Vprašanje o neskladju mobilnih tarif Evropski komisiji

Dragi mednarodni kliciV zvezi z napovedano odpravo stroškov mobilnega gostovanja sredi prihodnjega leta se v zadnjih tednih pojavljajo nove dileme in negotovosti. Evrotarifa naj bi namreč v bodoče zaradi možnih zlorab omejevala število dni, ko bi naročniki brez doplačil lahko uporabljali svoje naprave v EU državah na 90 ali celo manj dni v letu, s čemer se nekateri ne strinjajo, zato evropska komisija pripravlja nov predlog.

Bolj kot različne variante, o katerih je govora v zadnjih tednih, pa je po mnenju nekaterih problematično dejstvo, da cene klicev iz domačega omrežja v ostale države EU niso zajete v evrotarifi in so sedaj vsaj 7 krat dražje od klicev iz EU v Slovenijo, zato nas zanima, ali kdo razmišlja o sistemski ureditvi tega neskladja.

S tem namenom je naše društvo pred časom poslalo na slovensko službo Evropske komisije vprašanje o morebitni bodoči ureditvi tega problema:


»Pozdravljeni.

Kot tajnik društva, ki zastopa slovenske lastnike v sosednji evropski državi, sem pozoren tudi na tarife mobilnih storitev, tako v Sloveniji, kot v sosednjih državah in seveda pozdravljam enotno nizko evrotarifo za mobilne storitve preko operaterjev iz drugih EU držav. Ob tem ostaja absurdna situacija, da so v primerjavi s cenami teh storitev postali klici in SMS-i iz Slovenije v EU države bistveno dražji, kot storitve opravljene v obratni smeri.
Primer: če iz Ljubljane kličem na hrvaško mobilno številko, bom za minuto pogovora po rednih cenikih plačal od 43 do 49 centov na minuto (odvisno od operaterja), za pogovor iz Hrvaške v Slovenijo pa mi bo operater na ceno za lokalni klic v Sloveniji dodal 6 centov. Ker je znaten del naročniških paketov takšnih, da že vključujejo neomejeno količino pogovorov v Sloveniji, to pomeni, da me klic iz katerekoli EU države v katerokoli EU državo stane 6 centov na minuto, razen če kličem iz Slovenije, za kar bom plačal vsaj 7 krat več.
Vprašanje: ali bo evrotarifa v bodoče omejevala tudi cene mobilnih storitev iz domačega omrežja v države EU, ali si bomo morali tisti, ki iz svojih mobilnikov pogosteje kličemo v tujino, za cenejše klice iz Slovenije omisliti naročniško razmerje z operaterjem iz druge EU države in tako uveljaviti možnost enotnih cen?

Hvala za odgovor.«


 Na vprašanje smo dobili odgovor:


»Trenutno zakonodaja EU ureja le tarife gostovanja, npr: tarife za klice, ki izvirajo iz druge države članice, kot je država članica mobilne naročnine.Tarife za klice, ki izvirajo iz države, kjer izvira mobilna naročnina in se zaključijo v drugi državi članici EU (mednarodni klici znotraj EU), niso urejene. Tako pravila gostovanja ne veljajo za vaš klic, če kličete v drugo državo članico EU iz države mobilnega naročnine.

Pred dvema letoma, je Evropska komisija predlagala, da se to stanje spremeni. Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (COM(2013)627), http://eur-lex.europa.eu/procedure/SL/2013_309 ki ga je Komisija sprejela 11. septembra 2013, pod pogojem, da ponudniki storitev ne uporabijo višje tarife za klice znotraj EU mednarodne klice od zgornje meje cen (evrotarifa) pri reguliranju govornih in SMS sporočil, določenih v Uredbi (EC) št 531/2012, razen če so objektivno utemeljeni (člen 21 predloga).

Zakonodajalci EU, Evropski parlament in Svet Evropske unije, niso zadržali to določbo v Uredbi, ki je bila sprejeta oktobra 2015 (Uredba 2015/2120, 25. november 2015, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R2120&from=RO

Iz tega razloga, tarife za klice, ki izvirajo iz države, iz katere izhaja mobilna naročnina in se zaključijo v drugi državi članic, so še vedno neregulirane v skladu s pravom EU in brez povezave z evrotarifami, ki se uporabljajo med potovanjem zunaj države naročnine.

Komisija trenutno ocenjuje okvir EU za elektronske komunikacije, med drugim v smislu njenega cilja spodbujanja interese končnih uporabnikov. Kot rezultat te ocene Komisija namerava predstaviti konkretne zakonodajne predloge v drugi polovici leta 2016. V tem trenutku, ni mogoče natančno pojasniti vsebinskega obsega teh predlogov.

Upamo, da vam bodo zgornje informacije v pomoč. Ostajamo vam na voljo za morebitna dodatna vprašanja o EU.

Lep pozdrav!«


Iz odgovora lahko razumemo vsaj to, da so že bili poskusi, na žalost sicer neuspešni, da se uredi tudi to področje. Po drugi strani pa je čudno, da na tako veliko neskladje do sedaj ni bil nihče pozoren, oziroma je stvar še kar na začetku in se o tem niti ne piše, niti ne govori.  Seveda je jasno in razumljivo, da bi bili vsi mobilni operaterji ostro proti določilu, ki bi omejevala njihove cene storitev iz domačega omrežja v tujino, ampak zagotovo so bila nasprotovanja tudi proti omejevanju cen gostovanja, pa so bili tu vseeno napravljeni ogromni koraki na bolje za uporabnike. Vsekakor bomo te vsebine spremljali tudi v prihodnje.