Prijava

         Počitniško-turistično društvo Crveni vrh mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje s politiko zasebnosti in piškotkov Preberite več o tem.

Se strinjam

To spletno stran (“Stran”) upravlja Počitniško - Turistično društvo Crveni vrh, registrirano v Ljubljani.

Prosimo, da to politiko pred uporabo Strani skrbno preberete, saj pojasnjuje, kako bomo uporabljali osebne podatke in piškotke. Uporaba te Strani pomeni, da ste bili predhodno jasno in izčrpno obveščeni o upravljavcu podatkov in piškotkov kot tudi o namenu obdelave podatkov in da se s to politiko strinjate. 


1. Vrste obdelanih podatkov / povezave do drugih spletnih strani

Mi skrbimo za vašo zasebnost. Preko te Strani ne zbiramo in ne obdeluje nobenih osebnih podatkov, razen podatkov zbranih s pomočjo piškotkov kot je pojasnjeno v nadaljevanju te politike.

Ta Stran lahko vsebuje tudi povezave do drugih spletnih strani ali do spletnih strani socialnih medijev. Ob kliku na takšno povezavo do katere od drugih spletnih stran, se morate zavedati, da imajo te spletne strani lastne politike glede varovanja zasebnosti podatkov. Pred uporabo teh strani prosim preverite njihovo politiko varstva zasebnosti. Naša Stran ne sprejema nobene odgovornosti za spletne strani tretjih oseb.

2. Zbiranje in uporaba informacij

Za optimizacijo te Strani v smislu sistemske učinkovitosti, uporabnosti in zagotavljanja koristnih informacij spletni sistem  samodejno zbira in shranjuje informacije. Te vključujejo vaš naslov internetnega protokola (IP), vrsto brskalnika in jezikovno nastavitev, operacijski sistem, ponudnika internetnih storitev (ISP), in datum/čas obiska.

Beleženje osnovnih dostopnih informacij uporabnikov Strani je pomembno tudi zaradi varnosti delovanja, vsebine in  uporabnikov.

Če bomo podatke, ki niso osebni podatki, uporabili skupaj z osebnimi podatki, se bodo taki podatki obravnavali kot osebni podatki vse dokler bodo ostali združeni.

3. Uporaba piškotkov

Ta Stran, e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije lahko za optimizacijo naših storitev uporabljajo »piškotke«

Kaj je »piškotek«?

 »Piškotek« je majhna datoteka, običajno iz črk in številk, ki jo z našega spletnega strežnika pošljemo v datoteko piškotkov brskalnika na trdem disku vašega računalnika. Ta na primer naši spletni strani omogoča prepoznati uporabnikove naprave, ko se vzpostavi povezava med spletnim strežnikom in spletnim brskalnikom. Glavni namen piškotka je, da našemu spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku Strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe.

Kakšne piškotke uporablja ta Stran?

Stran lahko uporablja dve vrsti piškotkov:
Začasni piškotki: to so začasni piškotki, ki so shranjeni v datoteki piškotkov vašega brskalnika do konca vašega obiska brskalnika. Ti piškotki so obvezni za pravilno delovanje določenih aplikacij oziroma funkcionalnosti na tej Strani.
Trajni piškotki: trajne piškotke lahko uporabljamo za izboljšanje uporabniških izkušenj (npr. zagotavljanje optimizirane navigacije). Ti piškotki ostanejo v datoteki piškotkov vašega brskalnika daljše obdobje. To časovno obdobje je odvisno od izbire, ki jo opravite v nastavitvah vašega internetnega brskalnika. Trajni piškotki omogočajo, da se informacije prenesejo na spletni strežnik vsakič, ko nekdo obišče spletno stran. Trajni piškotki so prav tako poznani kot sledilni piškotki.

Za namen pokroviteljev in za optimizacijo naše komunikacije lahko Stran kot partnerje uporablja tretje osebe. Tretje osebe lahko uporabljajo piškotke za merjenje in prilagoditev vsebine.

Če imate kakšna vprašanja, pripombe in zahteve v zvezi s to politiko zasebnosti, nam pišite na .

 

Logo

 

podcrtano

droneDroni, oziroma brezpilotne letalne naprave so se pred kakšnim desetletjem začele pojavljati kot sodobni čudež, ki ga dokaj enostavno upravlja vsak in z njim napravi izvrstne posnetke iz zraka. To so bili romantični časi, ko teh elektronskih čmrljev še ni bilo veliko, saj so bili v začetku tudi dokaj dragi in bistveno manj zanesljivi, kot so danes, obenem pa zakonsko njihova uporaba še ni bila omejena. Kmalu so se začele pojavljati tudi storitve podjetij, ki so za različne namene profesionalno posnele dogodke iz zraka in celo neposredni televizijski prenosi so uporabljali sliko iz teh letečih kamer.

Potem pa je se je zgodilo konec leta 2015, da je profesionalni dron skoraj usodno zadel avstrijskega slalomista Marcela Hirscherja med slalomsko vožnjo za svetovni pokal in dal tudi širši javnosti praktičen primer, da so lahko te čudežne naprave tudi izredno nevarne. V tem času so pristojni v različnih državah že pripravljali zakonske okvire, predvsem pa omejitve za uporabo dronov, ki so danes določeni z evropsko direktivo, povzemajo pa jih zakoni in pravilniki v posamezni državi. Ob kategorijah, težah, namembnostih, licencah in podobno, je poseben problem tudi dejstvo, da je večina dronov opremljena s kamerami in posledično prelet drona nad zasebnim zemljiščem lahko pomeni nedovoljen vdor v zasebnost.

Na Hrvaškem letenje dronov ureja Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova. Poleg vseh podrobnosti, ki so navedene v tem pravilniku pa poudarimo le to, da je na Hrvaškem letenje dronov v naseljih in nad njimi prepovedano, strogo pa je prepovedano vsako snemanje iz zraka tudi izven naselij, razen v primerih, ko takšno snemanje odobri Državna geodetska uprava Republike Hrvaške. 

Stanje z droni tudi na Crvenem vrhu je na eni strani zakonsko popolnoma urejeno in izredno omejeno, v praksi pa ste nam nekateri sporočili, da se na vašem področju pojavljajo kar pogosto. Če vas prisotnost dronov moti in ste zaskrbljeni zaradi nevarnosti, ki jih predstavljajo, ali vdora v vašo zasebnost, ki jo predstavljajo kamere na dronih, lahko najprej poskusite opozoriti lastnika drona, da vas to moti in ali ima dovoljenje za let drona nad naseljem, za kar je verjetnost praktično nična. V primeru, da lepa beseda ne bo zalegla, pa poskusite zbrati dokaze o prepovedanih poletih dronov in jih v obliki prijave posredujte policiji.

Vsem ponosnim lastnikom sodobnih dronov pa najprej osebno priznanje avtorja tega zapisa, da razumem vaše navdušenje nad zmožnostmi teh naprav, saj sem se tudi sam odločal za nakup drona, vendar se na koncu ravno zaradi zelo strogih omejitev nisem odločil za to. V praksi bodo amaterski navdušenci poleg področij, kjer jim bodo ljudje kljub kršenju omejitev pogledali skozi prste, odrinjeni na nenaseljena in neurbanizirana področja, kjer morebitna izguba nadzora nad letalnikom ali strmoglavljenje v najslabšem primeru pomeni le materialno škodo na dronu, ne pa splošne nevarnosti. Po drugi strani pa se bo profesionalna raba dronov za snemanje, transport in ostale poslovne storitve ob pridobitvi posebnih dovoljenj in zagotavljanja zelo visoke stopnje varnosti v bistveno višjem cenovnem rangu zagotovo v prihodnje še zelo razvijala in širila. 

Zato prosimo vse lastnike dronov na Crvenem vrhu, da ne uporabljajo brezpilotnih letalnikov v naselju in da v največji meri poskrbijo za varnost svojega početja. Še posebej pa vam priporočamo, da brezpogojno upoštevate mnenje posameznikov, če vas opozorijo, da jih vaš dron moti in da se čutijo ogrožene, če vaš dron leti blizu njih. 

Hvala!