Po mačje v poletje

SVSPZadnji vikend v juniju smo Crveni Vrh obiskali veterinarji, člani zavoda SVSP ('Slovenian Vets for Stray Pets', prevod: 'Skupina veterinarjev sterilizira potepuhe'). In ko gremo veterinarji na morje, seveda najprej zagledamo mačke (potepuške), šele nato morje. Tako smo veterinarsko pregledali in oskrbeli 12 mačk mačkonov ter jim nanesli sredstva proti notranjim in zunanjim zajedavcem. Živali so večinoma v zadovoljivem zdravstvenem stanju z nekaterimi izjemami.
Ena takih je bil mačji vojni veteran, vsaj po izgledu sodeč. Na sprednjih tačkah je imel sledove nedavnih mačjih bojev, popolnoma zagnojene in otekle. Namreč, predvsem nekastrirani mačji samci, se zaradi teritorialnih in »svatbenih« vzgibov med seboj dodobra zdelajo. Na tak način pa se lahko prenašajo tudi zelo nadležne in dostikrat usodne mačje bolezni, kot je npr. mačji AIDS (FIV) ali mačja levkoza (FeLV). Rane smo mu oskrbeli in mu dali dolgo delujoči antibiotik.
Skoraj vse tretirane živali so imele tudi ušesne garje. Garje so zelo nalezljiva (človek se ne more okužiti, je lahko zgolj prenašalec) parazitska nadloga, zaradi katerih se živali nekontrolirano praskajo za ušesi, stresajo glavo, lahko pa vodijo tudi v hujše zaplete in okvare sluhovodov. Mi smo jim ušesa očistili in nanesli sredstvo proti garjam, vendar bi bile take terapije potrebne pogosteje.

        Ekipa SVSP sredi dela v Bosni:

Veterinarji

Čeprav je nekaj prostovoljcev v preteklosti že poskrbelo za sterilizacijo in kastracijo, pa smo opazili kar nekaj takšnih mačk, ki so bile breje, v laktaciji ali intaktnih mačkonov. Edina dolgoročna rešitev problematike preštevilčnih živali (v Sloveniji se namreč VSA zavetišča dobesedno utapljajo v številčnosti nezaželenih mačk!) je samo kastracija in sterilizacija. V vednost: ena nesterilizirana mačka je lahko odgovorna za 12 000 potomcev v 5. letih! Prostoživečkam se po opravljenem posegu odščipne delček levega ušesa. To je namreč mednarodno uveljavljen simbol, ki nakazuje, da je žival sterilizirana/kastrirana. Zato brez panike, če vidite mucka, ki ima en ušesek rahlo krajši kot drugi. Seveda se poseg opravi pod splošno anestezijo in takrat se odreže tudi košček ušesa, zato je poseg za žival popolnoma neboleč in ne stresen.
Ekipa SVSP je donirala tudi kar nekaj kvalitetne mačje hrane. Ker mačke niso mali psički in so za razliko od psov celo bolj striktni mesojedci, pa tu še dobronameren nasvet. Ostanki človeške hrane (začinjen zelenjavni riž, ribje koščice, prikuhe, sadje itd.) lahko povzročijo več zdravstvenih težav kot koristi. Če se odločite, da boste sem in tja pocrkljali mačjo bando, jim namenite kvalitetno mačjo hrano. Saj sezona mine, ljudje, ki hranijo te živali, pa odidejo. In tako se zdravstvene težave, ki so bile pridelane čez poletje, največkrat pokažejo šele, ko ljudje zapustijo vikende in edini spremljevalec ostane le ledena burja.
Vsi, ki bi želeli ekipi SVSP pomagati z donacijami mačje hrane, ampul proti parazitom, pleničnimi podlogami za mačje mladiče idr., ste dobrodošli, da se obrnete na https://www.facebook.com/zavodSVSP/ ali pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Veseli bomo vaše podpore ali pa zgolj dobrih misli.

 

Alja Tufegdžić,
Veterinarka in članica Upravnega odbora Počitniško - turističnega društva Crveni vrh