Spletna kamera kaže znake utrujenosti

Webcam ozadjeTole se je pred tremi leti začelo, kot ideja, za katero se nam takrat ni prav dosti sanjalo, kaj je treba zložiti v vrsto, da živo sliko s Crvenega vrha pripeljemo do vsakega izmed vas, kjerkoli že ste. Sčasoma so nekatera vprašanja dobivala odgovore, ves čas, vse do danes pa se v zvezi s kamero pojavljajo nova vprašanja in izzivi, od katerih večino nekako uspemo neopazno urediti, nekatera pa prelagamo na jutri in pojutrišnjem, dokler bo pač šlo.

Živa spletna kamera je bila ves čas mišljena predvsem kot vremenska kamera in vsekakor je celo proti pričakovanjem od začetka delovanja konec leta 2016 odlično prestala vse od najhujše pripeke, do orkanskih vetrov, neviht in toče. Prekinitev delovanja je bilo zelo malo, vzroki pa večinoma tisti iz skupine višja sila; ali je zmanjkalo elektrike, ali pa je bila prekinjena internetna povezava. Le enkrat je med rednimi vzdrževalnimi deli programske opreme kamere prišlo do popolnega nedelovanja kamere, ki ni in ni hotela več pošiljati slike v svet, a nam je nekako z neposrednim servisom na daljavo preko interneta s pomočjo kitajskih strokovnjakov sredi noči uspelo ponovno oživiti takrat na pol mrtvo kamero.

Vendar velika izpostavljenost kamere vremenskim razmeram počasi kaže neizogibne posledice. Navzven se poškodbe kažejo predvsem kot poškodbe zaščitnega stekla, oziroma plastike, ki s svojimi mikro praskami slabšajo kakovost slike, zamenjave v željeni dimenziji pa do sedaj nismo uspeli najti. Še bolj pa se kažejo znaki utrujene elektronike, ki v zadnjih mesecih kaže nekakšne znake zmedenosti in vse večje nezanesljivosti. Glede na obnašanje sistema ne smemo biti presenečeni, če kamera kadarkoli v prihodnje ne bo več sposobna opravljati svoje naloge, oziroma ji odpovedo določene funkcije, ki so predpogoj, da lahko vidite sliko Crvenega vrha in Piranskega zaliva preko spleta.

Upamo seveda, da bo sedanja kamera še dolgo in dovolj dobro služila svojemu namenu. V nasprotnem primeru pa si bomo v društvu ponovno zastavili vprašanje, ali je tovrstna storitev za vse, ki jih zanima Crveni vrh, predvsem pa za člane našega društva dovolj pomembna in ustrezna, da jo ponovno usposobimo za delovanje z novo opremo. Do takrat pa boste upamo še naprej uporabljali našo kamero, ki je še vedno dostopna ali preko zavihka Kamere na tej spletni strani ali pa na Youtubu preko bližnjice www.crvenivrh.com/zivo.