Dan potem

abstractMalo z lastnega zelnika in nekaj recikliranih trajno uporabnih modrosti za čase, kot je ta. Prvi šok je mimo. Kaj pa zdaj? Življenje je dovolj resno samo po sebi, tudi brez mnogih dvomljivih nadgradenj osnovnih dejstev. Zato poskusimo oblikovati nekaj osnovnih pravil, opornih točk, logičnih filtrov in mirno, korak z korakom v boljše čase.

Novinarji, naj jim vsemogočni odpusti vsaj profesionalno pogojene neizogibne grehe, živijo od popularnosti medija, preko katerega javnosti dostavljajo lastne sadove dela. Če njihove objave niso opažene, klikane, lajkane, posredovane in drugače vsaj blizu centra pozornosti, ne bodo obdane z drago plačanimi oglasi, od katerih tudi sami prejemajo vsaj košček mezde, bodo v najboljšem primeru životarili, zelo verjetno pa ostali brez dela. Zato verjetno niso objektivno krivi za to, da so prisiljeni, ali pa vsaj izredno motivirani za produkcijo izdelkov, ki v publiki aktivira pritlehne in skrajno popadljive reflekse z inhaliranjem preprostih, črno belih zgodb, v katerih so dobri in pametni le pasivni prejemniki medijskih mojstrovin, slabi pa vsi ostali. Po prvih dneh korektnega informiranja se množijo neke prognoze brez vsake osnove, od popolnoma apokaliptičnih, do še vedno neverjetno ignorantskih. V resnici, po mojem skromnem mnenju, nihče nima niti približnega pojma, kako in kdaj se bo tole uredilo na večini sprejemljiv način. Sodobni evangelisti že poganjajo korenine in vsaj poskušajo kovati vojne dobičke na podlagi svojih iskrenih blodenj, ali celo čistih izmišljotin.

Pretežni informacijski post je lahko zelo uspešno zdravilo akutnih težav v času izrednih razmer. Seveda je skoraj naša dolžnost, da se redno informiramo o trenutnem stanju in ukrepih, ki jih se jih moramo držati tudi sami. Ampak ne ves dan in pozno v noč! Za večino bo dovolj enkrat dnevno, za ostale še nekajkrat zraven. Vse ostalo gre vam v minus. Prekomerne skrbi, občutek brezizhodnosti in, to ni šala, posledično padec odpornosti vašega imunskega sistema.

Predlagam:

  • Upoštevanje in izvajanje vseh uradnih omejitev in priporočenih postopkov za ohranitev zdravja
  • Pretežni informacijski post
  • Prilagajanje trajnega izvajanja lastnih poklicnih dejavnosti v okviru novih omejitev  
  • Sproščanje, rekreacija in razvedrilo na okoliščinam primeren, prilagojen in inovativen način
  • Možne pozitivne posledice:
    • uvajanje izboljšav za boljše reševanje podobnih situacij v prihodnje
    • pojavljanje novih poslovnih in zaposlitvenih priložnosti
    • morda bo spremenjen način dela in življenja lahko prijaznejši do okolja
    • ponovno razvrščanje osebnih prioritet in ciljev v življenju
    • in še se bo našlo..

Na koncu pa moram, iz mentalno higienskih razlogov pripomniti, da ni povsem nemogoče, da se glede zgoraj napisanega, vsaj delno, ali v celoti motim. Ne bi bilo prvič. Zato je verjetno super ideja, da ne verjamete niti meni, niti komu drugemu, ki sploh ne bo hotel priznati, da je zmotljiv, ampak da tudi v teh časih razmišljate in se odločate s svojo glavo. 

tajnik PTD Crveni vrh

Mario Eterovič

 

Vabilo: ker se morda še nekaj časa ne bomo mogli družiti na Crvenem vrhu in vam bo ostajalo dovolj časa za druge reči, nam lahko vaša razmišljanja, še posebej v teh neobičajnih časih sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in če nam boste dovolili, bomo vaša besedila radi objavili na tej strani na način, kot je tale. Če želite ostati anonimni, nam je prav, čeprav je ravno zdaj ena fina priložnost, da ne skrivamo več lastnih mnenj. Še enkrat - napišite nam kaj, še posebej če ste optimist!