Sezona, kakršna koli že, je pred vrati

people wearing diy masksTudi temperature letos nočejo v primerne okvire in morje je še vedno prehladno za večino. Poskus pregleda prireditev na področju Umaga nam pokaže prve dogodke šele konec septembra, pa tudi te bodo morda odpovedali. Večina hotelov, kampov in drugih objektov za namestitev turistov počas sprejema prve goste. Priporočila in pravila obnašanja so še vedno zelo podobna, kot pred mesecem ali dvema, ko je bilo najstrožje, vendar boste v trgovinah v Istri težko srečali domačina z masko in tudi distanca ni nekaj takega, na kar bi bili ljudje posebej pozorni. V začetku junija je stanje v hrvaški Istri takšno, kot smo si ga pred mesecem dni lahko samo želeli. Novih okužb ni, prestop meje je z vsakim tednom bolj preprost in čez nekaj tednov bodo mladi, ki so se vrnili v šole, po čudni šolski pomladi začeli uživati poletne počitnice. Takrat bo spet čas za pomembnejši preizkus, ali so ukrepi za zaščito pred ponovnim izbruhom širjenja virusa pravi in ali bodo zdržali vsaj do konca poletja.

Mešanica sproščenih ljudi od vsepovsod se zdi dokaj veliko tveganje. Vendar ob možnosti, da se virus morda počuti nekoliko manj dobrodošel v poletni vročini in dejstvu, da se bo del počitnikarjev kljub vsemu še vedno obnašal vsaj za silo samozaščitno, računamo na to, da se vse skupaj lahko izide tudi ugodno. Turisti s Crvenega vrha imamo pred ostalimi v bolj množičnih oblikah nastanitve nekaj prednosti. Še posebej, če pridemo na Crveni vrh le za krajši čas, se lahko brez večjih težav odlično samoizoliramo, saj se tako v hiši, na vrtu, v naravi in na obali zlahka izognemo tesnejšim stikom z neznanci. Celo obiska trgovine, kjer zaradi mešanice domačinov in turistov od vsepovsod vsaj v špici sezone morda ne bo najbolj varno, se na krajših počitnicah lahko odpovemo.

Tisti bolj trmasti bodo vztrajno trdili, da se ni nič spremenilo in da je vse enako, kot prejšnja leta. Ne glede na grotesknost zgodb o scenarijih zarote si priznajmo vsaj to, da je ne glede na čisto medicinske vzroke in posledice koronavirusa večina stvari drugačnih že zaradi reakcije človeštva na vse skupaj. Zdaj bo treba nove izkušnje in znanja vključiti v življenje, kot smo ga poznali do pred nekaj meseci in ga tako dopolnjenega sprejeti za tisto, kar je in bo normalno življenje danes in v prihodnje. Tudi v času dopustov na Crvenem vrhu.