So po palmah na vrsti oljke?

Xylella fastidiosaZadnjih nekaj let smo bolj ali manj nemočno opazovali, kako škodljivci uničujejo palme tudi na Crvenem vrhu in se na koncu sprijaznili, da je odstranitev okuženih dreves edino, kar se da narediti. Pred vrati pa je že nova grožnja, ki lahko ogromno škodo napravi predvsem v oljčnih nasadih.&n Evropi že pojavila nova vrsta rastlinske bakterije, ki prizadene predvsem lesnate rastline na čelu z oljkami, uprava za varno hrano opozarja ljudi, naj ne prinašajo nepreverjenih rastlin s potovanj znotraj EU-ja in po svetu. Xylella fastidiosa je ena najnevarnejših bakterij na svetu, ki povzroča hude bolezni številnih lesnatih rastlin - tako kmetijskih kot tudi prosto rastočih okrasnih in drugih lesnatih rastlin, ki se začnejo sušiti in lahko propadejo.

Razširjena je v Severni in Južni Ameriki, v Evropi pa so jo odkrili pred nekaj leti na jugu Italije, kjer je povzročila obsežno propadanje nasadov oljk in veliko gospodarsko škodo. Našli so jo že v Franciji, kjer se je pojavila predvsem na okrasnih rastlinah v urbanem okolju, ter v Španiji, kjer so bile okužene nekatere pomembne kmetijske rastline, med njimi češnje, mandljevci in vinska trta.

Da se bakterija lahko pojavi tudi v v slovenski Istri, so že lansko jesen opozorili v koprskem centru za oljkarstvo. Ključno je, da bakterijo odkrijejo čim hitreje, okužene rastline je treba uničiti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni. Bakterija ni nevarna ljudem in živalim.

Uprava za varno hrano z akcijo obveščanja in ozaveščanja o tej neozdravljivi bolezni rastlin želi opozoriti ljudi, da se bakterija na večje razdalje širi z okuženim sadilnim materialom. Zato je pomembno, da ne kupujete nepreverjenega rastlinskega materiala.