Motnje pri sprejemu TV programov

daljinec tvV zadnjem času spet dobivamo informacije o motnjah sprejema hrvaških in slovenskih televizijskih programov. Ob uvedbi novega TV sistema v letu 2010, ko so bili pred koncem leta dokončno ugasnjeni vsi analogni tv oddajniki smo poleg

uvajanja tehničnih sprememb pri sprejemu programov zaznali kar nekaj motenj sprejema na področju Crvenega vrha. Vendar so se težave hitro umirile in lahko rečemo, da se še komaj spominjamo sneženih in migetajočih slik na naših sprejemnikih.

Težave, ki se spet pojavljajo pri sprejemu v zadnjem času so posledica neurejenega stanja v Italiji, ki je med drugim znana tudi po tem, da ima precej veliko in stalno zmešnjavo pri dodeljevanju televizijskih frekvenc in upoštevanju meddržavnih dogovorov na tem področju. Obenem so se ob menjavi televizijskih sistemov po vseh evropskih državah spremenili tudi predpisi, ki pa so menda na veselje tistih, ki jih veseli ribarjenje v kalnem, dokaj luknjasti, v praksi pa pomenijo težave za uporabnike.

Kaj lahko storite?

Ponavadi pomaga kakovostna sprejemna antena, ki je dovolj natančno usmerjena proti oddajniku, s katerega sprejemate signal in tako zmanjšate motnje predvsem nepregledne množice zasebnih italijanskih programov. Dokončna rešitev je seveda v jasnih predpisih in učinkovitem nadzoru. Do takrat pa veliko potrpljenja, nekaj sreče in dober sprejem!