jesen 2023Osvežitev zadnjih dni je poleg skrbi in nevšečnosti predvsem zaradi izdatnih padavin je prinesla tudi prvi vonj po jeseni. Seveda upamo, da sta pred nami še vsaj dva vremensko prijazna meseca, ko ni več prevroče, niti ni prehladno, še bolj pa je pomembna izvedba načrtovanih dejavnosti pri urejanju naselja:

V prvi vrsti imamo v mislih nadaljevanje gradnje kanalizacije, ki se lahko začne po 15. septembru, v praksi v najboljšem primeru nekaj dni kasneje, vsaj do začetka oktobra. V zaključku spomladanskih del je izvajalcem močno zmanjkovalo zaleta in če malo pretiravamo, lahko mirno rečemo, da so v zadnjih mesecih pred turistično sezono le še pospravljali za seboj in večinoma vsaj za silo lastnikom omogočili dostop do lastnih objektov. Upamo, da se to spomladansko mrtvilo ne bo preneslo tudi v jesen. Po načrtu naj bi namreč izgradnjo kanalizacije končali že prihodnje leto, kar pa se zdi vse manj izvedljivo, še posebej zato, ker izvajalce čaka še veliko zahtevnih del. Od treh črpališč sta dve začeti, pri tretjem, pod bivšim Delfinom na Rivi se dela še niso začela. Čez prst lahko ocenimo, da je precej del opravljenih na področju Laure vzhod, zgornjem delu Laure zahod, medtem ko so se izvajalci precej neuspešno trudili na spodnjem delu Rive zahod, malo pa so se, bolj za vzorec lotili tudi zahodnega dela Rive vzhod. Črpališča skoraj v celoti, srednji in spodnji del Laure zahod in večina Rive je še pred izvajalci. Na znatnem delu še nezgrajene kanalizacije bo dostop z mehanizacijo zelo otežen, zato ne moremo pričakovati, da bodo napredovali zelo hitro. 

Druga točka v trenutnem projektu posodobitve naselja je obnova in širitev vodovodnega omrežja, ki poteka vzporedno z gradnjo kanalizacije. Pred časom smo se zavzemali predvsem zato, da se v času gradnje uredijo obstoječi vodovodni priključki tako, da bo vsak imel števec in glavni ventil na svoji parceli. V zvezi s tem je društvo objavilo poziv, zbralo podatke vseh, ki so zahtevali premestitev priključka in spisek pravočasno posredovalo Istarskemu vodovodu. Letos spomladi pa so se na vodovodu očitno odločili, da bodo zahtevali spremembo, oziroma poenotenje vseh priključkov, ki morajo biti nadzemni, v posebni vodovodni omarici, postavljeni na rob parcele, kjer je vsak vodomerni števec dostopen delavcem vodovoda. Nekateri so že dobili obvestila vodovoda, praviloma v poštni nabiralnik na vikendu, nekateri pa ga bodo verjetno v naslednjih mesecih. Pomembno je, da pokličete na telefonsko število, ki je v obvestilu in se z njihovim referentom dogovorite za sestanek pri vas na vikendu, kjer se potem dogovorite o podrobnostih.

Z jutrišnjim dnem z obhodi spet začenja čuvaj, Upravni odbor pa bo imel naslednji sestanek predvidoma v začetku oktobra. Tudi zato je sedaj je pravi čas za vaša vprašanja in predloge, ki nam jih prosim pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..