Prijava

         Počitniško-turistično društvo Crveni vrh mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje s politiko zasebnosti in piškotkov Preberite več o tem.

Se strinjam

To spletno stran (“Stran”) upravlja Počitniško - Turistično društvo Crveni vrh, registrirano v Ljubljani.

Prosimo, da to politiko pred uporabo Strani skrbno preberete, saj pojasnjuje, kako bomo uporabljali osebne podatke in piškotke. Uporaba te Strani pomeni, da ste bili predhodno jasno in izčrpno obveščeni o upravljavcu podatkov in piškotkov kot tudi o namenu obdelave podatkov in da se s to politiko strinjate. 


1. Vrste obdelanih podatkov / povezave do drugih spletnih strani

Mi skrbimo za vašo zasebnost. Preko te Strani ne zbiramo in ne obdeluje nobenih osebnih podatkov, razen podatkov zbranih s pomočjo piškotkov kot je pojasnjeno v nadaljevanju te politike.

Ta Stran lahko vsebuje tudi povezave do drugih spletnih strani ali do spletnih strani socialnih medijev. Ob kliku na takšno povezavo do katere od drugih spletnih stran, se morate zavedati, da imajo te spletne strani lastne politike glede varovanja zasebnosti podatkov. Pred uporabo teh strani prosim preverite njihovo politiko varstva zasebnosti. Naša Stran ne sprejema nobene odgovornosti za spletne strani tretjih oseb.

2. Zbiranje in uporaba informacij

Za optimizacijo te Strani v smislu sistemske učinkovitosti, uporabnosti in zagotavljanja koristnih informacij spletni sistem  samodejno zbira in shranjuje informacije. Te vključujejo vaš naslov internetnega protokola (IP), vrsto brskalnika in jezikovno nastavitev, operacijski sistem, ponudnika internetnih storitev (ISP), in datum/čas obiska.

Beleženje osnovnih dostopnih informacij uporabnikov Strani je pomembno tudi zaradi varnosti delovanja, vsebine in  uporabnikov.

Če bomo podatke, ki niso osebni podatki, uporabili skupaj z osebnimi podatki, se bodo taki podatki obravnavali kot osebni podatki vse dokler bodo ostali združeni.

3. Uporaba piškotkov

Ta Stran, e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije lahko za optimizacijo naših storitev uporabljajo »piškotke«

Kaj je »piškotek«?

 »Piškotek« je majhna datoteka, običajno iz črk in številk, ki jo z našega spletnega strežnika pošljemo v datoteko piškotkov brskalnika na trdem disku vašega računalnika. Ta na primer naši spletni strani omogoča prepoznati uporabnikove naprave, ko se vzpostavi povezava med spletnim strežnikom in spletnim brskalnikom. Glavni namen piškotka je, da našemu spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku Strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe.

Kakšne piškotke uporablja ta Stran?

Stran lahko uporablja dve vrsti piškotkov:
Začasni piškotki: to so začasni piškotki, ki so shranjeni v datoteki piškotkov vašega brskalnika do konca vašega obiska brskalnika. Ti piškotki so obvezni za pravilno delovanje določenih aplikacij oziroma funkcionalnosti na tej Strani.
Trajni piškotki: trajne piškotke lahko uporabljamo za izboljšanje uporabniških izkušenj (npr. zagotavljanje optimizirane navigacije). Ti piškotki ostanejo v datoteki piškotkov vašega brskalnika daljše obdobje. To časovno obdobje je odvisno od izbire, ki jo opravite v nastavitvah vašega internetnega brskalnika. Trajni piškotki omogočajo, da se informacije prenesejo na spletni strežnik vsakič, ko nekdo obišče spletno stran. Trajni piškotki so prav tako poznani kot sledilni piškotki.

Za namen pokroviteljev in za optimizacijo naše komunikacije lahko Stran kot partnerje uporablja tretje osebe. Tretje osebe lahko uporabljajo piškotke za merjenje in prilagoditev vsebine.

Če imate kakšna vprašanja, pripombe in zahteve v zvezi s to politiko zasebnosti, nam pišite na .

 

Logo

 

podcrtano

Otvoreno hrt 4 5 21Če je epidemiološko stanje v regiji vsaj podobno kot pred letom dni, pa so se postopki, potovanja in pogoji nastanitve v letu dni zelo spremenili. Omenimo samo cepljenje, hitre teste in pogoji za tiste, ki so covid preboleli. V primerjavi z lanskim letom so se spremenila pravila potovanj, druženja in tudi dopustovanja, ki pa se poleg tega razlikujejo še od države do države in se ves čas spreminjajo. Predvsem države, ki so največje turistične destinacije, med temi je tudi Hrvaška, poskušajo svojim gostom olajšati premagovanje novodobnih birokratskih ovir in jim hkrati zagotoviti varnost, saj je prav ta ena najpomembnejših sestavin pravih poletnih oddihov. In pri tem se izdatno zatika že pred začetkom. Kljub temu, da se je cepljenje začelo tam okoli novega leta, število novih okužb v valovih še vedno vztraja precej visoko. Države znotraj EU se ne uspejo dogovoriti za enotna pravila, vzrok za to je lahko tudi v tem, da bi vse države rade privabile čim več turistov iz drugih držav, obenem pa domače zadržale doma. Kompliciranje s pravili bo imelo več negativnih učinkov, vse od odpovedi rezervacij, do gneče na mejnih prehodih.

Že minuli vikend pa je pokazal, kaj se v teh časih absolutno ne bi smelo dogajati. Ob koncu prvomajskih počitnic so nekateri, kot jim narekujejo trenutna pravila, v Umagu opravili in plačali PCR test, vendar potrdila o rezultatu niso dobili in znašli so se v situaciji, ko so morali na pot domov, a hkrati niso imeli ustreznih dokumentov za prestop meje - ne po svoji krivdi. Zagato je rešil vsak po svoje, vsekakor pa mora tudi Hrvaška zagotoviti sistem, ki bo zanesljivo in robustno deloval tudi v času, ko bo turistov veliko več, kot sedaj.

O vsem tem so sinoči govorili najpomembnejši predstavniki hrvaškega turizma tudi v oddaji 'Otvoreno' na hrvaški televiziji:

Ministrica za turizem Nikolina Brnjac je povedala, da so se priprave na to sezono začele konec lanskega leta. Pravi, da je optimistična, a previdna.

- Izdelali smo oznako "Safe stay", to so naši epidemiološki standardi in ukrepi, ki jasno sporočajo, da se vsi epidemiološki ukrepi spoštujejo in če ima objekt to oznako, je gost tam na varnem. Začeli smo s cepljenjem turističnih delavcev, imamo odličen odziv. Cepivo prihaja, kar pomeni, da se upošteva turistični sektor in kar je najpomembneje, vsi se zavedajo, da se turistični sektor cepi. Kot vlada smo za nakup antigenskih testov pripravili več kot 20 milijonov kun, z regijskimi turističnimi skupnostmi in sedežem pa smo se dogovorili, kje bodo točke, torej kje bodo lahko turisti testirani po vrnitvi na cilj. Pripravili smo tudi kampanjo za blagovno znamko, ki bo predvajana na naših oddajnih trgih. Danes smo začeli kampanjo za odkrivanje podeželske Hrvaške, ki je pomemben segment za domače turiste, je dejal Brnjac in dodal, da so od začetka aprila določena pravila o tem, kdo sme vstopiti na Hrvaško, in bo 300-400 točk za preizkušanje turistov.

- Vstopijo lahko tisti, ki so bili cepljeni, ki so ozdraveli in tisti, ki imajo negativni test. To je rezultat novih linij, ki prihajajo v Republiko Hrvaško. Tudi letos bo uporabljen sistem "Vstopi na Hrvaško", ki je olajšal prehod na meji, turisti pa so ga pohvalili, ker je šlo za hiter vstop v državo, je dejal Brnjac.

Dodal je, da bi morali do sredine junija sprejeti zeleno digitalno potrdilo, s pomočjo katerega bo znano, kdaj in pod kakšnimi pogoji se lahko turist vrne v svojo državo.

Direktor Hrvaške turistične zveze Veljko Ostojić pravi, da je do začetka sezone še 25 dni, epidemiološke razmere pa bodo zanjo ključne.

- Mislim, da je ničelna točka te sezone vprašanje epidemioloških razmer, biti ali ne biti za hrvaški turizem je sprejemljiva epidemiološka situacija v državi. Trenutno je najboljše orodje, s katerim lahko to dosežemo, cepljenje. Za cepljenje imamo približno 100.000 zaposlenih v turizmu, do začetka sezone pa imamo 25 dni časa. V povprečju moramo dnevno cepiti 4000 ljudi, ki se ukvarjajo s turizmom. Vsak dan zaostanka bo privedel do krajše sezone in tega si nihče ne želi, je dejal Ostojić in dodal, da je pri preizkušanju točk za turiste, ki se vračajo v svoje države, prostor za izboljšave.

- Za uradnike bo to zagotovo velik izziv. Zagotoviti moramo, da na mejah ne bo večjih zastojev. Vsak dan moramo z vsemi ustreznimi podatki komunicirati bolje kot lani z vsemi relevantnimi podatki z jasnimi sporočili, kako priti na Hrvaško, kaj jih čaka na Hrvaškem in kaj storiti, če se gostom v nesreči kaj zgodi, je dejal Ostojič.

Nekaterih napak iz lanskega leta se ne sme ponoviti, je dejal Ostojić.

- Pozorno moramo spremljati, kateri epidemiološki ukrepi veljajo v najpomembnejših državah, iz katerih prihajajo gosti in režimi vrnitve v matične države, in v skladu s tem sprejeti naše ključne odločitve. Če bomo to storili in uredili epidemiološke razmere v državi, se za sezono ne bo bati. Zavedamo se, da predsezone ne bo, vendar sem glede glavne sezone in po sezoni zelo optimističen. Če je režim tak, da morajo po vrnitvi v državo iti v karanteno, od te sezone ne bo nič. Nimamo pravice pričakovati, da bo kdo drug poskrbel za turistično sezono, če mi ne bomo poskrbeli zanjo. Sezona bo, če bodo epidemiološke razmere dobre, je dejal Ostojić.

Na vprašanje, kakšno sezono pričakuje, je odgovoril, da bo boljša kot lani, a vseeno slabša kot leta 2019.

Luka Šangulin, namestnik predsednika Združenja ponudnikov storitev nastanitve čolnov - listine HGK, je opozoril, da navtični delavci še niso cepljeni, sezona pa se je zanje že začela.

- Naše glavno tekmovanje v Grčiji že dolgo oglašuje veliko stopnjo cepljenja na otokih. Naročili so nam, naj se poskušamo organizirati lokalno, kar je težko. Težko je cepiti zaposlene naenkrat, kaj če se pojavijo neželeni učinki. Na srečo se stranke počutijo varne, vendar mislim, da lahko naredimo še veliko več in bolje, je dejal Šangulin in dodal, da Madžarska, Poljska, Slovaška in Češka republika veliko obetajo, vendar bo manj ljudi iz Nemčije in Avstrije, ker imajo težave z po potovanju vrnili v svoje države.

- Večina gostov si ne more privoščiti, da bi po tednu dni ostali na počitnicah še doma. Oznaka "Varno bivanje" mora biti zavezujoča, od nas je odvisno, kako dolgo bo trajala ta sezona. Lani se je sezona hitro končala, letos tega ne smemo dovoliti, je dejal Šangulin in dodal, da verjame, da se bomo leta 2022 vrnili na raven 2019.

Direktorica zagrebške turistične organizacije Martina Bienenfeld je dejala, da so napovedi družbe Ryanair spodbudne, kar pomeni, da je Zagreb pomembna destinacija za oddih.

Dodala je, da so v Zagrebu od začetka leta zaprli 60 enot zasebne nastanitve, odprli pa tudi 30 novih. Od 72 hotelov v najuspešnejšem zagrebškem letu 2019 danes deluje 69 hotelov.

- Prejšnji mesec smo imeli izjemno dobro sliko glede na razmere, k temu pa so prispevali športni dogodki, WRC, svetovni veslaški pokal ... Veliki športni dogodki postavljajo Zagreb kot zanimivo destinacijo, ne glede na to, da trenutno ni gledalcev , je dejal Bienenfeld.

Vodja Hrvaške zveze za podeželski turizem Aleksandra Kuratko Pani je spregovorila o tem, kako je območje podeželske Hrvaške pozimi in zgodaj spomladi bolj prizadela pandemija. Kljub temu se beleži turistična rast.

- Poleg cepljenja, ki ga na celini še nimamo, vsekakor apeliramo na odgovornost posameznikov, ki nas obiščejo. Poskušamo se držati vseh epidemioloških ukrepov, doslej smo imeli pozitivne izkušnje. Občani so prepoznali hrvaško vas, ambient, zdravo hrano, bivanje v naravi, obiske narodnih parkov. To je nov trend, ki nas resnično osrečuje, pravi Kuratko Pani.

Nova kampanja želi poslati sporočilo, da je podeželska Hrvaška neraziskana destinacija za tuje in predvsem domače goste