Koronavirus in živali - miti in resnice

koronavirus pri zivalihV poplavi informacij o koronavirusu in vsakodnevnem zasuvanju z različnimi statistikami, grafi in črnimi bilancami se posameznik hitro izgubi.

Med lastniki živali pa se je pojavil tudi strah o možnosti prenosa virusa z živali na človeka in obratno. Panika je zavladala še posebe po tem, ko se je na spletu pojavil članek, da je lastnica, ki je bila pozitivna na COVID-19, v Belgiji okužila svojo mačko.

Pa razjasnimo nekaj stvari:

Koronavirus je že dolgo poznan virus, bolje rečeno, družina virusov, ki se pri različnih živalih pojavlja v različnih oblikah. Na primer, pri teličkih povzroča drisko, pri prašičih obolenja dihal, pri mačkah pa je poznan kot mačji infekcijski peritonitis, oziroma FIP.

FIP je za mačke lahko zelo nevarna in celo smrtna bolezen. Kaže se v večih oblikah; lahko kot dolgotrajna driska, žival ima lahko težave z dihanjem, živčne znake ali spremembe na koži ipd. Vendar mačji koronavirus za človeka ni nevaren. Koronavirus pri mačkah ali pa tisti pri teletih itd. je namreč drugačnega tipa koronavirusa, kot je COVID-19.

Kaj pa obratno?

Najprej se moramo zavedati, da potrebujemo za kredibilno informacijo o možnosti prenosa okužbe dovolj velik vzorec testirane populacije, poleg tega pa morajo biti taki članki tudi strokovno ovrednoteni, t.i. “peer reviewed”.

Na vprašanje o možnosti prenosa s človeka na domače živali je bila v Hong Kongu opravljena raziskava. Znanstveniki so ugotovili, da se mačke potencialno lahko okužijo s COVID-19, prav tako se lahko nalezejo ena od druge. Pri psih pa je po drugi strani tovrstna okužba skoraj nična. Vendar je bila raziskava opravljena na tako malem vzorcu, da jo je nemogoče posploševati. Dalje, vse živali v poskusu so bile umetno namensko podvržene visokim dozam virusa, s kakršnimi bi se v naravi težko srečale. Prav tako nobena od umetno okuženih živali ni kazala nobenih bolezenskih simptomov.

V primeru mačke, ali bolje rečeno, lastnice iz Belgije, pa se v strokovnih krogih pojavlja veliko vprašanj in dvomov. Ker je lastnica, ki je bila pozitivna na COVID-19, sama vzorčila svojo mačko, je najverjetneje prišlo do kontaminacije testa. Prav tako je možno, da COVID-19, virus, ki trenutno povzroča epidemijo pri ljudeh, na testu navzkrižno reagira z mačjim koronavirusom.

Zato je pomembno, da ne mečemo vseh virusov, čeprav se imenujejo koronavirus, v isti koš. Še bolj kot to pa je pomembno, da smo kritični do informacij, ki nam jih servirajo laični mediji, in smo odgovorni skrbniki naših živali. V strahu za lastno zdravje je namreč že preveč živali nesrečno končalo, tako v Italiji, Španiji kot na Kitajskem.

Potrebujete individualen Vet Nasvet? KLIK za več informacij.

Vir: ekodomek.si