Tudi na Hrvaškem lahko izbirate dobavitelja

elektro nadzorTole vsekakor ni nič posebej novega, kar pa ne pomeni, da znaten del ljudi tega ne ve, ali vsaj še niso pomislili, da bi zamenjali dobavitelja električne energije na svojem vikendu. Razlogi so tudi v tem, da strošek električne energije v počitniških objektih praviloma niso med večjimi, razen primerih, ko se elektrika uporablja kot glavni energent za ogrevanje objekta čez vse leto.

Dobrih novic za tiste izbirčne je kar nekaj. Na spletni strani »Hrvatske Energetske Regulatorne Agencije« je trenutno na spisku 55 proizvajalcev električne energije, 16 oskrbovalcev in 32 trgovcev z elektriko. Izbire je torej več kot dovolj. Takole čez prst hiter pregled ne ponuja bistvenih cenovnih odstopanj znotraj ponudbe. Je pa stvar po maniri trgovcev dokaj zamotana in predstavljena v številnih paketih, posebnih ponudbah in akcijah. Okvirna cena kilovatne ure (kWh) energije po enotni tarifi (JT), ki je v turističnih naseljih med pogostejšimi, je z vsemi dodatki okoli 0,90 kune, oziroma 0,12 Eura, kar je podobno, kot v Sloveniji.

Pod črto bi torej lahko zaključili, da so cene in podatki nekako pričakovani. Večina bo s tem zadovoljna, kdor pa želi menjati dobavitelja električne energije, pa to lahko stori na dovolj preprost način. Natančna navodila o postopku boste dobili pri ponudniku, h kateremu se želite preseliti.

Ob tem še podatek, da ima podjetje HEP, ki ima kot nekdaj edini distributer elektrike še vedno največ odjemalcev, zelo uporaben spletni portal, na katerem lahko vsak uporabnik pogleda, koliko elektrike je porabil v minulih obdobjih, kakšni so računi za storitve tega podjetja in če je morda pozabil plačati kakšnega od že zapadlih obveznosti. Če pa poraba elektrike pri vas zelo niha in se želite izogniti visokim poračunom, lahko preko portala vnašate tudi stanje števca in si zagotovite obračun po dejanski porabi.