Pacienti s področja Umaga po nujno medicinsko pomoč v Izolo

Bolnica Izola vhod»Načrt je bil, da preko tega projekta pokrijemo območje Umaga, Poreča in Buzeta, vendar smo se osredotočili izključno na Umag in Buje, saj sta ti mesti najbolj ranljivi. Naš cilj je, da projekt zaživi in se vključi v Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje, da bi se lahko bolniki zdravili Izoli tudi po zaključku projekta«, je dejala dr. Gordana Antić, namestnica direktorja oddelka za urgentne medicine Istrske županije
Skoraj 600 nujnih zdravstvenih primerov iz območja Umaga in Buj ne bo več potrebovalo uro in deset minut za pot do Pule ali Reke, da bi dobili ustrezno zdravniško pomoč, ampak bo dovolj vožnja do bolnišnice v Izoli. To bo znatno skrajšalo čas pacientovega zdravljenja, saj potrebujejo do slovenske bolnišnice samo deset minut. Seveda, ko je človekovo življenje ogroženo, je vsaka sekunda pomembna.
Takšna reorganizacija, ki je vključevala Zavod za urgentno medicino Istrske županije, je rezultat čezmejnega projekta Interreg - Slovenija Hrvaška, ki traja dve leti in se začne v začetku septembra. Ob dejstvu, da je hitra zdravniška pomoč in ustrezna hospitalizacija usodno pomembna v primerih življenjske ogroženosti, namestnica direktorja istrskega Zavoda za urgentno medicino dr. Gordana Antić potrjuje, da bodo v Slovenijo pošiljali bolnike, ki so doživeli srčni infarkt ali možgansko kap. Vsako leto imajo Umagu približno 200 takšnih slučajev, ki jih bodo sedaj pošiljali v Izolo. Tuji državljani, ki prebivajo na območju Umaga, že sedaj po nujno medicinsko pomoč odhajajo v Slovenijo, vendar morajo te storitve plačati sami, pravi dr. Antić.
Poudarja, da so projekt vključeni Splošna bolnišnica Pula, bolnišnica v Izoli, lokalni zdravstveni dom, pridruženi partnerji, Ministrstvo za zdravje, Istrska županija in Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje. Kot vemo, slovenski partner načrtuje izgradnjo heliodroma, organizirani pa bodo različni tečaji in mednarodno usposabljanje zdravnikov, medicinskih tehnikov in voznikov.
»Pripravljeni smo, zdaj pa čakamo na Izolo in na prvi skupni sestanek, da ugotovimo, za koliko bolnikov lahko poskrbijo. Prvi delovni sestanki so načrtovani za konec avgusta, vsekakor pa se mora vse to začeti letos«, pravi dr. Antić. Povedala je, da bodo kot del projekta kupili sodobno opremljeno vozilo za nujno medicinsko pomoč, ki ga bo uporabljal Istrski inštitut za nujno medicino.