DRINKADRIA

drinkadriaMednarodni projekt DRINKADRIA raziskuje ozemeljsko ranljivost ter dolgoročne in kratkoročne metode za zaščito vodnih virov, s poudarkom na krajih, kjer imajo lahko negativni vplivi močnejše učinke.
Analiza čezmejne dobave: Projekt preučuje položaj čezmejnih oskrbovalnih z vodo in identificira vse možne ukrepe, namenjene optimizaciji sodelovanja med operaterji v sosednjih državah, ki poudarjajo vse mogoče vidike za zaščito njihovih vodnih sredstev. Shema je mišljena, kot dopolnitev dosedanjih tovrstnih študij o ranljivosti vodnih sistemov in izvedbo čezmejnih povezav.
Pilotni projekti: DRINKADRIA bo izvedla devet pilotnih projektov na različnih področjih s ciljem preizkusa prednosti in slabosti novo načrtovanih rešitev v raznolikih geografskih in kulturnih okoljih.
Uvajanje sprememb: Projekt razvija mreže sodelovanja med zainteresiranimi stranmi, spodbuja najboljše prakse, ki delujejo kot gonilna sila za razvoj sektorja in nakazujejo smernice za prihodnje delovanje vodnih sistemov.

V projektu, ki je večinsko sofinanciran iz EU fondov sodeluje vrsta podjetij in organizacij iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Srbije, Albanije in Grčije.
Med drugim sodeluje tudi Istarski vodovod, ki bo z vgraditvijo 344 kontrolnih vodomerjev z daljinskim odčitavanjem nadzoroval stanje omrežja in zaznaval morebitne poškodbe.

Več o projektu DRINKADRIA si preberite tukaj (angleščina).