Svetovni indeks kakovosti zraka v realnem času

Indeks kakovosti zrakaPo sledeh virov članka, ki navaja slabšanje kakovosti zraka tudi v delih Istre smo prišli do zanimive spletne strani, ki na podlagi stalnih meritev objavlja sprotne globalne podatke o kakovosti zraka, ki ga dihamo. Za natančne podatke o tem, kakšen je zrak na Crvenem vrhu bi potrebovali š kakšno merilno mesto v bližnji okolici, vendar so vsaj zaenkrat glede dihanja na prostem pri nas skrbi odveč.

Drugačna pa je slika predvsem v mestih in njihovi bližnji okolici, še posebej, če so v slabo prezračenih kotlinah. Tudi prisotnost industrije, ki svoje izpuste pošilja v zrak se seveda pozna. To se najbolj izrazito vidi, če si na svetovnem zemljevidu Svetovnega indeksa kakovosti zraka pogledamo stanje v jugovzhodnem delu Kitajske, kjer stanje ni niti dobro, niti nezdravo, ampak pogosto zelo nezdravo ali celo nevarno, kar je najslabša možna oznaka kakovosti zraka. Trenutno stanje niha tudi v odvisnosti od letnega časa in vremena. 

Stanje trenutne kakovosti zraka si lahko pogledate na tej povezavi. Za večanje ali manjšanje področja, ki ga želite pogledati, držite tipko Ctrl na vaši tipkovnici in prilagodite velikost z vrtenjem koleščka na miški, ali pa klikajte na + ali - desno spodaj.