Največja igra na srečo

ruletaSaj vem, da smo vsi, ki nam je še pred poletjem dišala hrvaška obala navijali za to, da vsaj za tiste, ki zaradi lastnine onstran meje in škode, ki se je, ali bi se lahko zgodila zaradi naše odsotnosti, vendarle naredijo previdno in postopno izjemo in smo pripravljeni biti ekstra pridni in samoizolativni. Toda tole se z bolj pogubno, kot pogumno. Tudi zaradi gneče, ki se je takoj začela povečevati pri izstopu iz Slovenije na Hrvaško in je že sama po sebi tvegana zaradi neizogibnega 'druženja' čakajočih na meji, pa se zdi, da je še bolj vprašljiva odločitev splošnega odpiranja slovenskih meja za EU državljane, kar trenutno itak pomeni, da je to odpiranje meja za praktično vse, ki si ta hip želijo k nam, ali mimo nas kam drugam, saj letalski promet, ki bi lahko dostavil potnike iz tretjih držav, po uradnem odprtju v resnici še ni pretegnil uspavanih letalskih kril.

Tale virus je očitno tudi za strokovnjake še vedno en velik misterij. Po opravljeni raziskavi o razširjenosti virusa med naključno izbranimi prebivalci Slovenije se je izkazalo, da naj bi bilo okuženih približno 3% ljudi, kar je tam nekje okoli 60 tisoč posameznikov, od katerih ogromna večina ni imela nikakršnih, ali pa vsaj ne omembe vrednih simptomov bolezni, kaj šele, da bi bili zaradi okužbe resneje ogroženi..!? V resnici vemo zelo malo, ampak bolj previdni bodo rekli, da je vsaj dokler ne izvemo kaj več, največja previdnost edina pravilna pot, medtem ko bodo tisti bolj 'pogumni' seveda bolj zagovarjali ukinitev vseh omejitev. Čeprav nas odločevalci še vedno presenečajo z nočnimi prebliski in takšnimi spremembami, da je na koncu čudno, da zjutraj sonce sploh še vzide, si moramo priznati, da nimajo lahkega dela.

Črno - humorna variacija na temo aktualne sprostitve vseh migracij je, da se je kljub gneči na mejnih prehodih potrebno čim prej postaviti v vrsto in počakati tistih nekaj ur, ker tole ne bo trajalo dolgo. Upanje ostaja. Da vse tole ne bo sprožilo kakšen nepredstavljiv cunami, ki bi se ga bilo ob drugačnem obnašanju možno vsaj večinoma izogniti. Če je tole igra na srečo, je Slovenija stavila vse, zato nasvet, naj se vsak trdno prime za preizkušene oprimke, ker ni čisto gotovo, da ne bo še krepko treslo in rukalo, preden se bo tole resnično umirilo.