Je vaš vikend pripravljen na zimo?

zmrznjen vodni ventilDo koledarske zime je še dva tedna, prva resna zimska ohladitev pa je napovedana že za konec tega tedna. Mrzlo vreme naj bi potem vztrajalo še ves prihodnji teden in sedaj je res zadnji trenutek, ko lahko svoj počitniški dom pravočasno pripravite na morebitne temperature pod lediščem. Tokrat naj ob morju še ne bi šlo po ničlo, a muhasto vreme se pogosto ne drži vremenskih napovedi, zato..

Poleg jesenskega pospravljanja okoli hiše je najbolj pomembno, da pred morebitnim resnim mrazom poskrbite, da ne bi prišlo do poškodb v vodovodni napeljavi, če pa bi v tem času že počila kakšna cev, pa moramo preprečiti iztekanje vode.

Posledice poškodb hišne vodovodne napeljave so precej neprijetne, od poplave do ogromnih računov za porabljeno vodo, ali pa vsaj stroškov popravil. Da bi se izognili takšnim težavam, vam svetujemo:

  • zapirajte glavni ventil za števcem, ko odhajate domov. Do števca je za omrežje odgovorno podjetje Istarski vodovod in tudi morebitne poškodbe pred števcem in iztekanje vode ne bosta šla na vaš račun
  • v hladnih mesecih, ko se zunanja temperatura lahko spusti pod ledišče in bi lahko prišlo do poškodbe napeljave zaradi zmrzovanja vode v ceveh, iztočite vodo iz cevi v hišni napeljavi. Cevi in ventile lahko še dodatno zaščitite z ovijanjem v toplotno izolativne materiale, cunje, folije in podobno.
  • tu in tam preverite, ali vaša napeljava od števca naprej tesni. Postopek je enostaven: ventil pri števcu (pred in za števcem) naj bo odprt, vse pipe in drugi porabniki vode (kotlički za wc, pomivalni stroj, pralni stroj..) pa naj bodo zaprti, oziroma izklopljeni. Poglejte števec za vodo (uro), na kateri se ne sme nič premikati. Vsak premik namreč kaže trenutno porabo, ki je v primeru izklopljenih porabnikov ne bi smelo biti. Če se vseeno kaj premika, najprej pomislite, če morda vaš kotliček v wc-ju ne tesni in 'malo teče', ali je netesnenje pri kakšnem drugem porabniku lahko vzrok za premike na števcu. Če ste prepričani, da voda ne uhaja na nobenem porabniku, je najverjetneje, da je težava v napeljavi, nekje od števca do porabnikov. V tem primeru seveda čim prej pokličite vodovodarja, ki bo ugotovil, kje je napaka in vam jo tudi odpravil.