"Predstavljajte si..

Predstavljajte si.. življenje v času, ko se je ljudem prihodnost še zdela obetavna", je vsebina leto starega komentarja video posnetka na YouTube-u. Napovedovanje načina življenja v prihodnosti je poskus, ki je praviloma popolnoma zgrešen, ko enkrat začnemo primerjati napovedi z resničnim stanjem. Če verjamemo, da avtorji teh zapisov mislili resno, da bo prihodnost res takšna, potem so razen tu in tam kakšne nepomembne podrobnosti, udarili popolnoma mimo, vendar je za moj okus nekako med vrsticami skrito sporočilo, nad katerim pa se morda ne bi bilo slabo zamisliti in ki ga povzema uvodni komentar.

V omenjenem video posnetku je pogosto poudarjeno, da bo ta in ona izboljšava pomagala ljudem do udobnejšega, varnejšega, boljšega življenja. Omogočala jim bo vse tisto, kar si danes želijo, pa tudi gospodarstvo bo doseglo nesluten razvoj. V začetku druge polovice prejšnjega stoletja so ljudje videli prihodnost tudi skozi optiko znanstvene fantastike, ki je morda niso razumeli čisto v podrobnosti, ampak v vsakem primeru so takrat vse poti vodile na bolje, se je zdelo. 

Te dni smo si vzeli čas za pogled nazaj in naprej hkrati. Vsaj poskušajte si predstavljati in verjeti, da bo prihodnost prijazna z vami, nami, vsemi. Ko so gospo, ki se je z največjim naporom zaradi bolezni v družini in finančnih problemov komaj prebijala iz dneva v dan, vprašali, kako je ob vsem tem lahko srečna, jim je preprosta, utrujena in nasmejana gospa odvrnila, da je sreča stvar osebne odločitve. Ni vse v knjigah..

{youtube}v=0LGL_lx9XcA{/youtube}