Nasvet: vpis imena pri zahtevku za dedovanje

zakonodajaSodni postopki dedovanja so se po vstopu Slovenije in Hrvaške v EU poenotili in do neke mere tudi poenostavili, a še vedno pri posameznih primerih prihaja do zapletov in tudi dodatnih nepotrebnih stroškov zaradi nekaterih na prvi pogled nepomembnih podrobnosti, ki bi se jim zlahka izognili. Na enega nas je prija opozoril gospod Andrija Alaber. Namreč; zaradi različnih razlogov je včasih lastnik nepremičnine v zemljiško knjigo zapisan z nekoliko drugačnim imenom, kot je njegovo uradno ime zapisano na osebnih dokumentih. Včasih gre morda le za črko, ali za drugačno obliko enakega imena. Ne glede na vzrok, bodo v postopku uradniki zahtevali dodatno notarsko potrdilo, ki ni poceni, če bo ime osebe, po kateri se deduje, na evro obrazcu za zapuščinski postopek na Hrvaškem drugačno, kot je zapisano v zemljiški knjigi.

Rešitev je preprosta.  Podatek o osebi, po kateri se deduje in je njeno ime v zemljiški knjigi zapisano drugače, kot na osebnih dokumentih, je v obrazec potrebno vpisati: '..umrli <--Ime in priimek-->, ki je v zemljiški knjigi zabeležen kot <--Ime in priimek--> ..' V tem primeru bo šla razlika v zapisih skozi gladko, brez dodatnih poti do notarja in dodatnih stroškov.

Če imate v zvezi z zapuščinskim postopkom na Hrvaškem še kakšna vprašanja, ali potrebujete pomoč, pa lahko pokličete gospoda Alaberja na +386 31 591 744.