvedeli najbolj osnovne reči. Vsi ostali, se bojim, boste razočarani, če v nadaljevanju pričakujete kakšen super preprost recept za popolno spletno varnost.

Začnimo na začetku. Na svetu je miljavžent računalnikov in drugih računalnikom podobnih elektronskih naprav, od katerih se vsaj občasno večina od njih povezuje preko žičnih in brezžičnih povezav v mreže in večina mrež v medmrežje, ki mu v amerikanščini rečemo tudi internet. Zakaj morajo biti računalniki povezani med seboj? V resnici jim ni treba, ampak potem ne moremo dostopati do informacij na spletnih straneh, video posnetkov na Youtubu in hkrati tudi ne moremo pošiljati elektronske pošte, objavljati slik na družabnem omrežju in plačevati računov preko spletne banke. Z našo napravo lahko počnemo bolj malo, kadar ni povezana z internetom. Kakšno igrico še vedno lahko igramo, če je ta nameščena na napravi in tudi besedilo lahko napišemo in tudi natisnemo na svojem tiskalniku, poslati pa ga ne moremo. Zato večina niti ne razmišlja več o tem, ali biti ali ne biti povezan, ampak so njihove naprave večinoma povezane ves čas.

Ampak, če je pa volk! Dejstvo je, da vsaka v internet povezana naprava ponuja dve vrsti dostopa; prvič, s to napravo lahko dostopamo do podatkov v drugih, večinoma za to prirejenih in vedno priključenih računalnikih, ki jim rečemo tudi spletni strežniki in drugič, kdorkoli, ki je povezan, lahko, če je dovolj spreten, dostopa do vsebin v vaši napravi. Ampak brez panike! To se iz različnih razlogov dogaja dovolj redko, da je skrb praviloma odveč.

Da pa nepridipravom ne bi ponujali prelahke poti do slastnega plena, je tu nekaj zelo osnovnih nasvetov za varnejšo uporabo v internet povezane naprave:

  1. Od vseh povezav, ki jih lahko uporabljate za dostop do medmrežja se izogibajte tistim, ki praviloma preko wifi brezžičnega omrežja omogočajo povezavo brez gesla. Takšne povezave večinoma uporabljajo telefoni in tablice na javno dostopnih wifi točkah, zato je priporočljivo, da v teh napravah izklopite možnost samodejne povezave s takšnimi mesti.
  2. Predvsem, če uporabljate namizni ali prenosni računalnik z operacijskim sistemom Microsoft Windows, se prepričajte, če imate nameščen in vključen dober antivirusni program, ki bo zaznal, če se bo preko spletne strani, elektronske pošte, ali po kakšnem drugem kanalu v vašo napravo želela pretihotapiti neželena vsebina ali program. 
  3. Na spletnih straneh, na katerih boste za dostop do informacij morali vpisati tudi osebno uporabniško ime in geslo, ali pa boste vpisovali in/ali prejemali druge osebne in zaupne informacije, za katere ne želite, da pridejo v napačne roke, bodite pozorni če se naslov strani začne z »https://«, ob tem pa je običajno tudi znak zaklenjene ključavnice obešanke, ki označuje varnejši prenos podatkov.
  4. Dovolj pogosto napravite varnostno kopijo podatkov, ki jih hranite v vaši napravi! Vaš računalnik lahko nenadoma in trajno preneha delovati zaradi okvare ali fizične poškodbe kadarkoli. Če boste imeli srečo, boste lahko iz digitalnega trupla rešili podatke, a tveganje je nepotrebno in če boste izgubili zelo pomembne podatke, naslove, slike, dokumente.. je to lahko zelo boleče in nenadomestljivo. Zato preverite, kako lahko še za časa brezhibnega delovanja vaše elektronske naprave varno spravite vse pomembne podatke na zunanji nosilec podatkov (USB ključ ali disk) ali na digitalni oblak (Google drive, Microsoft OneDrive ali podobno). Velika večina naprav ima vgrajena orodja za preprosto varnostno kopiranje, zato jih uporabljajte.
  5. Če vam je neznani pošiljatelj iz črne Afrike polepšal dan z elektronskim sporočilom o tem, da vam bo, ker je pač dober po srcu in še iz Nigerije doma, mirno šenkal milijonček, če mu boste pomagali pri unovčevanju dediščine njegovih zatiranih prednikov, potem vas moram razočarati z novico, da se to ne bo zgodilo. Ni milijona, ni lahkega zaslužka, je pa nauk, da če je nekaj predobro, da bi bilo res, potem to preprosto ni res. Preberite si tukaj, na kakšne pasti lahko naletite, predvsem pa še enkrat; če je prepoceni, če vam nekdo ponuja velik zaslužek brez tveganja, ali je ponudba enostavno predobra, da bi bila resnična, potem naj se vam prižgejo vse rdeče luči, saj nekaj ni v redu!

Varnost in nevarnost interneta je super kompleksna in ves čas spreminjajoča se zgodba, zaradi katere pa se ob osnovni spletni higieni, ki je nakazana v zgornjih petih točkah, ni potrebno pretirano obremenjevati. Razlike med nevarnostmi, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju in na spletu v resnici niso velike, le da spletne lahko pridejo od kjerkoli na svetu. Verjetno tudi prednosti uporabe interneta pri večini odtehtajo tveganja, ki pa so bistveno manjša, če jih poznamo in se znamo vsaj do neke mere pred njimi zaščititi. 

...in digitalne ovčice so veselo skakljale po spletnih travnikih do konca svojih dni.