Glas Istre nas spet ne mara..

Anonimni virRes škoda, da si ni avtorica prispevka v Glasu Istre z naslovom "Neverjetna arogan na severozahodu Istre", vzela še nekaj časa in bi namesto članka, ki sicer vsebuje nekaj resnic, ostalo pa je, bodimo prizanesljivi, vsaj krepko pretiravanje, objavila članek, ki bi bil bližje resničnemu stanju. Je pa tole izredno hitra reinkarnacija že videnega izpred dobre polovice leta. Podoben članek z naslovom "Kar dva kilometra obale v Umagu so Slovenci zasedli z luksuznimi vilami in nezakonitimi zasebnimi prehodi do morja", je bil objavljen 16. maja letos, vendar je takrat članek obtoževal Slovence podobnih nečednosti na celotni obali, ki spada pod Mesto Umag, sedaj pa samo pod Crvenim vrhom. Takrat se je Glas Istre vsaj deloma opravičil za nekatere netočne navedbe v prispevku dva dni kasneje. Vir informacij najnovejšega članka naj bi bil anonimni stanovalec Crvenega vrha. Prav. 

Dva poudarka, ki sta nas najbolj zmotila:

Članek: "Anonimni vir pravi, da že od leta 1995 ni napravljena javna razsvetljava."

No, zato verjetno niso krivi lastniki. Podrobni urbanistični načrti za počitniška naselja pod Crvenim vrhom niso bili nikoli napravljeni in po informacijah, ki smo jih dobili od pristojnih na Mestu Umag, zaenkrat še niso v načrtu. Čeprav jih mi že leta spodbujamo in prosimo, naj jih pripravijo. Del podrobnega načrta bi bila tudi javna razsvetljava, za katero se že več let zavzema Počitniško - turistično društvo Crveni vrh.

Članek: "Vsi nezakonito širijo svoja dvorišča, da imajo več prostora. Celotna obala je označena z njihovimi hišnimi številkami." 

Tole delno drži. Marsikdo se je malo razširil na 'nikogaršnje' ozemlje. Ne pa vsi! Kot vedo predvsem lastniki na področju Laura vzhod, je neredko cesta tudi na zasebnih parcelah. Zagotovo drži, da je tudi zaradi samovoljne širitve zasebnih parcel kakšna cesta ožja, kot bi lahko bila. Društvo se zavzema, da se tu naredi red. Kar pa se tiče trditve, da je celotna obala označena s hišnimi številkami tistih, ki so zgradili pomole, je to seveda del tistega krepkega pretiravanja, ki sem ga omenil v uvodu. Je pa res, da si na ta način nihče ne bi smel lastiti obale. Drži tudi to, da tudi do nas pridejo informacije o tem, da posamezniki podijo druge ljudi s 'svojih' pomolov. Ni prav! Obala je javna površina, ki ni v lasti posameznikov. Potem pa v članku avtorica v maniri akcijskega filma namiguje, da se menda poleti odvijajo pravi boji za mesto na plaži. O žrtvah članek ne poroča..

Pod črto.

Škoda, ker anonimni stanovalec Crvenega vrha spodbuja lokalni medij, da o problematiki Crvenega vrha obvešča javnost pristransko. Kaj je nesrečno anonimno dušo pahnilo čez rob, da si je sredi meglene jeseni, ko lahko na prste ene roke prešteješ trenutne aktivne prebivalce Crvenega vrha, tako usodno vzel k srcu, da ga je v najboljšem primeru pred več meseci nekdo neupravičeno odgnal, ali v žaru nepopustljive borbe do zadnje kaplje samo poskusil odgnati iz enega od podpisanih pomolov, da je na višku zapovedane koronske izoliranosti izkašljal glasnikom javne besede nepopravljivo krivico, ki mu je bila prizadejana? Problematika urejanja počitniških naselij je bistveno bolj zapletena od nedopustnega početja, da nekdo na pomol napiše svojo hišno številko. Če bi želeli vsaj približno orisati zapletenost zatečenega stanja, bi se morali soočiti s kombinacijo neobstoječega podrobnega urbanističnega načrta, ki določa dolžnosti in pravice upravljanja in uporabe javnih površin, aktivnega in stalnega komunalnega in prometnega redarskega in inšpekcijskega nadzora, ter odpravljanje nepravilnosti. Društvo in večina članov si želi urejenega naselja. Tudi plaže in dostopov do nje. 

Celoten članek na spletni strani Glas Istre si lahko preberete tukaj.